″Erupție solară″ de august în România: parcuri fotovoltaice noi de peste 1.300 MW

″Erupție solară″ de august în România: parcuri fotovoltaice noi de peste 1.300 MW
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 15 sep 2023

Un val de avize tehnice de racordare (ATR) au fost emise luna trecută pentru proiecte noi de construire de parcuri fotovoltaice, cu putere instalată însumată de peste 1.300 MW, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Cel mai mare dintre cele care au obținut ATR-uri de la Transelectrica în august 2023 este gândit la o putere de aproape 270 MW și va fi amplasat la Horia în județul Arad, fiind dezvoltat de o subsidiară locală a companiei austriece Clean Capital Energy (CCE).

CONFIRMARE Adrian Polec, care deține producătorul român de baterii litiu-ion Prime Batteries Technology, cumpără teren în centrul Bucureștiului CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Adrian Polec, care deține producătorul român de baterii litiu-ion Prime Batteries Technology, cumpără teren în centrul Bucureștiului

Urmează în topul capacităților noi aprobate un proiect solar dezvoltat în 2 etape la Butimanu, în județul Dâmbovița, cu o putere instalată totală de peste 222 MW. Firma care a obținut ATR-ul este deținută, direct și indirect, de mai mulți investitori români, respectiv Ciprian Glodeanu, Andreea Stan, Costin Bănică, Iustin Liță și Cezar Gusu.

Tot în Dâmbovița, dar la Vișina, o subsidiară românească a danezilor de la Eurowind Energy AS, dezvoltă un parc fotovoltaic de peste 213 MW.

Karina Pavăl, propusă membru al Consiliului de Administrație la Promateris, unde fondatorii Dedeman dețin aproape un sfert din acțiuni CITEȘTE ȘI Karina Pavăl, propusă membru al Consiliului de Administrație la Promateris, unde fondatorii Dedeman dețin aproape un sfert din acțiuni

În comuna Șistoravăț din județul Arad, la granița cu Timișul, o firmă deținută de investitoarele Ecaterina Negricioiu și Aurelia Dobroiu are în proiect un parc fotovoltaic de circa 194 MW.

Înapoi în Dâmbovița, la Niculești, israelienii de la Econergy vor să construiască, printr-o firmă locală pe care o dețin, un parc solar de peste 177 MW.

VIDEO Unul dintre cei mai valoroși fotbaliști din toate timpurile a venit lângă Hagi ca acționar al clubului Farul Constanța. Cel mai important nume din fotbalul mondial care se alătură unei echipe din România CITEȘTE ȘI VIDEO Unul dintre cei mai valoroși fotbaliști din toate timpurile a venit lângă Hagi ca acționar al clubului Farul Constanța. Cel mai important nume din fotbalul mondial care se alătură unei echipe din România

O altă societate controlată de Andreea Stan și Ciprian Glodeanu a primit ATR pentru un proiect fotovoltaic dezvoltat la Dobrun în județul Olt, cu putere instalată de peste 142 MW.

În fine, la Sârbeni în Teleorman, o companie a omului de afaceri grec Georgios Gkliatis intenționează să ridice un parc fotovoltaic de peste 101 MW.

GRAFIC Firma care vinde produse sub marca Allview raportează declin al afacerilor și profitului la S1, dar creșteri peste așteptări la noile proiecte în domeniul energiei solare CITEȘTE ȘI GRAFIC Firma care vinde produse sub marca Allview raportează declin al afacerilor și profitului la S1, dar creșteri peste așteptări la noile proiecte în domeniul energiei solare

Cu excepția proiectului de la Niculești al Econergy, care are termen estimat de punere în funcțiune finalul anului viitor, toate celelalte menționate figurează cu deadline de dare în folosință 31.12.2025.

În prezent, România dispune de capacități de producție de energie fotovoltaică cu putere instalată însumată de 1.522 MW, potrivit celor mai recente date ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). 

viewscnt
Afla mai multe despre
parcuri fotovoltaice
atr-uri parcuri fotovoltaice
investitii productie energie regenerabila