″Blestemul″ Vidraru: Hidroelectrica nu a reușit nici la a cincea încercare să contracteze retehnologizarea

″Blestemul″ Vidraru: Hidroelectrica nu a reușit nici la a cincea încercare să contracteze retehnologizarea
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 22 nov 2023

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, nu a reușit nici la a cincea tentativă consecutivă să atribuie contractul ″la cheie″ de retehnologizare a amenajării hidroenergetice (AHE) Vidraru, cu putere instalată de 220 MW, una dintre cele mai importante centrale de producție de electricitate din România, după ce cele 4 proceduri de achiziție anterioare, organizate din 2016 încoace, au eșuat la rândul lor, de cele mai multe ori din cauza neconformității ofertelor primite cu cerințele caietului de sarcini.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Cea mai recentă procedură competitivă cu negociere a fost demarată în primăvara acestui an și a fost de asemenea anulată, foarte recent cu motivarea oficială: ″Nu a fost depusă nicio ofertă sau au fost depuse oferte care, deși pot fi luate în considerare, nu pot fi comparate datorită modului neuniform de abordare a soluțiilor tehnice și/sau financiare″.

Dacă TAROM nu va fi exceptată de la Legea privind măsurile fiscal-bugetare, din 1 decembrie nu vom mai ridica avioanele de la sol, amenință sindicaliștii din companie CITEȘTE ȘI Dacă TAROM nu va fi exceptată de la Legea privind măsurile fiscal-bugetare, din 1 decembrie nu vom mai ridica avioanele de la sol, amenință sindicaliștii din companie

Valoarea totală a contractului de retehnologizare a AHE Vidraru era estimată la 145,637 milioane euro plus TVA. La cea mai recentă licitație precedentă, inițiată în 2020 și anulată la începutul lui 2022, contractul fusese estimat la o valoare totală de numai circa 87 milioane euro plus TVA.

Acum, la cea mai recentă procedură anulată, Hidroelectrica a primit o singură ofertă, din partea unui consorțiu condus din postura de lider de Electromontaj, unul dintre cei mai mari și mai vechi constructori de obiective energetice din România, controlat indirect de familia omului de afaceri Dragoș Bîlteanu, fost președinte al SIF Banat-Crișana. Electromontaj a preluat anul trecut societatea Hidroconstrucția, specializată în lucrări hidroenergetice și hidrotehnice la suprafață și în subteran.

Ciolacu - despre ideea ministrului Finanțelor cu recompense pentru cei care reclamă evazioniștii CITEȘTE ȘI Ciolacu - despre ideea ministrului Finanțelor cu recompense pentru cei care reclamă evazioniștii

Din consorțiu a mai făcut parte parte ca ofertant compania croată Koncar Engineering, specializată în lucrări de inginerie energetică și feroviară, precum și în automatizări.

Subcontractant a fost firma românească Butan Grup, controlată și condusă de Octav și Viorel Butan, care face proiectare, fabricație, montaj și punere în funcțiune de instalații de ridicat.

DECIZIE ”Horticultura urbană” va fi subvenționată asemenea celorlalte culturi agricole CITEȘTE ȘI DECIZIE ”Horticultura urbană” va fi subvenționată asemenea celorlalte culturi agricole

Licitația anulată în 2022 fusese câștigată de consorțiul Romelectro - Litostroj Power, însă în cele din urmă contractul nu a mai fost semnat (ca urmare a refuzului consorțiului, potrivit Hidroelectrica), iar Romelectro a intrat în insolvență.

Prin puterea instalată de 220 MW, centrala este deosebit de importantă pentru sistemul energetic național (SEN), deoarece participă și la reglajul putere-frecvență, asigurând totodată servicii de sistem″, se menționa în documentația de atribuire.

Israelul și Hamas au convenit asupra unui armistițiu de patru zile CITEȘTE ȘI Israelul și Hamas au convenit asupra unui armistițiu de patru zile

Hidroelectrica amintea în document că retehnologizarea amenajării Vidraru a fost considerată prioritară încă din 2014, fiind unul dintre cele mai importante proiecte din portofoliul companiei, inclus și în planul de afaceri pentru perioada 2020-2024.

Hidrocentrala Vidraru, pusă în funcțiune pe 9 decembrie 1966, utilizează potențialul hidroenergetic al Argeșului pe un sector de 28 km lungime, între Cumpăna și Oiești, valorificând o cădere totală de apă de 324 metri. Lacul de acumulare are un volum total de 465 milioane mc, din care 320 milioane mc reprezintă volumul util. Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurării, al cincilea în Europa și al nouălea în lume între construcțiile similare. Amenajarea asigură o producție anuală de energie electrică de circa 400 GWh, într-un an hidrologic mediu.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica vidraru
vidraru retehnologizare
hidroelectrica investiții