EXCLUSIV În plină frenezie a subvenționării regenerabilelor, fabrica de panouri solare din Giurgiu este executată silit și vândută la licitație de Fisc, după ce i s-a impus să restituie un ajutor de stat încasat acum 8 ani. UPDATE Reacția companiei

EXCLUSIV În plină frenezie a subvenționării regenerabilelor, fabrica de panouri solare din Giurgiu este executată silit și vândută la licitație de Fisc, după ce i s-a impus să restituie un ajutor de stat încasat acum 8 ani. UPDATE Reacția companiei

Sursă foto: captură TVR-YouTube

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 11 iun 2021

Guvernul a promis prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) subvenții de stat pentru investiții în lanțul national de producție de panouri și celule fotovoltaice, pentru susținerea majorării capacității de generare de energie regenerabilă, în linie cu obiectivele asumate față de UE. Deocamdată, însă, Fiscul a executat silit și a scos la licitație activele fabricii de panouri solare din Giurgiu a producătorului român de profil Altius Fotovoltaic, parte a grupului Bomax controlat de omul de afaceri Sorin Bonciu, căruia Ministerul Finanțelor Publice (MFP) i-a impus să restituie un ajutor de stat încasat în urmă cu 8 ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Ce se va întâmpla pe piața de energie din România, investițiile pregătite și ultimele date legate de liberalizarea pieței de electricitate vor fi anunțate la Videoconferința Profit Energy.forum, care va fi organizată cu sprijinul Electrica Furnizare și Nuclearelectrica, urmând să fie transmisă în direct și de PROFIT NEWS TV

Detalii pot fi văzute AICI

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!

ANAF a scos la licitație clădiri, anexe, echipamente de producție și alte bunuri ale Altius Fotovoltaic din zona liberă a portului Giurgiu, la prețul de pornire rezultat din evaluare de circa 14,8 milioane lei plus TVA, adică 17,6 milioane lei în total. 

Cele mai scumpe active sunt linia de producție de panouri fotovoltaice, estimată la 9,83 milioane lei, clădirile și anexele companiei, evaluate la 2,6 milioane lei, precum și o linie tehnologică de circa 938.000 lei. Ca fapt divers, pe lista bunurilor scoase la vânzare se află și un telefon Nokia 6310 evaluat la 24 (douăzeci și patru) de lei. Licitația este programată luna aceasta.

Contactați de Profit.ro, reprezentanții Altius Fotovoltaic nu au transmis niciun comentariu până în momentul publicării acestui articol.

UPDATE "Utilajele sechestrate au fost demult uzate moral, între timp am investit circa 2 milioane de euro în noi retehnologizări, în 2015 și 2017, și urmează o nouă retehnologizare la începutul lui 2022", a transmis ulterior Altius Fotovoltaic

VIDEO Iohannis: Să acceptăm cu toții că marginea drumului nu este groapă de gunoi. Nu este suficient să ne enervăm CITEȘTE ȘI VIDEO Iohannis: Să acceptăm cu toții că marginea drumului nu este groapă de gunoi. Nu este suficient să ne enervăm

Altius Fotovoltaic a început producția de panouri solare la fabrica din Giurgiu în 2012, în urma unei investiții de 8 milioane euro, din care mai mult de jumătate s-a decontat printr-un ajutor de stat pentru investiții. La acel moment, compania era unicul producător de profil din România și printre puținii din Europa de Est. Fabrica a fost construită în 2011 și poate produce o cantitate maximă anuală de panouri cu putere de 150 MW.

Subvenția pentru susținerea investiției a fost plătită de către Direcția Generală Ajutor de Stat din cadrul MFP într-o singură tranșă, în valoare de 11,32 milioane lei (circa 2,55 milioane euro la cursul valutar de atunci), pe 25 iulie 2013, potrivit documentelor unuia dintre procesele în care Altius Fotovoltaic se judecă cu ministerul, analizate de Profit.ro.

VIDEO Șeful Gărzii de Mediu, dat afară din curtea unei firme de patron, care transmitea incidentul pe Facebook: ”Niște vagabonzi de la București” CITEȘTE ȘI VIDEO Șeful Gărzii de Mediu, dat afară din curtea unei firme de patron, care transmitea incidentul pe Facebook: ”Niște vagabonzi de la București”

Compania a beneficiat de subvenție în baza HG nr. 1680/2008 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind asigurarea dezvoltării economice durabile, acordul de finanțare fiind emis în iulie 2011. Acordul prevede că Altius Fotovoltaic, "la sfârșitul perioadei de monitorizare de 5 ani de la finalizarea proiectului de investiții, are obligația de a dovedi contribuția la dezvoltarea regională asumată prin Studiul tehnico-economic în cuantum de 2,83 milioane de euro, iar nerealizarea acestei contribuții atrage recuperarea ajutorului de stat proporțional cu gradul de nerealizare".

În noiembrie 2018, însă, MFP a decis să recupereze peste 9,1 milioane lei din ajutorul de stat de 11,32 milioane lei acordat Altius Fotovoltaic, cu justificarea că firma "nu a respectat obligația de a contribui la dezvoltarea regională prognozată pe perioada 2012-2017 a investiției pentru ultimul an de monitorizare", mai precis că în 2017 nu ar fi realizat cifra de afaceri la care se angajase pentru anul respectiv. Potrivit datelor raportate la MFP, în 2017, compania a avut un rulaj net de peste 22 milioane lei, al doilea cel mai mare de la înființare, după cel de 30,9 milioane lei din 2015.

Consiliul Concurenței va schimba modul de analiză a cazurilor de pe piața comercializării produselor farmaceutice CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței va schimba modul de analiză a cazurilor de pe piața comercializării produselor farmaceutice

Altius Fotovoltaic a cerut în justiție anularea deciziei de recuperare a ajutorului de stat, procesul fiind în continuare pe rol, în etapa fondului. Nu a reușit însă să obțină suspendarea executării deciziei de recuperare, astfel că statul a trecut la executarea silită, iar acum ANAF i-a scos la licitație activele.

În procesul pierdut în 2019 în care a cerut suspendarea deciziei de recuperare, Altius Fotovoltaic a argumentat că perioada de monitorizare a proiectului ar fi trebuit să fie 2013-2018 și nu 2012-2017, dat fiind că ultima achiziție aferentă investiției în fabrica de panouri solare de la Giurgiu a fost efectuată în februarie 2013.

"Procesul cu ANAF este urmare a pretențiilor nejustificate ce rezidă în calificarea cheltuielilor cu salariații parțial nedeductibile și interpretarea eronată a duratei de monitorizare. Noi considerăm ca incompetente și abuzive aceste fapte", au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții Altius Fotovoltaic.

DECIZIE Certificarea constructorilor, amânată cu încă 2 ani. Patronatele reclamaseră anterior că autoritățile vor să controleze certificarea CITEȘTE ȘI DECIZIE Certificarea constructorilor, amânată cu încă 2 ani. Patronatele reclamaseră anterior că autoritățile vor să controleze certificarea

Un alt argument avansat de companie în instanță a fost că cererea de pe piața panourilor fotovoltaice a fost afectată drastic de o modificare legislativă radicală survenită în 2013, prin care subvenția pentru producătorii de energie solară a fost redusă la jumătate, de la 6 la numai 3 certificate verzi, descurajându-se astfel investițiile noi în domeniu și deci îngreunând mult condițiile de realizare a obiectivului privind cifra de afaceri asumat prin acordul de finanțare, în raport cu situația existentă în momentul încheierii acestuia.

"Reclamanta a arătat că executarea deciziei de recuperare (…) ar determina imposibilitatea executării contractelor în care societatea este parte, a achitării furnizorilor de materiale și materii prime în vederea asigurării unui flux al activității economice, a cheltuielilor cu personalul, aspecte ce ar conduce în mod inevitabil la insolvența societății", a mai arătat Altius Fotovoltaic.

ULTIMA ORĂ Guvernul a semnat legea: Bugetarii vor putea munci la stat până la 70 de ani, doar pe salariu. Cumul permis pentru câteva categorii. Parlamentul va decide CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul a semnat legea: Bugetarii vor putea munci la stat până la 70 de ani, doar pe salariu. Cumul permis pentru câteva categorii. Parlamentul va decide

Instanța a respins însă toate argumentele companiei, astfel că decizia de recuperare a ajutorului de stat a rămas în vigoare până la soluționarea definitivă a procesului privind anularea acesteia.

Într-un alt proces, aflat de asemenea pe rol, Altius Fotovoltaic cere anularea mai multor decizii de impunere primite de la ANAF în 2017, pentru plata de impozite și accesorii suplimentare în sumă totală de aproape 2 milioane lei.

În decembrie 2018, Altius Fotovoltaic și-a cerut intrarea în insolvență, însă în cele din urmă și-a retras solicitarea de la instanță. În anul respectiv, rulajul companiei a scăzut cu peste 28%, de la 22,01 la 17,75 milioane lei, iar în 2019 – cu 64%, de la 15,75 la 5,63 milioane lei. În 2019, patronul companiei, Sorin Bonciu, avertiza cu privire la calitatea slabă a panourilor fotovoltaice importate din China, atractive pentru clienți grație prețurilor reduse.

FOTO TAROM îl aduce la șefie pe fiul cosmonautului Dumitru Prunariu CITEȘTE ȘI FOTO TAROM îl aduce la șefie pe fiul cosmonautului Dumitru Prunariu

Anul trecut, efectele pandemiei COVID-19 și ale restricțiilor impuse de autorități pentru frânarea acesteia, coroborate cu blocajele în implementarea programului Administrației Fondului de Mediu (AFM) de subvenționare a instalării de panouri fotovoltaice rezidențiale de către persoanele fizice, au prăbușit cifra de afaceri a Altius Fotovoltaic, care s-a redus cu peste 96%, de la 5,63 milioane lei în 2019 la numai 213.000 lei în 2020.

De asemenea, pierderile s-au adâncit cu 56%, de la 1,58 la 2,47 milioane lei, iar toți angajații rămași au fost disponibilizați. Numărul mediu al acestora a scăzut de la 61 de persoane în 2017 la 33 în 2018, 17 în 2019 și zero în 2020, potrivit datelor raportate la MFP. 

Pe de altă parte, Altius Fotovoltaic spune că activitatea va continua.

"Cu toate că suntem printre foarte puținii producători europeni ce nu au închis porțile, datorită infuziei de capital propriu timp de 9 ani, dorim să demonstrăm că putem fi lideri internaționali prin implementarea unor invenții românești ce ne vor aduce acest statut", au transmis reprezentanții companiei pentru Profit.ro.

Acordul global privind impozitarea corporațiilor acutizează un conflict profund dintre Germania, Franța și Italia și Irlanda, Luxemburg și Olanda CITEȘTE ȘI Acordul global privind impozitarea corporațiilor acutizează un conflict profund dintre Germania, Franța și Italia și Irlanda, Luxemburg și Olanda

Altius Fotovoltaic face parte din grupul Bomax al omului de afaceri Sorin Bonciu, activ în energie, imobiliare și retail. Bonciu a intrat în atenția publică în 2013, când a cumpărat rețeaua de zece magazine Interex, după ieșirea francezilor de la Intermarche de pe piața românească. Supermarketurile Interex din Râmnicu Vâlcea, Târgoviște, Slatina, Giurgiu și Sibiu au fost transformate de Carrefour în Supeco, după ce Bonciu se ocupase de dezvoltarea întregii rețele Interex, de 40.000 de metri pătrați. Din grupul Bomax face parte și producătorul și furnizorul de energie electrică Electricom.

Guvernul s-a angajat prin PNRR să majoreze cu peste 2.000 MW, până în 2025, puterea instalată în parcuri fotovoltaice din România. Programul prevede sprijin de stat de 200 milioane euro pentru construirea de centrale de producție de energie regenerabilă.

viewscnt
Afla mai multe despre
subventii energie regenerabila
investitii parcuri fotovoltaice
pnrr energie
ajutor de stat productie panouri solare
ajutor de stat fabrica de panouri solare giurgiu
altius fotovoltaic giurgiu
anaf executare silita altius fotovoltaic giurgiu