DECIZIE Deal-ul Romgaz-Duro Felguera pentru finalizarea Iernut. Cât încasează Romelectro

DECIZIE Deal-ul Romgaz-Duro Felguera pentru finalizarea Iernut. Cât încasează Romelectro
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 10 mai 2023

Adunarea generală a acționarilor (AGA) companiei de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, totodată producător de energie electrică, a aprobat tranzacția convenită de companie cu spaniolii de la Duro Felguera drept condiție prealabilă semnării noului contract de lucrări, în valoare de aproape 70 milioane euro plus TVA, pentru finalizarea noii centrale de la Iernut, care ar fi trebuit să fie gată încă din urmă cu 3 ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

″Contractul de Tranzacție (denumit în continuare Tranzacția) a fost negociat în considerarea întregii situații juridice generate de încheierea Contractului de Lucrări Inițial, de apariția numeroaselor probleme imprevizibile pe parcursul derulării lucrărilor și respectiv de rezilierea acestui contract″, precum și ″cu scopul rezolvării unor diferende între părți și a finalizării lucrărilor rămase de executat la CTE Iernut″, se arată în documentația AGA.

EXCLUSIV Grupul austriac Grawe întrerupe în România colaborarea cu peste 60 de brokeri. \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Grupul austriac Grawe întrerupe în România colaborarea cu peste 60 de brokeri. "Măsură pe care am încercat să o evităm timp de aproape doi ani."

Romgaz a păstrat discreția asupra detaliilor contractului de tranzacție, care a fost oferit spre lectură numai acționarilor și doar cu condiția semnării de acorduri de confidențialitate.

Însă un alt document oficial analizat de Profit.ro dezvăluie cât va încasa în urma acestui deal Romelectro, compania românească specializată în construcții la obiective energetice care a lucrat în consorțiu cu Duro Felguera la Iernut.

GRAFIC Râuri de bani și inflație. Excedentul de lichiditate ajunge la un nou nivel record CITEȘTE ȘI GRAFIC Râuri de bani și inflație. Excedentul de lichiditate ajunge la un nou nivel record

Contractul de tranzacție cu Romgaz a fost negociat de Duro Felguera în numele ambilor membri ai consorțiului, iar separat, spaniolii au încheiat cu Romelectro un contract de tranzacție și unul de cesiune.

În urma încheierii celor trei contracte, (…) Romelectro SA urmează să încaseze (i) o despăgubire în cuantum de 3.395.927,16 euro; (ii) costul lucrărilor executate și nefacturate către SNGN Romgaz SA în cuantum de 965.482,56 euro; (iii) costul de menținere, întreținere și organizare de șantier de la data încetării contractului nr. 13384 (contractul inițial din 2016 de construire a noii centrale de la Iernut – n.r.), în valoare maximă de 6.001.979 lei″, se menționează în documentul citat. În total – peste 5,5 milioane euro.

EXCLUSIV Cel mai mare berar român, milionarul Vasile Ciobanu, renunță la proiectul rezidențial inițiat în București în favoarea unui grup de investitori israelieni CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cel mai mare berar român, milionarul Vasile Ciobanu, renunță la proiectul rezidențial inițiat în București în favoarea unui grup de investitori israelieni

Ca urmare a rezilierii din iunie 2021 a contractului de construire a Iernut 2, Romgaz a executat garanțiile de bună execuție depuse de cele două companii contractoare, în cuantum total de circa 115 milioane lei, respectiv aproape 80 milioane lei de la Duro Felguera și 34,7 milioane lei de la Romelectro. În plus, consorțiul Duro Felguera-Romelectro s-a judecat din 2021 cu Romgaz, solicitând anularea primei notificări de reziliere a contractului, anularea unor penalități de întârziere de 12 milioane lei, extinderea duratei de execuție a contractului și plata de costuri totale suplimentare de 37 milioane euro fără TVA (44 milioane euro în total), plus dobânzi.

Noul contract de lucrări prevede finalizarea noii centrale de la Iernut în termen de 16 luni de la data ordinului de începere a lucrărilor, cu posibilitate de prelungire, în condiții neprecizate.

viewscnt
Afla mai multe despre
noua centrala romgaz de la iernut
duro felguera romelectro
romgaz iernut
productie energie electrica romania