Delgaz Grid, din Grupul E.ON, anunță că a depistat peste 2.500 de cazuri de consum fraudulos de energie și gaze. Pierderile sunt estimate la 4,4 milioane lei

Delgaz Grid, din Grupul E.ON, anunță că a depistat peste 2.500 de cazuri de consum fraudulos de energie și gaze. Pierderile sunt estimate la 4,4 milioane lei
scris 25 oct 2019

Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, a anunțat vineri că, în perioada ianuarie – septembrie, peste 2.500 de cazuri de consum fraudulos, 800 dintre acestea fiind de gaze naturale și peste 1.700 de energie electrică. Pierderile sunt estimate de companie la 4,4 milioane lei.

În județul Cluj au fost identificate cele mai multe cazuri de consum fraudulos de gaze naturale, iar în județul Iași, de energie electrică. Pierderile estimate se ridică la aproximativ 4,4 milioane de lei, scrie News.ro.

Alertă: Fan Courier avertizează asupra unui atac de tip phishing CITEȘTE ȘI Alertă: Fan Courier avertizează asupra unui atac de tip phishing

”Improvizațiile făcute de diverse persoane pentru a sustrage energie sau gaze naturale pun în pericol major deopotrivă copiii sau adulții, indiferent că sunt utilizatori sau doar trec prin zonele unde s-a intervenit ilegal. Au fost situații limită în care echipele Delgaz au acționat prompt împreună cu autoritățile statului pentru a evita accidente care puteau provoca incendii de amploare și chiar decese”, arată compania într-un comunicat.

În unele județe din Moldova au fost identificate sute de cazuri de consum neautorizat de energie electrică, fiind utilizate diferite tipuri de cabluri neizolate, aeriene sau îngropate, împrăștiate în scările de bloc sau între locuințe ori sedii de societăți comerciale. Cele mai multe situații au fost depistate în județul Iași (575), iar fiecare caz de acest fel putea să ducă la tragedii greu de imaginat.

Și în sistemul de distribuție a gazelor naturale au fost constatate numeroase intervenții ilegale, cele mai multe dintre acestea fiind în județul Cluj (173). În general, s-a intervenit la contoarele de gaze naturale pentru a fi înregistrat un consum mai mic decât cel real.

”Acest gen de intervenție conduce la apariția de neetanșeități, la sistemul de prindere al contorului, neetanșeități care duc la pierderi de gaze naturale, ce pot produce, oricând, explozii sau incendii. În urma cercetărilor amănunțite efectuate împreună cu autoritățile statului, au fost identificate adevărate grupări care acționau pe acest segment”, spun reprezentanții companiei.

Cele 2.500 de cazuri de consum fraudulos au cauzat companiei Delgaz Grid pierderi de peste 4,4 milioane de lei, în primele nouă luni ale anului. Energia sustrasă, atât de diverse societăți comerciale, cât și de consumatori casnici, totalizează 19 milioane de kWh. În toate aceste cazuri au fost inițiate măsuri legale pentru recuperarea prejudiciilor, fiind înaintate, în același timp și plângeri penale, pentru aflarea și tragerea la răspundere a făptuitorilor.

”Delgaz Grid nu tolerează ca prin sustragerea de energie sau gaze naturale să fie puse în pericol vieți omenești sau bunuri, respectiv să-i fie cauzate prejudicii financiare prin neînregistrarea energiei/ gazelor naturale consumate. Intervențiile ilegale afectează totodată și consumatorii onești prin întreruperea distribuției de energie sau gaze naturale pentru anumite perioade de timp, parametrii neconformi de furnizare și duc implicit, la creșterea unor cheltuieli. Aceste acțiuni iresponsabile, prin care se încearcă sustragerea de energie sau gaze naturale, determină compania să continue verificările în teren și să ia o serie de măsuri suplimentare, din punct de vedere tehnic și legal, pentru prevenirea unor situații similare”, adaugă ei.

viewscnt
Afla mai multe despre
delgaz grid
consum fraudulos de energie