E foame de gaz. Capacitățile ferme de import din Ungaria și Bulgaria, rezervate în totalitate. Trader-ii apelează și la capacitățile interuptibile. Detalii - la Profit Energy.forum

E foame de gaz. Capacitățile ferme de import din Ungaria și Bulgaria, rezervate în totalitate. Trader-ii apelează și la capacitățile interuptibile. Detalii - la Profit Energy.forum
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 11 oct 2019

Importatorii autohtoni și traderii par a se pregăti pentru o potențială creștere a cererii de gaze în luna octombrie, rezervând pentru această lună nu numai în totalitate capacitățile ferme de import, ci și capacități interuptibile, atât pe ruta de de transport maghiară, cât și pe cea bulgară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Detalii despre situația din sistemul energetic în ansamblu și perspectivele vor fi anunțate la Profit Energy.forum, un eveniment care va fi organizat pe 14 octombrie, cu transmisiune în direct pe Profit TV, și la care vor fi prezenți oficiali cu putere de decizie din administrație și cei mai importanți jucători din domeniu

Și asta în condițiile în care, de la începutul lunii octombrie, importurile de gaze au atins niveluri record: peste 52 GWh/zi din Ungaria, 19 GWh/zi din Bulgaria și 32 GWh/zi din Ucraina. În total 102 GWh pe zi, ceea ce ar conduce la un nivel al importurilor pentru luna octombrie de peste 3 TWh. Comparativ, anul trecut, în luna octombrie au fost importați 756 GWh.

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

Pe ruta de transport maghiară, în pofida majorării capacității ferme de la 52 GWh/zi la 64 GWh/zi de la 1 octombrie, odată cu tăierea panglicii conductei BRUA 1 de către maghiari, a fost rezervată până la începutul lunii noiembrie și o capacitate interuptibilă de 11 GWh/zi. Până joi, 10 octombrie, aceasta a fost și mai ridicată, de peste 21 GWh în zilele de 1 și 2 octombrie și de 18 GWh/zi în intervalul 3-10 octombrie.

România plătește cel mai mare preț din Europa pe gazele importate din Rusia: cu 6 euro/MWh peste cel achitat de Ungaria. Detalii - la Profit Energy.forum CITEȘTE ȘI România plătește cel mai mare preț din Europa pe gazele importate din Rusia: cu 6 euro/MWh peste cel achitat de Ungaria. Detalii - la Profit Energy.forum

Companiile ar putea prefera rezervarea de capacitate interuptibilă din motive de cost, aceasta fiind mai ieftină decât cea fermă. Motivul: rezervarea de capacitate interuptibilă conține și discount-ul aferent riscului interuptibilității de către operatorul de sistem. În cazul rezervării de capacitate fermă operatorul de sistem nu poate întrerupe livrarea de gaz decât cu costul despăgubirii clientului.

Similar, pe ruta bulgară, pe lângă capacitatea fermă de 7,8 GWh/zi, rezervată în totalitate, companiile importatoare au rezervat o capacitate interuptibilă suplimentară de 13 TWh/zi. De aici nivelul importurilor de din aceste zile, de 19 GWh/zi, de aproape trei ori mai ridicat decât cel al capacității de rezervare fermă pe această rută.

Octombrie este luna la finalul căreia furnizorii trebuie să-și îndeplinească, potrivit legislației, cota de înmagazinare gaze impusă de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), situată undeva în jurul a 25% din consumul anual al clienților lor finali. În prezent, per total, companiile din România au depozitat peste 30 TWh, cu aproape o treime mai mult decât solicita ANRE.

OMV Petrom și-a majorat cu 50% vânzările de gaze în ultimul trimestru în pofida scăderii producției cu peste 9%. Explicația: a devenit cel mai mare importator de pe piața locală. Detalii - la Profit.Energy.forum CITEȘTE ȘI OMV Petrom și-a majorat cu 50% vânzările de gaze în ultimul trimestru în pofida scăderii producției cu peste 9%. Explicația: a devenit cel mai mare importator de pe piața locală. Detalii - la Profit.Energy.forum

Ar putea exista cazuri (în special producătorii interni, Romgaz și OMV Petrom) în care cantitatea depozitată în prezent să fie net superioară obligațiilor impuse de ANRE, și, invers, cazuri (în special furnizori) în care cantitatea de gaze înmagazinată să fie inferioară.

Însă acestea nu pot explica pariul trader-ilor pe o creștere a cererii de gaze din import în luna octombrie.

Apetitul pentru importuri este cu atât mai surprinzător cu cât, în urma majorării prețurilor, consumul clienților de pe piața concurențială a atins în luna iunie cel mai redus consum lunar din istoria modernă.

Scăderea consumului de pe piața concurențială din acest an a fost de 8,8 TWh, de la 11,8 TWh în ianuarie la 3 TWh în iunie, o scădere aproape dublă față de cea de anul trecut, în urma plafonării prețurilor pe piața reglementată la 68 de lei/MWh, dublată de o explozie a prețurilor de pe piața concurențială.

De asemenea, în depozite nu mai poate fi înmagazinată decât o cantitate de 2,7 TWh (în prezent fiind depozitați 30,2 TWh din capapcitatea totală de înmagazinare de 32,9 TWh).

Principalul stimulent în vederea majorării importurilor este probabil prețul gazului de pe piața autohtonă: 106,8 lei/MWh cel din producția internă, 110,54 lei/MWh cel de amestec (intern+import), potrivit datelor pe luna august ale Bursei Române de Mărfuri (BRM).

Numai că aceste prețuri erau realizate în condiții de penurie de gaz pe piață, ca urmare a faptului că, în urma plafonării prețului gazelor la 68 de lei/MWh, toată lumea, atât producătorii, cât și furnizorii, din motive diferite, prefera să depoziteze cantități ridicate.

Dacă producța din luna octombrie va rămâne similară celei din aceeași perioadă a anului trecut (sau va scădea marginal), de 9,2 TWh, iar importatorii își vor exploata capacitățile rezervate, în sistemul național ar urma să intre aproximativ 12 TWh. Cum nu mai pot fi înmagazinați decât 2,7 TWh, rezultă că vor rămâne 9,3 TWh pe piață pentru acoperirea consumului.

Numai că, în luna octombrie a anului trecut consumul a fost de doar 8 TWh, ceea ce va transforma penuria de gaze într-o potențial surplus de gaze pe piața internă.

În acest caz importatorii și producătorii interni au două soluții: fie vor ieftini prețurile pentru a stimula consumul, fie vor exporta surplusul. Însă statele vecine vestice au la rândul lor depozitele pline, iar interconectările de export cu Republica Moldova și Ucraina nu prea există. Acesta este probabil un alt motiv pentru care a fost preferată varianta rezervării de capacitate interuptibilă pentru luna octombrie, costurile fiind mult mai reduse în cazul neutilizării ei comparativ cu cele ale rezervării de capacitate fermă.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
import
capacitate interuptibilă