Comisia Europeană a adoptat noi măsuri destinate prelungirii duratei de viață a mai multor aparate electrocasnice și pentru a le face să consume mai puțină energie electrică, transmite AFP.
Pentru prima dată, frigiderele, mașinile de spălat rufe, mașinile de spălat vase și televizoarele vândute în UE vor trebui să răspundă "exigențelor în materie de reparabilitate și reciclabilitate", a explicat Executivul comunitar într-un comunicat de presă.
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Comisia estimează că aceste reguli, care ar urma să intre în vigoare în săptămânile următoare, împreună cu legislația privind etichetarea energetică adoptată în luna martie, vor permite realizarea unei economii anuale de energie de 167 Terawatt-oră (TWh) până în 2030, echivalentă cu consumul anual de energie al Danemarcei. Pentru gospodăriile europene, măsurile înseamnă o economie medie de 150 de euro pe an la factura de electricitate, estimează Comisia, potrivit Agerpres.
Legislația se referă în special la piesele de schimb care vor trebui să fie disponibile "pentru o perioadă lungă de timp după achiziționare", de exemplu minim șapte ani pentru frigidere și 10 ani pentru mașinile de spălat rufe și mașinile de spălat vase. În plus, producătorul va trebui să asigure livrarea pieselor "într-un interval de 15 zile lucrătoare".
Consumul de apă este de asemenea în vizorul noii legislații: măsurile aplicabile fixează un consum maxim de apă pentru un ciclu.