Decizie finală în Parlament: ariile naturale protejate vor fi modificate pentru anumite exploatări miniere fără a mai fi nevoie de o hotărâre a Guvernului și de avizul Academiei. Opoziția anunță că merge la Curtea Constituțională

Decizie finală în Parlament: ariile naturale protejate vor fi modificate pentru anumite exploatări miniere fără a mai fi nevoie de o hotărâre a Guvernului și de avizul Academiei. Opoziția anunță că merge la Curtea Constituțională
scris 4 apr 2018

Ariile naturale protejate vor putea fi modificate pentru exploatări de resurse minerale, care aveau emise licențe la data de 29 iunie 2007, fără a mai fi nevoie de o hotărâre a Guvernului și de avizul Academiei în acest sens, conform unui proiect de lege adoptat miercuri de Parlament. Argumentul aleșilor este că există licențe vechi de concesiune minieră pentru terenuri care au fost declarate ulterior arii naturale protejate.

Proiectul de lege a fost inițiat de mai mulți parlamentari ai coaliției de guvernământ, PSD-ALDE, având semnătura și unor foști, dar și actualiu miniștri ai Economiei sau Energiei, și a fost adoptat acum de aceeași majoritate parlamentară prin vot final în Camera Deputaților, ca for decizional al Parlamentului.

Parlamentarii opoziției au reclamat faptul că, în acest mod, vor fi distruse parcuri naturale, iar Comisia Europeană va declanșa o procedură de infringement împotriva României. De altfel, nici grupul UDMR nu a susținut proiectul de lege, subliniind că Guvernul ar fi trebuit să transmită o informare cu privire la siturile miniere aflate în această situație. 

Mozilla a creat un browser pentru realitatea mixtă și virtuală CITEȘTE ȘI Mozilla a creat un browser pentru realitatea mixtă și virtuală

Opoziția a anunțat după vot că va contesta legea la Curtea Constituțională.

Dacă inițial proiectul prevedea ca suprafețele scoase din ariile protejate să fie compensate cu o suprafața adiacentă acesteia, majorată cu 50%, parlamentarii din comisiile de mediu și economică au stabilit ca suprafața compensatorie să fie doar egală cu o zonă tampon, în lățime de 100 metri, față de exploatare.

Bani de la \ CITEȘTE ȘI Bani de la "salteaua" Guvernului pentru urmările unei privatizări eșuate de acum 20 de ani, tranșată într-un tribunal internațional. Statul nu vrea să-și creeze reputație externă de rău-platnic. La precedentul caz, România a ajuns restanțieră pe titluri d

Conform proiectului, prezentat în premieră de Profit.ro, inițiatorii susțin că, până în iunie 2007, modificarea limitelor ariilor naturale protejate putea fi decisă doar de autoritatea publică centrală pentru protecția mediului, dar cu avizul Academiei Române.

După 2007, legislația a fost modificată prin ordonanță de urgență și stabilește în prezent că, în cazul ariilor naturale protejate de interes național, pentru care nu există limite identificate, stabilirea și modificarea acestora este prin hotărâre a Guvemului, la propunerea custodelui ariei naturale protejate respective, în baza unui studiu științific, cu avizul Academiei Române și cu aprobarea autorității publice centrale pentru protecția mediului și pădurilor.  

Autorii proiectului de lege arată că aceste prevederi au făcut imposibilă modificarea limitelor unor arii naturale protejate atât pentru corectarea unor erori majore privind suprafața ariei, cât și pentru scoaterea din interiorul ariei naturale a unor suprafețe de teren aferente perimetrului de exploatare a resurselor minerale, pentru care exista, la data instituirii regimului de arie naturală protejată, o Hotărâre de Guvern, în vigoare, pentru aprobarea licenței de concesiune a activității miniere de exploatare.

DOCUMENT RADET București, în insolvență, majorează salariile angajaților de Ziua Muncii pentru a nu-i pierde în favoarea concurenței CITEȘTE ȘI DOCUMENT RADET București, în insolvență, majorează salariile angajaților de Ziua Muncii pentru a nu-i pierde în favoarea concurenței

“Licențele existente nu au putut fi valorificate pâna la data prezentei inițiative legislative, după declararea statutului de arie naturală protejată, perimetrele miniere susprapuse peste acestea au intrat într-un proces de evaluare specific ariilor naturale protejate, astfel, procedurile de evaluare a mediului fiind mult întârziate, ducând în situația prezentă când, nici o exploatație nu poate să funcționeze în regim de suprapunere peste o arie naturală protejată. (...) Situația trebuie rezolvată, expioatațiile miniere au fost închise sau sunt în pericol de a fi inchise. Resursele minerale nu mai pot fi  exploatate. Impactul economic și social este mare”, susțin inițiatorii legii.

Aceștia mai arată că este vorba și de o situație nedorită de aplicare retroactivă a legislației de mediu, în ciuda faptului că legea minelor stabilește că “prevederile legale existente la data intrării în vigoare a licenței rămân valabile pe toatã durata acesteia, cu excepția apariției unor  eventuale dispoziții legale favorabile titularului”.

Prin urmare, autorii propun ca modificarea limitelor ariilor naturale protejate să fie posibilă “prin scoaterea unor suprafețe din interiorul ariilor naturale protejate, dacă, pentru suprafețele respective, la data de 29 iunie 2007, erau aprobate, prin Hotărâre a Guvernului României, licențe de concesiune a activității miniere de exploatare, în temeiul legislației miniere în vigoare la data emiterii acestora.

Nouă regulă: Firmele care întârzie lucrările de racordare la rețeaua electrică vor plăti penalități, însă nu clientului final, ci distribuitorului. Nu este rezolvată însă principala problemă a procesului de racordare CITEȘTE ȘI Nouă regulă: Firmele care întârzie lucrările de racordare la rețeaua electrică vor plăti penalități, însă nu clientului final, ci distribuitorului. Nu este rezolvată însă principala problemă a procesului de racordare

Potrivit prevederilor propuse, modificarea limitelor arie naturale se va realiza “la cererea titularului de licență, prin act administrativ al conducătorului autorității publice centrale de protecție a mediului”, cererea fiind însoțită doar de o copie a Hotărârii Guvernului României privind aprobarea licenței de concesiune a activității miniere de exploatare și de dovada deținerii unor terenuri aduse în compensare.

Practic, pentru aceste terenuri nu mai este nevoie de un aviz al Academiei și de o Hotărâre a Guvernului pentru care ele să fie scoase din aria naturală protejată, în ciuda declarațiilor reprezentanților puterii care au invocat aceste prevederi din lege în dezbaterea parlamentară. Astfel, legislativul a decis revenirea la situația de dinainte de 29 iunie 2007 pentru exploatăriile aprobate până la acea dată.

Poiectul stabilește însă că modificarea va fi avizată numai în situația în care, prin grija și pe cheltuiala titularului de licență, va fi instituit regimul de arie naturală protejată pe o altă suprafață adiacentă ariei naturale protejate, situată oriunde pe granița acesteia. Suprafața minimă a suprafeței aduse în compensare va fi echivalentă cu suprafața scoasă de pe teritoriul ariei naturale protejate trebuia majorată cu 50%, dar în urma modificărilor comisiei va fi compensată doar de zona tampon.

Aceasta din urmă va mărgini pe toată granița aria protejată și va avea o lățime de 100 de metri, nu de 50 de metri cât era inițial în proiect.

Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie promulgat și de președintele Iohannis.

viewscnt
Afla mai multe despre
arii naturale
protejat
licente exploatare
guvern
academie
proiect
lege
parlament