Încă un agregator energetic pe piața locală. Controlat de acționarul majoritar al unui trader specializat în echilibrare și condus de un fost șef de la DEER a Electrica SA

Încă un agregator energetic pe piața locală. Controlat de acționarul majoritar al unui trader specializat în echilibrare și condus de un fost șef de la DEER a Electrica SA
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 23 apr 2024

Compania Evolve Energy Management Solutions are licență pentru activitatea de agregare, pe piața locală incipientă a centralelor virtuale de energie, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Compania a fost înființată în primăvara anului trecut și este controlată indirect, potrivit termene.ro, de către omul de afaceri Dan Stratan, care este acționar majoritar și la furnizorul și traderul de energie Ciga Energy, cel mai important jucător de pe piața comercială de echilibrare din România.

România ar putea avea 54 de obuziere autopropulsate produse în Coreea de Sud. Firma care le produce a rămas singură în licitația lansată de Ministerul Apărării CITEȘTE ȘI România ar putea avea 54 de obuziere autopropulsate produse în Coreea de Sud. Firma care le produce a rămas singură în licitația lansată de Ministerul Apărării

Unul dintre acționarii minoritari, cu 10% din capital, totodată administrator și managing partner al Evolve Energy Management Solutions, este Raul Toma, până anul trecut director al diviziei de management al aprovizionării cu energie din cadrul Distribuție Energie Electrică România (DEER), operatorul de distribuție din grupul Electrica SA, poziție pe care o deținea din 2018.

Toma a lucrat la Electrica SA și înainte, și după privatizare: prima dată în perioada 1995-2008, iar ulterior – între 2018 și 2023.

VIDEO Rușii au schimbat numele filmului „Civil War”, care șochează SUA, și-l difuzează sub un nume „spre deliciul propagandiștilor lui Putin” CITEȘTE ȘI VIDEO Rușii au schimbat numele filmului „Civil War”, care șochează SUA, și-l difuzează sub un nume „spre deliciul propagandiștilor lui Putin”

″Credem cu tărie că stocarea de energie este răspunsul pentru un viitor verde, iar soluțiile tehnice de stocare de astăzi și de mâine sunt reprezentate de baterii. Am dezvoltat un model financiar pentru sisteme de stocare pe bază de baterii care poate identifica toate fluxurile de venituri și îl poate individualiza pe cel mai semnificativ, capabil să atingă o rată internă de rentabilitate exprimată printr-un procent cu 2 cifre. Suntem interesați, totodată, să asigurăm capacitatea rețelei electrice de a integra toată producția din surse regenerabile, de la centrale de mari dimensiuni la instalații de acoperiș. Asta se traduce în interesul nostru de a furniza servicii de flexibilitate, de unde obiectivul nostru de a deveni un jucător major pe piața de agregare″, spun cei de la Evolve Energy Management Solutions.

Compania se mai ocupă cu furnizarea de consultanță și asistență tehnică pentru racordarea la rețele a unităților de producție de energie regenerabilă, designul de sisteme de management al energiei, dezvoltarea de strategii de securitate a aprovizionării cu energie și de optimizare a costurilor, implementarea de soluții de eficiență energetică și consilierea consumatorilor care vor să încheie contracte de cumpărare de energie pe termen lung (Power Purchase Agreements – PPA).

Licențe românești pentru activitatea de agregare mai dețin companiile Digital Energy Services Romania din grupul ceh Nano Energies, PPC Advanced Energy Services Romania (fosta Enel X Romania) și Kompact Grid.

Nike concediază peste 700 de angajați din sediul său central CITEȘTE ȘI Nike concediază peste 700 de angajați din sediul său central

Legea energiei definește agregarea drept ″funcție îndeplinită de o persoană fizică sau juridică care combină sarcinile mai multor clienți sau energia electrică produsă de mai multe surse în vederea vânzării, a cumpărării sau a licitării pe orice piață de energie electrică″. Astfel, de exemplu, un agregator poate vinde ″la comun″ energia mai multor producători, gestionându-le totodată producția.

Agregatorii se ocupă și de gestionarea așa-numitului ″consum dispecerizabil″, definit de lege drept ″modificarea sarcinii electrice de către clienții finali față de modelele lor normale sau curente de consum ca reacție la semnalele pieței, inclusiv ca reacție la prețurile energiei electrice care variază în timp sau la stimulentele financiare sau ca reacție la acceptarea ofertei clientului final de a vinde reducerea sau creșterea cererii la un anumit preț pe o piață organizată, în mod individual sau prin agregare″.

Tesla taie prețurile, livrările au ratat așteptările. Cât a ajuns să coste o mașină CITEȘTE ȘI Tesla taie prețurile, livrările au ratat așteptările. Cât a ajuns să coste o mașină

Mai simplu, un consumator dispecerizabil este un client de energie electrică (de cele mai multe ori noncasnic, dar pot participa și ansambluri rezidențiale) ce acceptă, pe bază de contract, să își reducă sau să își majoreze consumul în anumite momente, la solicitarea operatorului de transport Transelectrica, adresată direct sau agregatorului, în scopul echilibrării rețelelor, fiind remunerat financiar în acest scop. Luați individual, însă, cei mai mulți clienți noncasnici consumă prea puțin pentru ca activitatea lor să influențeze rețelele, astfel că, pentru ca managementul consumului să se simtă în echilibrare, e nevoie de gestionarea grupată a mai multor consumatori, de către entitățile de agregare.

Activele de producție și consum de energie înscrise pentru operare la agregatori devin astfel părți din așa-numite centrale electrice virtuale (Virtual Power Plants - VPP), agregatorii acționând ca dispeceri și dând ordine de reducere/oprire/pornire/majorare a producției/consumului, la solicitările operatorilor de rețele. Și aceștia din urmă își pot crea propriile VPP, după cum a relatat Profit.ro. Conform reglementărilor ANRE, obiectul licenței de agregator îl constituie prestarea de servicii de echilibrare pentru sistemul energetic național (SEN), prin utilizarea flexibilității capacităților de generare, instalațiilor de stocare sau consum din componența unității agregate pe care o gestionează firma licențiată, pentru obținerea de venituri, în schimbul unei remunerații financiare pentru deținătorii activelor menționate.

viewscnt
Afla mai multe despre
licență anre agregare
entități agregare energie electrică
centrale electrice virtuale
consum dispecerizabil energie
echilibrare rețele electrice