GRAFICE Prețul gazelor pe BRM a coborât la cel mai mic nivel din ultimele 20 de luni

GRAFICE Prețul gazelor pe BRM a coborât la cel mai mic nivel din ultimele 20 de luni
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 26 apr 2023

Prețul gazului pe piața spot operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM) a coborât sub pragul de 200 de lei/MWh, cel mai redus nivel înregistrat în ultimele 20 de luni, perioadă în care a atins și un nivel de 6 ori mai ridicat, de 1.200 lei/MWh, în urma declanșării războiului din Ucraina, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Nivelul record al gazelor rămase înmagazinate în depozitele din România și UE, ca urmare a unei ierni mai calde, și scăderea consumului au condus la o reducere considerabilă a prețului gazelor.

Astfel, dacă, pe 26 august 2022, prețul gazului pe piața pentru ziua următoare operată de BRM atingea un maxim istoric de 1207,8 lei/MWh, în 7 luni acesta a coborât sub 200 de lei/MWh.

DOCUMENT România poate grăbi renunțarea la cărbune cu un an CITEȘTE ȘI DOCUMENT România poate grăbi renunțarea la cărbune cu un an

Prețul mediu de tranzacționare pentru gazul cu livrare în ziua de marți, de 198,6 lei/MWh, este cel mai redus din ultimele 20 de luni, ultima dată când a fost înregistrat un preț mai mic, de 191,4 lei/MWh, fiind pe 10 august 2021.

Pe BRM, luni s-a tranzacționat un volum de 53 GWh de gaze cu livrare în ziua de marți la prețul mediu ponderat de 198,6 lei/MWh, 2 MWh fiind comercializați la un preț minim de 195 lei/MWh.

Prețul mediu gazului cu livrare în ziua de miercuri a revenit peste 200 lei/MWh (mai exact 200,9 lei/MWh), însă o cantitate de 7,1 GWh s-a tranzacționat la un preț minim al zilei de 199 lei/MWh.

În primele 2 luni ale anului, producția de gaze a României s-a majorat la 1,258 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 7,2% (84.000 tep) peste cea din perioada ianuarie-februarie 2022.

Consumul, în schimb, s-a redus, Romgaz estimând o scădere a acestuia de 16% în 2022. Tendința a continuat și în 2023 ca urmare a iernii mai calde, dar și a prețurilor de furnizare mai ridicate, în pofida plafonării lor de către guvern.

ANALIZĂ Suprataxa OMV Petrom: Statul ″se bate″ contra-cronometru cu deadline-ul de plată CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Suprataxa OMV Petrom: Statul ″se bate″ contra-cronometru cu deadline-ul de plată

Nivelul plafonului impus de guvern, de 310 lei/MWh în cazul consumatorilor casnici și de 370 de lei/MWh, în cazul celor non-casnici (cu toate tarifele și taxele, inclusiv TVA) este superior actualelor prețuri de pe piața angro.

Însă furnizorii au achiziționat gaze anul trecut cu livrare în acest an la prețuri de câteva ori mai ridicate, pe care trebuie să le amortizeze, ceea ce amână apariția de oferte mult mai atractive în prezent.

În pofida scăderii volumelor de gaze rusești importate, ca urmare a sancțiunilor oficiale și neoficiale impuse companiilor rusești, Uniunea Europeană (UE) a încheiat sezonul de iarnă cu un nivel record de gaze înmagazinate, de 60,4 miliarde metri cubi sau 625 TWh. În cazul României, volumul de gaz rămas în depozite la finalul iernii este de 13,7 TWh sau 41,7% din capacitatea totală de înmagazinare, cel de-al doilea nivel din istorie. Singurul an în care România a ieșit din iarnă cu un volum mai mare de gaze depozitate a fost 2020. Pe 31 martie 2020 erau înmagazinați 18,8 TWh, reprezentând 57% din capacitatea de depozitare.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
gaze
brm
piața spot
minim