DOCUMENT Două companii insolvente controlate de miliardarul Ioan Niculae sunt urmărite penal în urma reclamației unui gigant american al tradingului de îngrășăminte chimice

DOCUMENT Două companii insolvente controlate de miliardarul Ioan Niculae sunt urmărite penal în urma reclamației unui gigant american al tradingului de îngrășăminte chimice
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 30 ian 2018

Companiile Integraro SRL și Chemgas Holding Corporation, controlate de omul de afaceri Ioan Niculae și aflate ambele în insolvență, sunt urmărite penal într-un dosar deschis de procurori în 2016 în urma reclamației gigantului american al tradingului de îngrășăminte chimice Nitron Group Corporation, rezultă dintr-un document al firmei Expert Insolvență SPRL, administratorul judiciar al Chemgas Holding Corporation.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Prin procesul verbal din 26.10.2017 întocmit în dosarul 481/D/P/2016, debitoarei (Chemgas Holding Corporation – n.r.) i s-a adus la cunoștință faptul că în data de 02.10.2017 a fost dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale împotriva acesteia sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură  privată, reținându-se că ar fi înlesnit inducerea în eroare de către Interagro SRL a reprezentanților Nitron Group Corporation Greenwich SUA", se arată într-un document al administratorului judiciar.

În urmă cu mai bine de 2 ani, în decembrie 2015, americanii au obținut în instanță o ordonanță de plată prin care Interagro SRL a fost obligată să le achite o datorie de peste 6 milioane dolari plus dobânzi, reprezentând valoarea mărfii nelivrate traderului de către Interagro.

DOCUMENT Două companii insolvente controlate de miliardarul Ioan Niculae sunt urmărite penal în urma reclamației unui gigant american al tradingului de îngrășăminte chimice

Tribunalul București a admis cererea DNA de blocare a procedurii de dizolvare sau lichidare a firmei Tel Drum pentru 60 de zile CITEȘTE ȘI Tribunalul București a admis cererea DNA de blocare a procedurii de dizolvare sau lichidare a firmei Tel Drum pentru 60 de zile

"Admite cererea. Obligă debitoarea (Interagro SRL – n.r.) să plătească creditoarei (Nitron Group Corporation – n.r.), în termen de 30 zile de la comunicarea ordonanței de plată, suma de 6.202.186,50 dolari contravaloare marfă nelivrată, 173.874,11 dolari dobândă contractuală calculată până la data de 25.09.2015 și, în continuare, până la achitarea integrală a debitului principal, dobândă contractuală de 4% pe an", se arată în hotărârea Tribunalului București din 3 decembrie 2015.

Cei de la Nitron figurează cu suma respectivă, exprimată în monedă românească (aproape 27 milioane lei) și în tabelul de creanțe al Interagro SRL. În vara lui 2015, Niculae a decis ca o altă firmă din grupul controlat de el, Cerealcom, să garanteze obligația de plată a Interagro SRL către traderul american, generată de un contract încheiat cu un an înainte, prin ipotecarea unui siloz situat în Olteni, Teleorman.

Nitron Group Corporation este unul din liderii mondiali ai tradingului, transportului, distribuției și logisticii de îngrășăminte chimice, cu afaceri anuale de peste 2 miliarde de dolari. Compania a fost înființată în 1982 și este controlată de cinci acționari persoane fizice, care formează și board-ul de management executiv al acesteia.

DOCUMENT Două companii insolvente controlate de miliardarul Ioan Niculae sunt urmărite penal în urma reclamației unui gigant american al tradingului de îngrășăminte chimice

Noul Guvern: 0 % impozit pe venit pentru medici din ianuarie 2019 CITEȘTE ȘI Noul Guvern: 0 % impozit pe venit pentru medici din ianuarie 2019

Combinatul de îngrășăminte chimice Chemgas Holding Corporation din Slobozia, fostul Amonil, controlat indirect de omul de afaceri Ioan Niculae, printr-un offshore înregistrat în Belize, a intrat în insolvență în vara anului anul trecut, dar și-a reluat producția în noiembrie 2017, cu gaze din import de la gigantul rus de stat Gazprom.

"În vederea pornirii activității de producție, administratorul judiciar a avizat încheierea de către debitoare a contractului de transport al gazelor naturale nr. 10L/23.10.2017 cu SNTGN Transgaz SA pentru perioada lunii noiembrie 2017 și a actului adițional nr. 6 la contractul nr. 1 de vânzare a gazelor naturale încheiat cu Gazprom Schweiz AG, prin care a fost agreat prețul gazelor naturale pentru perioada noiembrie - decembrie 2017. Ulterior, s-a avizat încheierea contractului de transport al gazelor naturale și pentru perioada decembrie 2017 01.10.2018. (...) Menționăm că în luna noiembrie 2017 societatea a desfășurat activitate de producție, a avut încasări de 3.123.288 lei și a efectuat plăți de 3.033.289 lei, înregistrează datorii către furnizorii curenți în sumă de 12.645.567 lei și a recuperat creanțe de 1.089.595 lei", se menționează în documentul administratorului judiciar.

Din grupul Interagro au mai intrat în insolvență anul trecut combinatul chimic Donau Chem din Turnu Măgurele și fostul producător de țigări Galaxy Tobacco. În 2016 au intrat în insolvență principalele companii din grup, respectiv Interagro SA și Interagro SRL. Combinatele Nitroporos și Amurco au intrat în faliment, iar Ga Pro Co – tot în insolvență. 

Noi miniștri în Guvern: Teodorovici la Finanțe, Lucian Șova la Transporturi, Sorina Pintea - la Sănătate - surse. Lista de miniștri la acest moment CITEȘTE ȘI Noi miniștri în Guvern: Teodorovici la Finanțe, Lucian Șova la Transporturi, Sorina Pintea - la Sănătate - surse. Lista de miniștri la acest moment

Problemele combinatelor chimice din grupul Interagro, care datau de mai mulți ani, s-au agravat după ce acestea n-au mai primit, din 2014, gaze naturale la prețuri preferențiale de la Romgaz. De altfel, Ioan Niculae este judecat, alături de fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, chiar pentru prejudicierea intereselor producătorului de gaze controlat de statul român, prin acordarea ilegală de discounturi la livrările Romgaz.

ICCJ a decis recent că rechizitoriul DIICOT în dosarul Romgaz, în care au fost trimiși în judecată, printre alții, fostul ministru Adriean Videanu și omul de afaceri Ioan Nicolae, are mai multe nereguli din punct de vedere legal, considerând nule numeroase convorbiri telefonice și exclluzând din materialul probator raportul de expertiză financiar-contabilă judiciară, precum și declarațiile experților contabili. Instanța supremă a solicitat DIICOT să remedieze neregulile constatate și să comunice dacă menține dispoziția de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei.

Ioan Niculae, la un moment dat cel mai bogat român, a fost condamnat definitiv, în aprilie 2015, la doi ani și șase luni de închisoare în dosarul "Mită pentru PSD", cu acuzația de finanțare ilegală a campaniei electorale din 2009 a candidatului PSD Mircea Geoană. El a fost eliberat condiționat din penitenciar în iulie 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
ioan niculae
interagro
interagro srl
amonil
chemgas holding corporation
gaze naturale
gaze ieftine
gazprom
transgaz
ingrasaminte chimice
nitron group corporation