DOCUMENT Hidroelectrica își face instalație de stocare de energie la parcul eolian Crucea Nord

DOCUMENT Hidroelectrica își face instalație de stocare de energie la parcul eolian Crucea Nord
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 27 iul 2023

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, proaspăt listată triumfal la Bursa de Valori București (BVB), este în curs de obținere a aprobărilor legale pentru construirea unei instalații de stocare de curent electric la parcul său eolian Crucea Nord din Dobrogea, cu putere instalată de 108 MW, pe care l-a preluat în urmă cu mai bine de 2 ani de la grupul german STEAG, contra sumei de 130 milioane euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Scopul instalației este asigurarea rezervei de reglaj primar la unitatea de producție de energie regenerabilă, relevă date analizate de Profit.ro.

LVMH anunță o creștere puternică de profit, datorită Asiei și Europei CITEȘTE ȘI LVMH anunță o creștere puternică de profit, datorită Asiei și Europei

Hidroelectrica a optat pentru instalarea unui sistem de stocare cu baterii de acumulatoare uscate, în tehnologie litiu-ion. Cealaltă variantă luată în considerare, dar la care s-a renunțat în cele din urmă, fiind considerată mai puțin rentabilă, a constat în baterii de acumulatoare cu flux de electrolit, în tehnologie vanadium-redox.

Potrivit documentației proiectului, instalația de stocare este gândită să aibă o putere nominală de 1,2 MW.

EXCLUSIV Surpriză - Jumbo a cumpărat un mall în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Surpriză - Jumbo a cumpărat un mall în România

Valoarea investiției este estimată la 5,83 milioane lei plus TVA, în total aproape 7 milioane lei.

Compania arată că, din cauza reglementărilor și normelor tehnice în vigoare, parcul eolian Crucea Nord este obligat să funcționeze permanent la 99% din capacitate, cu rezervă de 1% din puterea disponibilă, acest lucru provocându-i o pierdere financiară de peste 1,9 milioane euro în perioada 2015-2022.

VIDEO Cum arată acum lucrările la primul mare tunel de pe o autostradă din România CITEȘTE ȘI VIDEO Cum arată acum lucrările la primul mare tunel de pe o autostradă din România

În plus, construirea instalației de stocare va duce la ″netezirea dezechilibrelor create de centrala electrică eoliană Crucea Nord între cantitățile de energie prognozate și cele produse, datorate prognozelor de putere-vânt″, se mai menționează în documentație.

Anul trecut, parcul eolian Crucea Nord a produs și livrat 298,8 GWh de energie electrică, dar a vândut clienților 364,6 GWh, diferența necesară pentru respectarea contractelor fiind achiziționată din piață. Pentru aceste vânzări, s-a plătit suprataxă la Fondul de Tranziție Energetică de 114,6 milioane lei, conform rapoartelor Hidroelectrica.

FOTO Pe fondul cererii ridicate din primele minute pentru bilete, Coldplay decide să aibă un al doilea concert în România CITEȘTE ȘI FOTO Pe fondul cererii ridicate din primele minute pentru bilete, Coldplay decide să aibă un al doilea concert în România

Veniturile totale ale Hidroelectrica s-au ridicat la 3,272 miliarde lei în T1 2023, în creștere cu peste 31% față de perioada similară din 2022, iar profitul net a fost de 1,723 miliarde lei, în urcare cu aproape 34%.

Mai mult de o treime (38%) din veniturile Hidroelectrica pe primul trimestru al anului, adică 1,238 miliarde lei, au reprezentat încasări din vânzări către OPCOM în baza mecanismului de achiziție centralizată de energie la preț reglementat fix de 450 lei/MWh. OPCOM revinde această energie, la același preț, furnizorilor cu clienți finali în portofoliu, operatorilor de distribuție și operatorului de transport Transelectrica.

viewscnt
Afla mai multe despre
parc eolian crucea nord
hidroelectrica energie eoliană
hidroelectrica instalație stocare energie