EXCLUSIV Romgaz confirmă interesul pentru preluarea zăcămintelor de gaze concesionate de Gabriel Comănescu în Marea Neagră. Rezultatul nu a fost unul pozitiv

EXCLUSIV Romgaz confirmă interesul pentru preluarea zăcămintelor de gaze concesionate de Gabriel Comănescu în Marea Neagră. Rezultatul nu a fost unul pozitiv
scris 26 mai 2021

Producătorul de gaze controlat de stat Romgaz confirmă informația anunțată de Profit.ro în urmă cu 2 săptămâni, potrivit căreia a luat în calcul posibilitatea de a dobândi calitatea de concesionar la perimetrele marine de hidrocarburi Muridava și Cobălcescu, deținute de firmele Petromar Resources BV și Petromar Resources SA, controlate de omul de afaceri constănțean Gabriel Comănescu, proprietarul și președintele Grup Servicii Petroliere (GSP).

"SNGN Romgaz SA a analizat din perspectivă tehnico-economică posibilitatea de preluare a perimetrelor offshore EX-27 Muridava și EX-28 Cobalcescu, din Marea Neagră, iar rezultatul nu a fost unul pozitiv", a transmis Romgaz pentru Profit.ro.

VIDEO România mută campania de vaccinare în muzee, gări, aeroporturi, stadioane, stațiuni turistice CITEȘTE ȘI VIDEO România mută campania de vaccinare în muzee, gări, aeroporturi, stadioane, stațiuni turistice

Un document oficial recent analizat de Profit.ro arată că, în luna august 2019,, la una dintre cele două entități Petromar a fost organizată o cameră de date, la care au participat experți de la Romgaz "în vederea analizei posibilităților de a prelua participația pe blocurile offshore EX-27 Muridava și EX-28 Cobălcescu". Documentația rezultată în urma accesării camerei de date a fost prezentată factorilor de decizie ai Romgaz într-o ședință desfășurată pe 12 februarie 2020, se mai menționează în document, fără alte precizări.

GSP a prestat în toamna anului 2019, în calitate de contractor principal, lucrări de foraj în perimetrul offshore de gaze Trident din Marea Neagră, deținut în concesiune de Lukoil (care are 87,8% din drepturi și statutul de operator) și Romgaz (12,2%). După un an, în noiembrie 2020, grupul rus a transmis Romgaz că vrea să renunțe la participația sa. Grupul colaborează cu Romgaz și la proiectul energetic mixt "gaz-regenerabile-hidrogen" de la Halânga, Mehedinți.

O clinică avansează ideea unui \ CITEȘTE ȘI O clinică avansează ideea unui "Baby boom’" în România, vorbind de creșterea semnificativă a numărului copiilor concepuți în pandemie

Acordurile de concesiune pentru perimetrele offshore Muridava și Cobălcescu au fost încheiate inițial în 2011, aflându-se în zona din Marea Neagră disputată de România și Ucraina și adjudecată de statul român prin decizia Curții Internaționale de Justiție de la Haga din 2009. Petromar Resources BV deține în prezent 80% din concesiunea Muridava și 70% din Cobălcescu, Petromar Resources SA controlând restul de 20%, respectiv 30%. Cele două perimetre offshore au o suprafață cumulată de peste 2.000 de kilometri pătrați.

Romgaz a primit un prim răspuns la oferta fermă de preluare a subsidiarei românești a ExxonMobil, a anunțat pe 20 aprilie, la Profit Piața de Capital.forum, directorul economic al Romgaz, Răzvan Popescu. "Vă pot spune că a fost primit un prim răspuns și că există o interacțiune de foarte bun augur cu reprezentanții Exxon", a spus Popescu, menționând că nu poate indica detalii suplimentare, discuțiile fiind deocamdată confidențiale.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz gaze marea neagra
romgaz gsp comanescu
romgaz exxonmobil neptun deep
gaze naturale marea neagra