Furnizorii de energie îi cer lui Iohannis să nu promulge legea prosumatorilor: Cei de bună credință sunt păcăliți!

Furnizorii de energie îi cer lui Iohannis să nu promulge legea prosumatorilor: Cei de bună credință sunt păcăliți!
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 dec 2023

Asociația Furnizorilor de Energie din România (AFEER) i-a cerut președintelui Iohannis să întoarcă în Parlament o lege privind piața internă de energie. Noua lege locală prevede că sunt scutiți de dezechilibre cei cu putere instalată până în 900 kW, în timp ce regulamentul european spune că doar cei până în 400 kW pot beneficia de această scutire.

Urmărește-ne și pe Google News

O instalație fotovoltaică de 900 de kW este mult mai mare decât cea necesară unui consumator casnic pentru consumul propriu și poate fi suficientă chiar și pentru o fabrică. Pentru o astfel de capacitate, investiția necesară se ridică la un milion de euro.

Spre comparație, pentru o casă se pretează o instalație, în medie, între 3 și 15 kW (15 kW înseamnă aproximativ 80 de metri pătrați de panouri).

FOTO Iohannis, la COP28: Ne propunem să ajungem la peste 8.000 MW fotovoltaici până în 2030. România a aderat la Alianța Solară Internațională CITEȘTE ȘI FOTO Iohannis, la COP28: Ne propunem să ajungem la peste 8.000 MW fotovoltaici până în 2030. România a aderat la Alianța Solară Internațională

În plus, mai spun furnizorii de energie, se încalcă principiul bicameralismului. Adică legea a trecut de Senat într-o formă și apoi a fost votată în Camera Deputaților în cu totul altă formă. Amendamentul privind scutirea de dezechilibre pentru cei până în 900 kW a fost introdusă în ultima ședință a Comisiilor economice din Camera Deputaților, în aceeași zi cu votul final.

Furnizorii spun că, inițial, vor trebui să suporte ei costurile cu dezechilibrele pe care le creează în rețea acești mari prosumatori, însă avertizează că vor transfera aceste costuri în prețurile pe care le va plăti toată lumea.

viewscnt
Afla mai multe despre
lege
prosumatori
iohannis