Hidroelectrica își majorează capitalul cu valoarea a 19 terenuri ale statului și raportează profit în creștere cu 30% la 9 luni

Hidroelectrica își majorează capitalul cu valoarea a 19 terenuri ale statului și raportează profit în creștere cu 30% la 9 luni
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 13 oct 2016

Directoratul Hidroelectrica a convocat AGA producătorului hidro controlat de statul român pe 15 noiembrie pentru a aproba majorarea capitalului social cu valoarea a 19 terenuri pentru care compania a obținut certificate de atestare a dreptului de proprietate în august anul acesta. Hidroelectrica a obținut, în primele 9 luni din 2016, un profit estimat de 1,13 miliarde lei, în creștere cu 30% față de perioada similară din 2015.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Valoarea cu care se va face majorarea de capital, considerată aport în natură al acționarului principal Ministerul Energiei, este de 134.810 lei, rezultată din evaluarea acestora la 137.830 lei, actualizată, potrivit legislației în vigoare, cu indicele de inflație din perioada scursă între data evaluării și data de 31 august 2016, când au fost obținute certificatele de atestare a dreptului de proprietate, indice care a avut valoare negativă.

Pentru a-și conserva cota procentuală de deținere la Hidroelectrica, celălalt acționar al companiei, Fondul Proprietatea, va trebui să vină cu cash în sumă de 33.580 lei. Ministerul Energiei controlează 80% din capitalul Hidroelectrica, iar Fondul Proprietatea – restul de 20%.

Acord între Samsung și Comisia pentru protecția consumatorilor din SUA pentru rechemarea Note 7 CITEȘTE ȘI Acord între Samsung și Comisia pentru protecția consumatorilor din SUA pentru rechemarea Note 7

Potrivit unui comunicat al companiei, Hidroelectrica a înregistrat în luna septembrie 2016 un profit brut estimat de 93 milioane lei, dublu față de aceeași perioadă a anului 2015, și un profit estimat cumulat pe primele 9 luni ale anului de 1,13 miliarde lei, reprezentând o creștere de 30% față de perioada similară a anului trecut.

"Producția lunii septembrie 2016, de 1,1 TWh, determină la 9 luni un total de 13,14 TWh, față de numai 12,49 TWh realizați în aceeași perioadă a anului 2015. Rezultatele înregistrate de Hidroelectrica sunt cu atât mai deosebite cu cât acestea sunt realizate pe fondul unei scăderi generalizate la nivelul primelor 9 luni 2016 a prețurilor din piața de energie electrică față de anul 2015 și se datorează măsurilor implementate cu succes de societate pe linia optimizării costurilor și veniturilor, precum și a creșterii producției", afirmă Hidroelectrica.

Hidroelectrica a câștigat miercuri procesul cu Energy Holding, compania lui Bogdan Buzăianu, supranumit "cel mai mare băiat deștept" din energie, care ceruse despăgubiri de 1,1 miliarde lei (250 milioane euro) pentru denunțarea contractelor de furnizare de energie electrică, a anunțat joi fostul administrator judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, casa de insolvență a lui Remus Borza.

Facebook și Alphabet vor instala un cablu subacvatic de Internet ultrarapid între Los Angeles și Hong Kong CITEȘTE ȘI Facebook și Alphabet vor instala un cablu subacvatic de Internet ultrarapid între Los Angeles și Hong Kong

Potrivit lui Borza, contractul de furnizare de electricitate încheiat în 14 ianuarie 2004 între Hidroelectrica și Energy Holding, denunțat în perioada insolvenței, a cauzat companiei de stat un prejudiciu de 1,44 miliarde lei în perioada 2006-mai 2012, pentru că a fost încheiat la un preț sub cel al pieței.

Guvernul își menține intenția de listare la bursă a Hidroelectrica, însă luna trecută, președintele directoratului companiei, Ovidiu Agliceru, declara că listarea va putea fi făcută, cel mai probabil, "undeva la jumătatea anului viitor", și nu până la finalul acestui an, cum susținuse anterior ministrul Energiei, Victor Grigorescu, că ar fi șanse, pentru că acest demers nu se poate realiza până nu se iau decizii cu privire la investițiile Hidroelectrica aflate în curs de derulare, respectiv care dintre ele vor fi finalizate și la care se va renunța.

Producătorul de energie Hidroelectrica s-a aflat în insolvență din 20 iunie 2012 până în 21 iunie 2016, însă în două faze, pentru că în perioada iunie 2013 - februarie 2014 a ieșit din procedura judiciară.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
remus borza
fondul proprietatea
ministerul energiei
energy holding
bogdan buzaianu
baietii destepti din energie
majorare de capital
majorare capital aport natura terenuri