Exxon Mobil a plecat cu mâna goală din Rusia, după naționalizarea proiectului Sahalin-1 de către Moscova

Exxon Mobil a plecat cu mâna goală din Rusia, după naționalizarea proiectului Sahalin-1 de către Moscova
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 oct 2022

Exxon Mobil a anunțat că a părăsit complet Rusia, după ce președintele Vladimir Putin i-a expropriat proprietățile, în urma a șapte luni de discuții privind transferul ordonat al pachetului său de 30% deținut la proiect petrolier major Sahalin-1, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Exxon nu a spus dacă a primit vreo compensație pentru activele pe care le evaluase la peste 4 miliarde de dolari, scrie News.ro.

Surpriză: Valoarea Hidroelectrica, revizuită în scădere pentru prima dată după mult timp CITEȘTE ȘI Surpriză: Valoarea Hidroelectrica, revizuită în scădere pentru prima dată după mult timp

Un purtător de cuvânt al Exxon a refuzat să comenteze dacă va continua să conteste confiscarea printr-un proces de arbitraj internațional, o posibilitate semnalată în august.

Plecarea Exxxon ilustrează ciocnirea dintre Occident și Rusia din cauza energiei, în urma invadării Ucrainei de către Moscova, la sfârșitul lunii februarie, și a amenințărilor cu utilizarea armelor nucleare împotriva țării și a susținătorilor acesteia.

BP, TotalEnergies, Equinor și Shell au transferat proprietăți partenerilor ruși sau au lăsat operațiunile în urmă.

”Am depus toate eforturile pentru a discuta cu guvernul rus și cu alte părți interesate”, a spus purtătorul de cuvânt al Exxon.

Compania a declarat că ”a părăsit în siguranță” Rusia, după ce, la începutul acestei luni, guvernul ”i-a reziliat unilateral” interesele în proiectul de petrol și gaze Sahalin-1, cel mai mare din țară.

Exxon a încercat să renunțe la operațiunile Sahalin-1 de la 1 martie, când a anunțat că va abandona toate activele sale de peste 4 miliarde de dolari, lăsând deschisă posibilitatea de a vinde Sahalin-1. Acesta a spus că ”va coordona îndeaproape” transferul operațiunilor cu partenerii săi - compania rusă Rosneft, ONGC Videsh din India și SODECO din Japonia, pentru a se asigura că acesta va avea loc în siguranță.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Cum au reușit doi IT-iști să creeze un lider regional în domeniul securității cibernetice CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Cum au reușit doi IT-iști să creeze un lider regional în domeniul securității cibernetice

În aprilie, Exxon a dezvăluit o rrevizuire în scădere a activelor, cu 3,4 miliarde de dolari, la ieșirea din Rusia, și luna aceasta a semnalat un cost de depreciere de 600 de milioane de dolari, înregistrat în trimestrul al treilea, pentru active neidentificate.

Exxon și-a evaluat participațiile din Rusia la peste 4 miliarde de dolari.

Pe 7 octombrie, Putin a confiscat acțiunile Exxon în societatea mixtă de producție de petrol și le-a transferat unei companii controlate de guvern.

În august, Putin a semnat un prim decret despre care Exxon a spus că face dificilă o ieșire sigură pentru mediu din Sahalin-1.

Producătorul american a reacționat la decretul din august emițând ”o notă de diferență”, un pas legal înainte de arbitraj.

Limbajul dur al ieșirii oficiale a Exxon arată un rezultat dorit pentru Exxon - părăsirea Rusiei - dar în termeni neamicali, care s-ar putea traduce în dispute juridice de mai mulți ani, începând cu arbitrajul în instanțele europene.

Exxon și-a redus prezența în Rusia din 2014, în urma sancțiunilor impuse Moscovei după ce a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina.

Compania americană și-a extras la începutul acestui an lucrătorii expatriați și și-a închis afacerile cu lubrifianți și produse chimice din Rusia.

Până în iulie, producția proiectului Sahalin-1 a scăzut cu 10.000 de barili pe zi (bpd), de la 220.000 de barili pe zi înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

Volumul a fost suficient pentru a furniza gaze naturale pentru a menține luminile aprinse în orașele rusești Habarovsk și Vladivostok.

Aproximativ 700 de angajați din Rusia care și-au continuat operațiunile vor fi transferați către noua companie rusă care preia activul, a spus Exxon.

”Suntem recunoscători pentru profesionalismul, expertiza și angajamentul demonstrat de angajații ENL în aceste circumstanțe dificile”, a spus purtătorul de cuvânt al Exxon.

Exxon s-a angajat să asigure un transfer în siguranță către un nou operator pentru a evita scurgerile, accidentele de mediu sau oprirea lenergiei electrice în orașele aprovizionate de proiect.

viewscnt
Afla mai multe despre
exxon mobil
sahalin-1