INFOGRAFIC RECORD România - în cea mai friguroasă zi a acestei ierni. Consumul și extragerile de gaze din depozite, la cele mai înalte niveluri

INFOGRAFIC RECORD România - în cea mai friguroasă zi a acestei ierni. Consumul și extragerile de gaze din depozite, la cele mai înalte niveluri
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 22 ian 2024

Consumul de gaze, dar și extragerile din depozite înregistrează astăzi, cea mai friguroasă zi a acestei ierni, niveluri record, potrivit datelor analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Astfel, consumul se va ridica la peste 55 milioane mc (aproape 600 GWh), iar extragerile din depozite le vor depăși pe cele de pe 9 ianuarie, apropiindu-se de capacitatea maximă de extragere, de 300 GWh (27,6 milioane mc).

Până în această iarnă, cel mai ridicat nivel zilnic al extragerilor a fost înregistrat în friguroasa iarnă 2016-2017. Astfel, în perioada 7-12 ianuarie 2017, părăseau zilnic depozitele peste 270 GWh, în două dintre respectivele zile fiind înregistrat și un nivel de 281 GWh, conform analizei Profit.ro.

TABEL OMV Petrom a scumpit carburanții, anulând ieftinirile din ultimele 3 săptămâni CITEȘTE ȘI TABEL OMV Petrom a scumpit carburanții, anulând ieftinirile din ultimele 3 săptămâni

Pentru a acoperi consumul, nivelul record al extragerilor și producția internă curentă, de 24,2 milioane mc, nu sunt suficiente, România fiind nevoită să mai importe astăzi alte 3,2 milioane mc, exporturile fiind nule.

Cum temperaturi scăzute se anunță cel puțin încă 2-3 zile, capacitatea de extragere a gazelor din depozitele de înmagazinare va fi pusă sub presiune, tehnologic, cantități ridicate putând fi extrase doar pentru câteva zile consecutiv.

Alternativa este majorarea importurilor, via Bulgaria, fie de gaz rusesc, fie de gaz azer sau LNG din Grecia sau via Ungaria, dată fiind capacitatea de depozitare superioară a acesteia, de 70 TWh, de peste 2 ori mai ridicată decât cea a României (33,8 TWh).

Gazul importat din Bulgaria este probabil de origine rusească, faptul că se află pe ruta gazoductului Turk Stream, singurul care mai funcționează relativ normal, acesta fiind un alt avantaj al României, pe lângă faptul că este producător de gaze, comparativ cu alte state europene în această iarnă.

Pe 20 ianuarie, România mai avea înmagazinați 24,2 TWh, reprezentând aproximativ 71,6% din capacitatea totală disponibilă.

viewscnt
Afla mai multe despre
extrageri
depozite
înmagazinare
gaze
producție
importuri
consum
record