Energia electrică de pe piața spot din România - printre cele mai scumpe din Europa la finalul săptămânii trecute

Energia electrică de pe piața spot din România - printre cele mai scumpe din Europa la finalul săptămânii trecute
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 24 iun 2019

Energia electrică de pe piața spot din România și Ungaria a fost vineri cea mai scumpă din Uniunea Europeană, un MWh tranzacționându-se în medie cu 51,18 euro sau 241 lei. Un preț similar a mai fost înregistrat doar în Italia. Peste weekend, prețurile s-au mai temperat, energia cu livrare în ziua de luni cumpărându-se pe piața pentru ziua următoare cu 230 lei/MWh.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Recordul acestei veri a fost înregistrat însă miercurea trecută, când prețul zilnic al unui MWh a fost de 246,12 lei/MWh sau 52,11 euro/MWh.

Cu mici excepții, în această perioadă, România a fost exportator net de electricitate, ceea ce înseamnă că presiunea pe preț a venit dinspre Ungaria, țară care a avut prețuri identice cu România. Pe celelalte două piețe cu care România este interconectată, Cehia și Slovacia, prețurile au fost în medie cu 10 euro/MWh mai mici.

EXCLUSIV Statul - eșec în litigiul cu Enel de la Paris. Pretențiile sale - infirmate de Curtea Internațională de Arbitraj. Miză ridicată CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Statul - eșec în litigiul cu Enel de la Paris. Pretențiile sale - infirmate de Curtea Internațională de Arbitraj. Miză ridicată

Piața din Ungaria este interconectată cu cea autohtonă, un algoritm, Euphemia, fiind cel care stabilește care stat este importator net, care este exportator net și prețul de echilibru de pe cele două piețe.

Prețurile energiei electrice pe OPCOM și pe principalele piețe europene

Energia electrică de pe piața spot din România - printre cele mai scumpe din Europa la finalul săptămânii trecute

Interesant este că, deși este perioadă de vară, centralele pe cărbune produc aproximativ 1.700 MWh.

Căldurile din ultimul timp au majorat consumul la un maxim de aproximativ 8.000 MW, consum acoperit în mare parte de energia hidro, de peste 3.500 MW.

Atât termocentralele, cât și hidrocentralele produc și ca urmare a faptului că, prin OUG 114 și prin legislația secundară adoptată de Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) au cote obligatori, la prețuri reglementate, menite a fi livrate furnizorilor pentru acoperirea consumului casnic. În plus, au semnat, până la intrarea în vigoare a OUG 114 contracte cu furnizorii probabil la prețuri apropiate de cel reglementat.

EXCLUSIV VIDEO Cel mai discret petrolist din Marea Neagră reia forajul după gazele românești cu una din cele mai mari platforme din lume, folosită și de compatrioții de la Rosneft. Scorul la pauză în meciul cu ANAF CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIDEO Cel mai discret petrolist din Marea Neagră reia forajul după gazele românești cu una din cele mai mari platforme din lume, folosită și de compatrioții de la Rosneft. Scorul la pauză în meciul cu ANAF

Cu alte cuvinte, la prețuri reduse pe PZU, termocentralele produc energie la un cost peste prețul pe care l-ar fi putut obține pe piață. E drept că producătorii pe cărbune nu sunt foarte activi pe PZU, însă, în absența prețurilor reglementate de ANRE, algoritmul european Euphemia ar fi dictat stoparea producției respectivelor unități comercializată pe piața spot, iar România ar fi fost foarte probabil importator net de energie, la un preț mai scăzut.

Când cărbunele produce energie la preț reglementat peste cel de pe PZU, se poate spune că, efectiv, consumatorii români (obligați să achite costul de producție recunoscut de ANRE pentru energia termo) îi subvenționează pe cei maghiari.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
energie
pzu
opcom