Grivco după condamnarea lui Voiculescu: exit din energie, pierderi de 108 milioane lei, chiriaș vecin de bloc cu ANAF

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 11 sep 2016

Grupul Industrial Voiculescu și Compania (Grivco) SA, controlat de familia omului de afaceri Dan Voiculescu, a renunțat treptat la afacerile din domeniul tradingului de energie după condamnarea lui Voiculescu la 10 ani de închisoare cu executare în dosarul ICA, compania retrăgându-se din proprie inițiativă de pe toate piețele de pe bursa de energie OPCOM pe care activa.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, potrivit datelor bursei de energie, în perioada ianuarie-iunie 2015, Grivco s-a retras de pe platformele OPCOM piața pentru ziua următoare (PZU), piața over-the-counter (OTC), piața contractelor bilaterale și piața certificatelor verzi.

Retragerea Grivco de pe aceste piețe s-a făcut din proprie inițiativă, precizează OPCOM. Grivco deține încă licență de furnizor de energie electrică, reînnoită în 2012 și valabilă până anul viitor. Însă dat fiind că, potrivit legislației în vigoare, toate tranzacțiile de vânzare-cumpărare engros de energie electrică trebuie efectuate pe platforma OPCOM, Grivco nu mai poate furniza curent electric clienților retail după retragerea de la bursă întrucât nu mai poate achiziționa electricitate nici de la producători și nici de la alți furnizori-traderi. 

EXCLUSIV ASF este în control la Asirom CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ASF este în control la Asirom

Recent, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat modificarea licenței de furnizare a Grivco, pentru actualizarea adresei companiei, după ce Grivco a fost nevoită să-și schimbe sediul ca urmare a confiscării de către ANAF a clădirii fostului sediu al grupului din strada Gârlei, în vederea recuperării prejudiciului din dosarul ICA.

În prezent, din octombrie anul trecut, sediul social al Grivco se află într-o clădire de birouri aparținând Iridex Group, situată pe Șoseaua București-Ploiești la numărul 15. Iridex Group este controlată de Corneliu Pascu, fost senator al Partidului Conservator, al cărui președinte de onoare a fost Dan Voiculescu. De-a lungul timpului, mai multe firme ale familiei Voiculescu și-au avut sediul acolo, inclusiv din grupul media Intact.

Sursă foto: Iridex

Sursă foto: Iridex

În imediata apropiere, într-o altă clădire deținută de Iridex Group, tot pe Șoseaua București-Ploiești, la numerele 9-13, și-a avut temporar sediul și Primăria Sectorului 1 al Capitalei. Din august anul trecut, în clădire este cazată, tot temporar, Administrația Sectorului 1 a Finanțelor Publice – ANAF, iar din noiembrie 2015 s-a mutat acolo și Direcția Regională Vamală București. Site-ul Iridex Group afișează, pentru clădirea în care își are sediul Grivco, un preț de ofertă pentru închiriere de 8 euro/mp, iar pentru cea în care funcționează ANAF și Vama București sector 1 -  de 12 euro/mp

ANAF a anunțat, în februarie, că va începe demersurile pentru scoaterea la licitație a bunurilor confiscate în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare, respectiv sediile televiziunilor Antena și cel al Grivco SA. În acest dosar, Dan Voiculescu a fost condamnat, în august 2014, la 10 ani de închisoare cu executare, el aflându-se de atunci în penitenciar.

SUA: Pasagerii avioanelor, avertizați să nu folosească la bord telefoanele Galaxy Note 7, care pot lua foc CITEȘTE ȘI SUA: Pasagerii avioanelor, avertizați să nu folosească la bord telefoanele Galaxy Note 7, care pot lua foc

Potrivit datelor ANRE, companiei Grivco i-a expirat pe 22 ianuarie anul trecut și autorizația de înființare pentru activitatea de producție de energie electrică obținută cu un an înainte, pe site-ul Autorității informația apărând cu comentariul "nefinalizată".

Autorizația de înființare pentru producția de energie fusese acordată Grivco de către ANRE în ianuarie 2014 pentru proiectul construirii unei centrale electrice fotovoltaice cu capacitate instalată de 2,5 MW, care ar fi urmat să fie amplasată în extravilanul localității Limanu din județul Constanța. În 2007, Voiculescu a mai avut o tentativă de intrare în industria producției de energie din surse regenerabile, când a făcut demersuri pentru proiectul construirii unui parc eolian în comuna Valu lui Traian, tot din județul Constanța, investiție estimată la 25 milioane euro.

De altfel, în 2014, Grivco și-a și modificat obiectul principal de activitate, din "comercializarea energiei electrice" în "activități ale holdingurilor". În ultimii 2 ani, 2014 și 2015, compania a înregistrat pierderi cumulate de peste 108 milioane lei. Astfel, la finalul anului trecut, Grivco a raportat la Ministerul Finanțelor Publice pierderi de 75,495 milioane lei, mai mult decât duble față de cele de 33,267 milioane lei din 2014, cifra de afaceri a companiei s-a prăbușit cu 78%, de la 10,973 la 2,409 milioane lei, iar numărul mediu de angajați s-a diminuat de la 66 la 20.

În 2011, cel mai bun an al său din ultimii șase, Grivco a obținut un profit net de 2,88 milioane lei, la o cifră de afaceri de 57,863 milioane lei, cu un efectiv mediu de 133 de salariați.

Biriș: Presiunea puternică pe colegii mei a dus la retragerea susținerii pentru proiectul de Cod fiscal. Despre declarațiile ministrului: “La virulența cu care a fost atacat proiectul, putea să creadă că vorbim despre altceva” CITEȘTE ȘI Biriș: Presiunea puternică pe colegii mei a dus la retragerea susținerii pentru proiectul de Cod fiscal. Despre declarațiile ministrului: “La virulența cu care a fost atacat proiectul, putea să creadă că vorbim despre altceva”

Grivco este și acționar la principala companie media a familiei Voiculescu, Antena TV Group, precum și la alte firme. În perioada sa de glorie, Grivco derula afaceri și în agricultură, industrie, comerț și aviație.    

Pe partea de energie, Grivco a intermediat, de-a lungul timpului, vânzări de electricitate de la producători controlați de stat, precum Nuclearelectrica sau termocentralele Craiova, Rovinari și Turceni, către clienți majori tot de stat, cum ar fi Electrica și subsidiarele sale, Termoelectrica sau Metrorex. De exemplu, în perioada 2003 – 2011, Grivco a vândut Metrorex, timp de 3 ani consecutiv, energie electrică în valoare totală de 11,3 milioane euro. În iunie 2012, Transelectrica a semnat două contracte de cumpărare de energie de la compania Grivco.

În 2006, fostul premier Victor Ponta, pe atunci deputat PSD de Gorj, îl acuza pe ministrul de atunci al Economiei, Codruț Sereș, membru al Partidului Conservator, al cărui președinte de onoare era Voiculescu, că protejează Grivco, care ar cumpăra energie electrică ieftină de la producători de stat pentru a o revinde tot unor companii de stat. Potrivit lui Ponta, atât firma liderului PC, dar și altele, precum Energy Holding, Enol SA sau Romelectro SA, ar fi obținut, prin încredințare directă, contracte de intermediere a energiei.

La acea dată, PC făcea parte din coaliția de guvernare, alături de PNL și PD. În replică, atât Voiculescu, cât și Sereș, au declarat atunci că energia vândută de Grivco unor companii de stat românești era de fapt importată din Bulgaria.

viewscnt
Afla mai multe despre
grivco
dan voiculescu
anre
iridex
trustul intact
antena 1
antena 3
opcom
trading energie