EXCLUSIV ELCEN a convenit ipotecarea CET Grozăvești pentru ca Romgaz să nu taie gazele la încălzirea Capitalei

EXCLUSIV ELCEN a convenit ipotecarea CET Grozăvești pentru ca Romgaz să nu taie gazele la încălzirea Capitalei
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 27 nov 2016

Electrocentrale București (ELCEN), furnizorul de agent termic al RADET aflat în insolvență, a convenit cu producătorul de gaze Romgaz să pună drept gaj în favoarea Romgaz centrala CET Grozăvești cu tot cu terenul de sub unitate, pentru ca Romgaz să nu mai ceară ELCEN să plătească în avans gazele necesare pentru încălzirea Bucureștiului, așa cum prevede contractul de furnizare în vigoare dintre cele două companii controlate de Ministerul Energiei, se arată într-un document al administratorului judiciar al ELCEN, KPMG Restructuring, consultat de Profit.ro.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Din informațiile Profit.ro, cele două companii urmează să semneze un contract în acest sens luni, 28 noiembrie.

La finalul lunii trecute, Primăria Capitalei, RADET, ELCEN și Romgaz au semnat o convenție care prevede că PMB va plăti direct în conturile Romgaz suma totală de 417,005 milioane lei, reprezentând contravaloarea cantității de gaze estimată ca necesară ELCEN pentru a livra agent termic către RADET iarna aceasta, în perioada octombrie 2016 – martie 2017 inclusiv. În baza convenției, Primăria București a plătit pe 10 noiembrie 90,5 milioane lei către Romgaz, sumă aferentă consumului de gaze al ELCEN pentru lunile octombrie și noiembrie, în condițiile în care data scadentă a plății era 12 noiembrie.

Telekom România a lansat o soluție prin care clienții își rezolvă singuri problemele de conexiune la internetul fix CITEȘTE ȘI Telekom România a lansat o soluție prin care clienții își rezolvă singuri problemele de conexiune la internetul fix

Problema este însă că plățile efectuate de Primărie direct în contul Romgaz acoperă doar circa 50% din necesarul de gaze al ELCEN, potrivit documentului citat. Cealaltă jumătate trebuie achitată în avans de către ELCEN, în condițiile în care producătorul de energie își încasează facturile pentru agentul termic livrat RADET la 60 de zile. Din același motiv, ELCEN se confruntă cu dificultăți și în respectarea termenelor de plată din contractele cu transportatorul Transgaz și distribuitorul Distrigaz Sud Rețele, toate acestea afectând grav fluxurile de numerar ale companiei.

"Utilizând ipotezele de lucru prezentate administratorului judiciar de către societate pe parcursul lunii octombrie, din această analiză a rezultat un deficit cumulat al fluxurilor de numerar de 197.662.720 lei, cu un moment maxim în săptămâna 27.02.2016 - 05.03.2017, de 213.755.703 lei. Această imposibilitate nu este cauzată de performanța financiară a societății, ci mai degrabă de faptul că aceasta își va putea incasa în totalitate creanțele sale curente din vânzarea de energie termică pe durata sezonului de iarnă cu un decalaj de aproximativ 60 de zile față de încheierea lunii de livrare, în timp ce este nevoită să achite aproximativ jumătate din necesarul de gaze naturale în avans față de livrare, salarii cu o frecvență lunară, servicii de transport și distribuție de gaze naturale la aproximativ 30 de zile", se afirmă în document.

Deocamdată, Romgaz a acceptat să livreze gaze către ELCEN fără plata în avans și fără garanții suplimentare, însă doar până luni, 28 noiembrie. În octombrie, imediat după intrarea în insolvență a ELCEN, cele două companii controlate de Ministerul Energiei au semnat trei contracte de ipotecă prin care ELCEN își cesionează către Romgaz creanțe reprezentând încasări viitoare din vânzări de energie electrică efectuate în ultimele trei luni ale acestui an, în valoare de peste 31 milioane lei.

Muzeul Prado va fi extins. Proiectul la care va lucra arhitectul britanic Norman Foster costă 30 de milioane de euro CITEȘTE ȘI Muzeul Prado va fi extins. Proiectul la care va lucra arhitectul britanic Norman Foster costă 30 de milioane de euro

Luna trecută, ELCEN a cerut Romgaz să aplice Legea insolvenței, care stipulează că "orice furnizor de servicii - electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice sau altele asemenea - nu are dreptul, în perioada de observație și în perioada de reorganizare, să schimbe, să refuze ori să întrerupă temporar un astfel de serviciu către debitor sau averea acestuia, în cazul in care acesta are calitatea de consumator captiv, potrivit legii", iar consumatorul captiv este definit ca fiind "consumatorul care, din considerente tehnice, economice sau de reglementare, nu poate alege furnizorul".

Aceeași lege prevede că consumatorul captiv are dreptul la un termen de plată de 90 de zile pentru serviciile prestate pe perioada insolvenței, iar ELCEN a solicitat Romgaz, în consecință, să accepte plata facturilor cu o întârziere față de livrare de măcar 45 de zile, solicitări refuzate de Romgaz, care nu a acceptat statutul de consumator captiv al ELCEN, și a cerut, în schimb, pe 7 noiembrie, ca ELCEN să-i ipotecheze CET Grozăvești cu tot cu teren, la valoarea contabilă brută la care acest activ figurează în bilanțul ELCEN, de peste 299 milioane lei,

În aceste condiții, pe 9 noiembrie, KPMG Restructuring a solicitat judecătorului sindic să recunoască statutul ELCEN de consumator captiv la Romgaz, pentru a nu se întrerupe furnizarea gazelor pentru încălzirea Capitalei, sau, ca alternativă la un eventual refuz al acestei solicitări, constituirea unei garanții sub forma unei ipoteci de rang I, în favoarea Romgaz, asupra activului "teren imobil industrial CET Grozăvești", pentru ca Romgaz să nu mai ceară plata în avans a gazelor și să accepte achitarea facturilor la 45 de zile.

Dat fiind însă riscul ca judecătorul sindic să nu pronunțe o soluție până pe 28 noiembrie, data expirării perioadei de grație acordată de Romgaz, administratorul special al ELCEN, Dan Agrișan, a cerut KPMG Restructuring să aprope ipotecarea CET Grozăvești la valoarea de 299 milioane lei, "pentru garantarea livrării de gaze naturale pentru o perioadă de trei luni medii de consum și în vederea evitării întreruperii serviciului de încălzire centralizată a populației din București". Administratorul judiciar a aprobat cererea și a autorizat ipotecarea CET Grozăvești în favoarea Romgaz, măsura urmând a fi pusă în aplicare până luni 28 noiembrie, potrivit documentului citat.

COTAR: ANAF vrea să-și recupereze impozitele și taxele datorate de șoferii Uber pentru veniturile încasate anul trecut. Reacția Uber CITEȘTE ȘI COTAR: ANAF vrea să-și recupereze impozitele și taxele datorate de șoferii Uber pentru veniturile încasate anul trecut. Reacția Uber

Aceeași sursă arată că administratorul judiciar KPMG Restructuring urmează să ceară adunării creditorilor ELCEN să îi aprobe un onorariu de 35.000 euro pe lună pe perioada de observație a insolvenței companiei, unul de 20.000 euro pe lună pe perioada de reorganizare, un onorariu în sumă fixă de 50.000 de euro pentru asistență la elaborarea planului de reorganizare, plus 4,5% din sumele recuperate de debitoare și 3,5% din valorificarea activelor acesteia.

La data intrării în insolvență, ELCEN avea datorii totale de circa 1,8 miliarde lei. De asemenea, potrivit datelor publice disponibile, la finalul anului trecut, ELCEN datora la bănci suma totală de peste 362 milioane lei. Administratorul judiciar intenționează să ceară băncilor care au creditat ELCEN să acorde companiei o perioadă de grație până la jumătatea lunii aprilie a anului viitor, în care sa fie amânate la plată atât dobânzile și accesoriile, cat și ratele de principal scadente ale împrumuturilor.

ELCEN a intrat în insolvență pe 6 octombrie, a doua zi după RADET, și datorează Romgaz peste 300 milioane lei, reprezentând gaze livrate și neplătite. Datoria are drept motiv principal neplata de către RADET a agentului termic livrat de ELCEN, care la rândul ei are drept cauză neachitarea de către Primăria București a banilor meniți să acopere diferența dintre costul real al Regiei cu furnizarea de căldură și apă caldă pentru populație și prețul redus, subvenționat, pe care bucureștenii îl plătesc pentru acest serviciu. Datoriile totale, inclusiv cele istorice, ale RADET către ELCEN, cu tot cu penalități, se ridică la circa 3,6 miliarde lei.

ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând aproape 40% din totalul producției la nivelul țării și 90% din cea din București. 

Economia britanică a crescut cu 0,5% în trimestrul trei, susținută de consum și investiții CITEȘTE ȘI Economia britanică a crescut cu 0,5% în trimestrul trei, susținută de consum și investiții

În iulie 2016, Romgaz a pus sechestru pe centrala CET Progresu a ELCEN, tot pentru garantarea plății datoriilor restante aferente livrărilor de gaze,. Decizia de ipotecare a CET Progresu a fost luată de ELCEN încă din decembrie anul trecut, după cum a relatat Profit.ro la acea dată.

"Determinat de faptul că noi avem datorii la furnizorii de gaze, pentru faptul că nu am încasat debite de la RADET, avem un sechestru începând cu 2 iulie de către Romgaz pentru o datorie de 200 de milioane (de lei - n.r.) un sechestru care, nu vreau să mă gândesc, e pus pe o centrală și nu vreau să-mi aduc aminte că se întâmplă același lucru ca acum câțiva ani când, pentru aceleași datorii pe care ELCEN le avea la furnizorii de gaze, a trebuit să dăm în plată o centrală, Iernut, pentru datorii. Nu vreau să mă gândesc la acest lucru", declara în iulie directorul general al ELCEN, Marcel Nicolaescu, după o întâlnire la Ministerul Energiei cu ministrul de resort, Victor Grigorescu, și cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. 

În 2013, Romgaz a preluat de la ELCEN centrala Iernut în contul unei datorii de 653 de milioane de lei. 

După cum relatase Profit.ro în exclusivitate, ELCEN întrerupsese de la 1 mai contractul de furnizare de gaze naturale cu producătorul controlat tot de stat Romgaz, care este și acționar minoritar la ELCEN, după ce OMV Petrom a oferit ELCEN un preț mai bun la gaze, iar Romgaz a cerut în instanță sechestru asigurător asupra activelor ELCEN pentru datorii de peste 320 milioane lei reprezentând gaze livrate și neplătite. Între timp, livrările de gaze ale Romgaz către ELCEN au fost reluate.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
elcen
radet
primaria capitalei
gabriela firea
caldura
apa calda
agent termic
energie termica
incalzire centrala
factura intretinere iarna
factura caldura iarna