Importurile de țiței din Rusia ale Indiei stimulează exporturile sale de motorină și combustibili pentru avioane în Europa

Importurile de țiței din Rusia ale Indiei stimulează exporturile sale de motorină și combustibili pentru avioane în Europa
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 apr 2023

Importurile record de țiței din Rusia în perioada fiscală 2022-23 au ajutat rafinăriile din India să stimuleze exporturile de motorină și combustibil pentru avioane către Europa, în timp ce continentul a evitat produsele rusești, arată datele preliminare de urmărire a navelor ale firmelor Kpler și Vortexa, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Accesul la țiței rusesc ieftin a sporit producția și profiturile rafinăriilor indiene, permițându-le să exporte produse rafinate în mod competitiv în Europa și să obțină o cotă de piață mai mare.

EXCLUSIV Producătorii primelor gaze noi din Marea Neagră au atacat în instanță taxa de solidaritate CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Producătorii primelor gaze noi din Marea Neagră au atacat în instanță taxa de solidaritate

Europa a importat de obicei o medie de 154.000 de barili pe zi (bpd) de motorină și combustibil pentru avioane din India, înainte de invazia Rusiei în Ucraina, scrie News.ro.

Această medie a crescut la 200.000 bpd după ce Uniunea Europeană a interzis importurile de produse petroliere rusești, începând cu 5 februarie, au arătat datele Kpler.

Importurile de țiței rusesc ale Indiei au crescut în martie pentru a șaptea lună consecutiv, pentru a încheia anul fiscal ca furnizor de top al Indiei, înlocuind pentru prima dată Irakul, arată datele.

Rafinăriile indiene, care anterior au cumpărat rar petrol rusesc, din cauza costurilor mari de transport, au importat 970.000-981.000 bpd din acesta în 2022/23, reprezentând mai mult de o cincime din importurile totale, la 4,5-4,6 milioane bpd, arată datele Kpler și Vortexa.

Importurile din Irak au scăzut la 936.000-961.000 bpd, de la aproape 1 milion bpd în 2021/22, arată datele.

În timp ce cea mai mare parte a achizițiilor Indiei sunt de petrol rusesc Urals, rafinăriile importă, de asemenea, sortimente de petrol mai ușoare din Orientul Îndepărtat și Arctica, cum ar fi amestecul Sokol, Arco, Novy Port și ESPO.

Cel mai mare producător de petrol din Rusia, Rosneft, și rafinatorul indian de top Indian Oil Corp, au semnat un acord pe termen, pentru a crește și diversifica substanțial gradele de petrol livrate în India.

PRODUSE PETROLIERE

Pe măsură ce interdicția Europei a ținut departe produsele rusești, exporturile de motorină ale Indiei către continent au crescut cu 12-16%, până la 150.000-167.000 bpd în ultimul an fiscal, arată datele Kpler și Vortexa.

Acestea au reprezentat aproximativ 30% din exporturile totale de benzină ale Indiei, în creștere față de 21-24% cu un an mai devreme, arată datele.

Principalii cumpărători europeni de motorină din India sunt Franța, Turcia, Belgia și Țările de Jos, arată datele Kpler.

Europa a reprezentat aproximativ 50% din exporturile Indiei de combustibil pentru avioane, sau aproximativ 70.000-75.000 bpd în 2022/23, în creștere cu 40.000-42.000 bpd în anul precedent, arată datele.

Pe lângă creșterea exporturilor către Europa, India a sporit și transporturile de motorină în vid (VGO) către SUA.

SUA au luat aproximativ 11.000-12.000 bpd de VGO în 2022/23, sau 65-81% din exporturile totale ale Indiei de materie primă de rafinare care pot fi procesate în continuare pentru a produce combustibili precum benzină și motorină, arată datele.

În 2021/22, India a exportat doar aproximativ 500 bpd de VGO în Statele Unite. Cu toate acestea, exporturile totale anuale de combustibil rafinat ale Indiei în 2022/23 au fost mai mici decât cu un an mai devreme, deoarece unele rafinării au închis unitățile pentru întreținere în a doua jumătate a anului 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
rusia
india