Fondul lituanian INVL Renewable Energy atrage încă 4,5 milioane de euro pentru construcția de parcuri solare în România

Fondul lituanian INVL Renewable Energy atrage încă 4,5 milioane de euro pentru construcția de parcuri solare în România
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 20 sep 2023

Fondul de investiții în energie regenerabilă INVL Renewable Energy Fund I, administrat de INVL Asset Management, cea mai importantă companie de gestionare a activelor din Lituania, a atras 4,5 milioane de euro de la investitori pentru construcția de parcuri solare în România și Polonia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Fondul investește în proiecte cu o capacitate totală de 451 MW în România și de 33 MW în Polonia, al căror necesar de finanțare este estimat la aproximativ 350 milioane de euro.

INVL Renewable Energy Fund I a vândut obligațiuni cu rată fixă de 4,5 milioane de euro în prima sa ofertă publică de titluri de creanță, cererea depășind de 1,5 ori oferta. În total, fondul a primit cereri de la peste 250 de investitori instituționali și de retail din Lituania.

Proiect măsuri fiscale: Instituțiile autonome de supraveghere și reglementare precum ASF, ANRE sau ANCOM să plătească impozit pe profit de 80% la bugetul de stat ca BNR CITEȘTE ȘI Proiect măsuri fiscale: Instituțiile autonome de supraveghere și reglementare precum ASF, ANRE sau ANCOM să plătească impozit pe profit de 80% la bugetul de stat ca BNR

Obligațiunile au o scadență de până la 2 ani, putând fi răscumpărate anticipat de emitent, și un randament de 10%.

În iunie, fondul lituanian a obținut o finanțare de 5 milioane de euro pentru proiectele din România și Polonia. 

Investiția atrasă acum crește totalul fondurilor strânse până în prezent la aproape 66 milioane de euro. Veniturile obținute în urma plasamentului încheiat pe 18 septembrie vor fi folosite pentru construcția de parcuri fotovoltaice pe cele două piețe.

“Fondul INVL Renewable Energy Fund I se concentrează pe piețele din România și Polonia, unde managerii fondului văd un potențial mare de creștere Aceste țări au nevoie de noi capacități de generare a energiei electrice din surse regenerabile datorită specificului echilibrului de producție, iar guvernele lor sprijină extinderea energiei regenerabile”, potrivit fondului lituanian.

INVL Renewable Energy și-a început activitatea în România vara trecută, fondul anunțând atunci că va investi aproximativ 120 milioane de euro în dezvoltarea a două parcuri solare preluate de la companii locale, cu o capacitate totală preconizată de 166 MW.

Portofoliul de proiecte în curs de dezvoltare din România a fost extins ulterior la 8 parcuri fotovoltaice.

Construcția parcurilor este estimată să fie finalizată la sfârșitul anului 2025.

Fondul dezvoltă, de asemenea, instalații de energie solară cu o capacitate de 33 MW în Polonia, în vederea vânzării acestora către consumatori finali care doresc să își acopere propriile nevoi de energie electrică.

INVL Renewable Energy este un subfond de investiții în proiecte de energie regenerabilă al INVL Asset Management, cel mai mare administrator de active din Lituania. INVL Asset Management este parte a Invalda INVL, printre principalele grupuri baltice de gestionare a investițiilor și de asigurări de viață.

Toamna trecută, Invalda INVL și Šiaulių Bankas, cea mai mare bancă cu capital lituanian, au semnat un acord pentru combinarea operațiunilor de retail.

După finalizarea tranzacției, grupul Invalda INVL va rămâne activ în gestionarea investițiilor alternative și de capital privat, va oferi servicii de Family Office și va gestiona fonduri de pensii din al doilea și al treilea pilon în Letonia.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
invl renewable energy fund i
invalda invl lituania
proiecte fotovoltaice
achizitie
parcuri solare
investitii energie regenerabila