DOCUMENT Noi subvenții PNRR semnate de Ministerul Energiei, pentru fotovoltaice de aproape 24 MW. Cine sunt beneficiarii și câți bani vor primi de la stat

DOCUMENT Noi subvenții PNRR semnate de Ministerul Energiei, pentru fotovoltaice de aproape 24 MW. Cine sunt beneficiarii și câți bani vor primi de la stat
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 23 nov 2023

Ministerul Energiei a semnat noi contracte de acordare de subvenții prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare totală de aproape 8 milioane euro, pentru un număr de 15 proiecte de centrale fotovoltaice, cu putere instalată însumată de aproape 24 MW.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Valoarea acestor contracte decontată din PNRR este de 39.701.043,78 lei, respectiv 7.972.097,14 euro, pentru o capacitate totală instalată de 23,79 MW. Trei dintre proiectele semnate astăzi vizează instalarea unei puteri de peste 1 MW, în timp ce 12 dintre acestea sunt proiecte mici, cu capacități instalate între 0,2 și 1 MW.

Investitorii au retras aproape un miliard de dolari după demisia fondatorului Binance CITEȘTE ȘI Investitorii au retras aproape un miliard de dolari după demisia fondatorului Binance

Cel mai mare proiect subvenționat este unul ce vizează instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice de peste 9,24 MW la fabrica de plăci pe bază de lemn de la Sebeș a austriecilor de la Kronospan. Valoarea totală a investiției este de 10,21 milioane euro, subvenția PNRR cifrându-se la 2,91 milioane euro.

Urmează în clasament un parc fotovoltaic de 4,2 MW, cu instalație de stocare a energiei produse, dezvoltat la Scornicești, Olt, de către o firmă controlată de oamenii de afaceri argeșeni Laurențiu Cezar Mocanu și Cristian Valentin Pușcașu. Investiția este de 5,61 milioane euro, iar finanțarea PNRR – de 1,045 milioane euro.

BNR își asigură proprietățile. La ce valori sunt asigurate vilele din țară CITEȘTE ȘI BNR își asigură proprietățile. La ce valori sunt asigurate vilele din țară

Pe locul trei ca putere instalată se află o centrală solară de 1,032 MW construită de o firmă din Alba Iulia, deținută de Iulia Adriana Mita și Eniko Emese Muntean, cu valoarea a investiției de 1,11 milioane euro și subvenție PNRR de 204.000 euro.

Pe listă, care poate fi citită integral aici, se numără proiecte fotovoltaice ale unor nume cunoscute din industria românească, precum Terapia SA Cluj, Prysmian Cabluri și Sisteme, Mecanica Ceahlău, Arabesque, Rondocarton sau Porsche Immobilien.

Vladimir Putin, către liderii G20: Trebuie să ne gândim cum să oprim \ CITEȘTE ȘI Vladimir Putin, către liderii G20: Trebuie să ne gândim cum să oprim "tragedia" din Ucraina

″Până în prezent, în cadrul măsurii de investiții nr. 1 din PNRR, au fost semnate alte 69 de contracte, însumând o valoare totală de 470.127.540,00 lei, respective 94.403.120,48 euro și o capacitate totală instalată de aproximativ 597 MW. Astfel, în acest moment, contractele semnate în cadrul măsurii de investiții nr. 1 însumează mai mult de 2/3 din capacitatea necesară a fi instalată pentru îndeplinirea jalonului din PNRR. Astfel, progresul în acordarea ajutorului de stat prin încheierea de contracte, 84 în prezent, în cadrul Investiției nr. 1 - Noi capacități de producție electrică din surse regenerabile, Componenta C.6 Energie din PNRR, este de 509.828.583,78 lei, echivalentul a 102.375.217,62 euro, însumând un total de 620,89 MW″, a precizat Ministerul Energiei.

După cum a relatat Profit.ro, cel mai mare beneficiar este Copper Beech Urban Development SRL, o firmă locală controlată indirect și condusă de antreprenorul britanic de origine indiană, fost europarlamentar, Dinesh Dhamija.

viewscnt
Afla mai multe despre
subvenții de stat energie regenerabilă
ajutor de stat pnrr energie regenerabilă
ministerul energiei contracte finanțare pnrr producție energie regenerabilă