Enel a contestat la tribunal ordinul ANRE care a permis reducerea tarifelor de distribuție cu peste 10%

Enel a contestat la tribunal ordinul ANRE care a permis reducerea tarifelor de distribuție cu peste 10%
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 22 dec 2015

Enel Distribuție Muntenia, Enel Distribuție Banat și Enel Distribuție Dobrogea au dat fiecare în judecată Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) la Curtea de Apel București (CAB) și au solicitat suspendarea executării și ulterior anularea ordinului prin care ANRE a modificat recent metodologia de stabilire a tarifelor de distribuție de energie electrică, ordin care a permis ulterior Autorității să diminueze aceste tarife în medie cu 12% de la 1 ianuarie 2016.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Contestațiile celor 3 distribuitori de energie controlați de grupul italian Enel au fost înregistrate pe rolul CAB pe 10 decembrie, respectiv 18 decembrie.

Pe 8 decembrie a fost publicat în Monitorul Oficial un ordin al ANRE prin care s-a modificat metodologia de stabilire a tarifelor de distribuție a energiei electrice, ordin prin care a devenit posibilă reducerea de către Autoritate a tarifelor practicate de distribuitorii de energie cu mai mult de 10% pe an. Până atunci, tarifele respective nu puteau varia de un an la altul, în termeni reali, cu mai mult de 10%, nici în sus, nici în jos. Ordinul ANRE contestat de cei de la Enel a menținut plafonul anual de 10% doar în cazul majorărilor de tarife, eliminându-l în ceea ce privește reducerile.

Ulterior, pe 18 decembrie, au fost publicate în Monitorul Oficial ordinele prin care ANRE a redus, de la 1 ianuarie 2016, tarifele practicate de cele 8 monopoluri regionale din distribuția de energie electrică, în medie cu 12%. Potrivit estimărilor ANRE, scăderea tarifelor de distribuție, coroborată cu alte măsuri și evoluții de pe piața de energie, va însemna o reducere cu circa 4% a facturilor de electricitate ale consumatorilor finali.

Enel Distribuție Muntenia și Enel Distribuție Banat au suferit cele mai ample reduceri de tarife dintre cele ordonate de ANRE pentru cei 8 distribuitori regionali de energie, pe toate nivelurile de tensiune. Pe segmentul de joasă tensiune, tarifele celor doi distribuitori controlați de grupul italian omonim vor scădea cu 15,77%, respectiv 15,04%, la medie tensiune cu 16,01% și 15,24%, iar la înaltă tensiune cu 16,3% și 15,83%.

Contestațiile distribuitorilor Enel la CAB se adaugă proceselor în care Electrica, Enel și Fondul Proprietatea se judecă cu ANRE după ce instituția a redus, de la 1 ianuarie 2015, rata reglementată a rentabilității companiilor de distribuție a energiei electrice de la 8,52% la 7,7%, fapt de natură să ducă la scăderea tarifelor reglementate practicate de distribuitori în raport cu clienții. Următorul termen în proces este programat pe 1 februarie 2016.

În momentul punerii în dezbatere publică a proiectelor ordinelor ANRE de modificare a metodologiei de stabilire a tarifelor și de reducere propriu-zisă a tarifelor, membrii Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) și-au exprimat "surprinderea și, totodată, îngrijorarea față de decizia ANRE de a schimba, din nou, intempestiv, legislația secundară în timpul perioadei de reglementare, fără o consultare prealabilă corespunzătoare cu operatorii și fără analiza tuturor efectelor asupra pieței de energie și, implicit, a consumatorilor".

"La fel ca și ordinul prin care a fost redusă rata reglementată a rentabilității anul trecut, nici acest document nu a fost supus dezbaterii publice conform termenelor legale și nici nu este însoțit de un studiu de impact. Membrii ACUE consideră că o astfel de modificare bruscă a reglementărilor va afecta semnificativ activitatea operatorilor de distribuție, așa cum s-a întâmplat și în cazul reducerii ratei reglementate a rentabilității, iar o nouă diminuare a tarifelor din domeniu va avea un impact important asupra programelor de investiții în rețele, planificate pentru anii următori", se arăta într-un comunicat al ACUE.

Potrivit datelor prezentate recent de ANRE, cele 8 monopoluri regionale din distribuția de energie electrică au realizat cumulat, în primele 8 luni ale anului, investiții în valoare de 414,4 milioane lei, reprezentând circa o treime din valoarea totală prognozată pentru 2015, de 1,24 miliarde lei. Anul trecut, dintr-un total prognozat de 1,013 miliarde lei, distribuitorii au realizat investiții de 969,46 milioane lei, adică un procentaj de 95,6%.

Anterior, ANRE prezentase un centralizator conținând veniturile și cheltuielile totale, respectiv profiturile obținute și marjele de profit brut ale celor 8 operatori de distribuție concesionari din 2014 și din primele 8 luni ale anului 2015. Potrivit centralizatorului, în 2014, marjele de profit brut ale distribuitorilor au fost între 7,48% și 31,79%, iar în primele 8 luni din 2015 între 18,38% și 31,74%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
enel
enel distributie
anre
reducere tarife distributie
ieftinire energie electrica