Facturile uriașe, indicate ca pericol de închidere a muzeelor și teatrelor. Notarra - prezentat deja fără bani pentru spectacole

Facturile uriașe, indicate ca pericol de închidere a muzeelor și teatrelor. Notarra - prezentat deja fără bani pentru spectacole
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 feb 2022

Facturile uriașe pentru gaze și electricitate pun în pericol activitatea din teatre și muzee. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Managerii spun că sunt nevoiți să plătească pentru utilități și de zece ori mai mult decât anul trecut, iar din aceasta cauză nu mai au fonduri pentru producții noi și colaborări, arată Știrile Pro TV.

România stă 3 zile fără electricitate din Ucraina. Test vital de desprindere energetică a Kievului și Chișinăului de Rusia și de sincronizare a lor cu Occidentul CITEȘTE ȘI România stă 3 zile fără electricitate din Ucraina. Test vital de desprindere energetică a Kievului și Chișinăului de Rusia și de sincronizare a lor cu Occidentul

Totul, în condițiile în care pandemia a redus activitatea, iar banii din vânzarea de bilete sunt puțini.

La castelul Bran a venit o factură de 64.000 de lei pentru ultima lună și este de patru ori mai mare față de cea de anul trecut.

„Încasările nici la nivel de 2019 nu reușeau sa acopere cheltuielile în cauză, cu aceste facturi lucrurile stau și mai prost.”, spune Alexandru Prișcu, director castelul Bran.

Iar la fel stau lucrurile peste tot în țară, iar unele instituții culturale pentru a face față cheltuielilor au redus programul de vizitare și au oprit încălzirea în birouri. În anumite locuri însă, căldura nu poate fi oprită pentru că exponatele s-ar deteriora.

Virgil Nițulescu, managerul Muzeul Țăranului Român, spune că „presupunem prin absurd că aș închide complet instituția, aș trimite tot personalul acasă. Și în aceste condiții, ar trebui să am niște cheltuieli pentru menținerea în stare de funcționare a depozitelor muzeului, care au nevoie de o temperatură constantă, de condiții de siguranță, de instalații anti-incendiu, anti-efracție. Lucruri care costă.”

Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente

Situația este la fel de rea și în teatre. Teatrul Național din București are de plătit de 10 ori mai mult pentru gaze față de anul trecut, iar conducerea de la Notarra a cerut Primăriei Capitalei să suplimenteze bugetul. Pentru moment, nu există bani pentru proiecte și spectacole noi, susține sursa citată.

Ministerul Culturii promite plafonarea facturilor

„Mai există această șansă, poate să analizăm aceste cifre cu Consiliul General și să obținem niste bani pentru utilități până la finalul anului, altfel vom stinge lumina și vom închide teatrul”, spune și Marinela Țepuș, directoarea Teatrului Notarra:

Chiar dacă facturile la utilități au crescut în ultima perioadă, este aproape imposibil să fie făcute economii. La teatru, de exemplu, actorii vin să repete în fiecare zi. Ceea ce înseamnă că în sălile de spectacol trebuie să fie lumină și căldură. În plus, în aceste momente, se joacă doar la 30 la sută din capacitate, iar spectacolele sunt anulate în momentele în care în rândul actorilor sunt înregistrate cazuri de infectare.

Ministrul Culturii susține că, din februarie, toate instituțiile din subordine vor beneficia de plafonare și promite pentru sectorul independent un sprijin de aproape 150 de milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
facturi
gaze
teatre
muzee