Enel a lansat o emisiune de obligațiuni de 4 miliarde de dolari

Enel a lansat o emisiune de obligațiuni de 4 miliarde de dolari
scris 8 iul 2021

Grupul italian Enel S.p.A., prezent și piața de furnizare, distribuție și producție de energie electrică din România, a lansat, pentru investitorii institutionali din pietele americane si internationale, o emisiune de obligațiuni multi-tranșă, asociată obiectivelor de sustenabilitate, în valoare totală de 4 miliarde de dolari, echivalentul a circa 3,4 miliarde de euro.

Operațiunea a fost lansată prin Enel Finance International N.V. („EFI”), companie financiară înregistrata în Olanda și controlată de Enel S.p.A.

Emisiunea a fost suprasubscrisă de 3 ori, înregistrând oferte de 12 miliarde de dolari, fiind tranzacția asociată obiectivelor de sustenabilitate cu cea mai mare valoare subscrisă de pe piețele de capital pentru instrumente cu venit fix, precum și cea mai mare tranzacție de finanțare sustenabilă a anului de pe aceste piețe realizată până în prezent de un emitent corporate.

Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților CITEȘTE ȘI Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților

Veniturile rezultate urmează să finanțeze răscumpărarea a patru emisiuni de obligațiuni convenționale ale Enel Finance International NV, cu o valoare nominală totală de 6 miliarde de dolari, ca parte a planului grupului de a accelera realizarea obiectivelor sale privind ponderea surselor de finanțare duraiblă în datoria totală brută.

În primăvară, Enel și filiala sa olandeză Enel Finance International au semnat cea mai mare facilitate de credit de tip ”revolving” asociată obiectivelor de sustenabilitate, în cuantum de 10 miliarde de euro și cu maturitate la cinci ani.

Facilitatea înlocuiește linia precedentă de credit de tip “revolving”, de 10 miliarde de euro, semnată de Enel și EFI în decembrie 2017. Costul noii facilități de credit variază în baza ratingului pro tempore al Enel și, în baza ratingului actual, are un spread de 40 puncte de bază peste Euribor (Euribor prezintă un nivel zero); comisionul de angajament este egal cu 35% din marjă. Noua facilitate prezintă un cost global mai mic față de linia de credit anterioară.

Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online

Noua linie de credit poate fi utilizată de Enel și/sau EFI, în acest caz cu o garanție din partea Enel în calitate de companie-mamă, și își propune să ofere Grupului un instrument extrem de flexibil pentru gestionarea oricăror nevoi de lichiditate.

Facilitatea este asigurată de 35 de instituții financiare la nivel mondial, inclusiv Mediobanca, care este agent de documentație și facilitate.

Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2 CITEȘTE ȘI Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2

Facilitatea va fi utilizată pentru a îndeplini nevoile financiare ale Grupului și este corelată cu Indicatorul Cheie de Performanță (“KPI”) privind emisiile directe de gaze cu efect de seră (Scopul 1 - Emisiile de dioxid de carbon provenite din producția de electricitate și căldură), contribuind la realizarea Obiectivului Organizației Națiunilor Unite de Dezvoltare Durabilă (ODD) 13 “Acțiune climatică”. De asemenea, este în conformitate cu “Cadrul de Finanțare a Obiectivelor de Sustenabilitate” al Grupului, Vigeo Eiris oferind un aviz secundar. Ambele au fost actualizate în ianuarie 2021.

Tranzacția face parte din strategia financiară a Enel, orientată tot mai mult către finanțarea sustenabilă și aliniată obiectivului de a atinge o pondere a surselor de finanțare durabilă în datoria totală brută a Grupului de 48%, până în 2023, și de peste 70% până în 2030, conform Planului Strategic al Grupului.

viewscnt
Afla mai multe despre
enel
facilitate de credit
efi