Gazprom anticipează o creștere a cererii de gaze rusești din partea UE ca urmare a reducerii producției europene

Gazprom anticipează o creștere a cererii de gaze rusești din partea UE ca urmare a reducerii producției europene
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 28 sep 2017

Gazprom consideră că va continua să fie cea mai importantă companie exportatoare de gaze naturale la nivel global și să rămână principala sursă economică viabilă de gaze naturale pentru Europa, dat fiind declinul producției de pe Bătrânul Continent.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Miercuri, Consiliul Director al companiei ruse a analizat o notă informativă privind perspectivele pieței energiei globale, care susține că “Europa - piața tradițională a Gazprom - se va confrunta cu o reducere suplimentară a producției interne. Gazul rusesc transportat prin intermediul conductelor, pentru care cererea a crescut în ultimii ani, va continua să reprezinte sursa de energie cea mai viabilă din punct de vedere economic pentru această regiune”.

Potrivit notei citate, cererea de resurse convenționale de energie va crește ca urmare a majorării la nivel global a consumului energetic, gazul natural fiind resursa pentru care cererea va avansa cel mai rapid. Generarea de electricitate va fi, potrivit experților Gazprom, sectorul energetic care va antrena cea mai mare creștere a consumului de gaz natural.

Guvernul redeschide un depozit de cărbune fără autorizație de mediu al CE Oltenia, pentru siguranța alimentării cu energie la iarnă CITEȘTE ȘI Guvernul redeschide un depozit de cărbune fără autorizație de mediu al CE Oltenia, pentru siguranța alimentării cu energie la iarnă

Cea mai mare creștere a cererii de gaz natural va fi înregistrată pe piața asiatică, China urmând a contribui decisiv (cu peste o pătrime din majorarea anticipată de Gazprom), la creșterea consumului de gaz natural, în special ca urmare a schimbării politicii statului asiatic în ceea ce privește mediul.

Concluzia Consiliului Director al companiei ruse este că poziția Gazprom pe piețele globale va rămâne una stabilă pe termen lung ca urmare a bazinului de resurse imens pe care îl deține, ca și a infrastructurii de producție și de transport bine dezvoltate. Totodată, Gazprom va face toate eforturile pentru a-și diversifica oferta de gaze, dar și rutele de aprovizionare a partenerilor săi externi, primul pas urmând a consta în dezvoltarea producției de gaz natural lichefiat (GNL). “Această măsură va îmbunătăți competitivitatea companiei, va stimula exporturile și va întări poziția gazului rus pe piețele globale”, susține Consiliul Director al Gazprom.

Recent, CEO-ul Gazprom Alexei Miller a anunțat că se așteaptă ca în 2017 compania pe care o conduce să raporteze un volum record de exporturi în afara statelor foste membre ale URSS de 190 miliarde metri cubi.

În 2016, livrările de gaze ale Gazprom în Europa au crescut cu 11,9%, la 179,3 de miliarde de metri cubi, în cmparație cu anul precedent. ”În termeni absoluți, creșterea este de 18,1 miliarde de metri cubi și este echivalentă cu gazele livrate anul trecut de Gazprom unor consumatori majori precum Franța și Polonia”, susținea compania în luna decembrie a anului trecut

În prezent, Gazprom asigură aproximativ o treime din importul de gaze din UE și aproximativ o pătrime din necesarul de gaze ale statelor membre. Comisia Europeană încearcă să șubrezească poziția Gazprom pe piața europeană fie prin reglementări mai aspre, fie prin îngreunarea proiectelor de infrastructură ale companiei, precum Nord Stream 2. Majoritatea volumului de gaze rusești care ajunge în Europa tranzitează în prezent Ucraina. Construirea Nord Stream și Turkish Stream ar avea implicații importante asupra economiei Ucrainei, care extrage rente considerabile de pe urma tranzitului gazelor rusești cu destinație UE pe teritoriul său.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
gaz
exporturi
ue
gazprom