INFOGRAFIC Unitatea 2 de la Cernavodă va redeveni operațională la întreaga putere instalată sâmbătă seară

INFOGRAFIC Unitatea 2 de la Cernavodă va redeveni operațională la întreaga putere instalată sâmbătă seară
scris 30 iul 2021

Unitatea 2 a Centralei de la Cernavodă, a cărei avarie declanșată în plină caniculă a condus la prețuri record pe piața spot, va fi repornită în noaptea de vineri spre sâmbătă, începând cu ora 1, însă va deveni operațională la întreaga capacitate de producție de-abia sâmbătă seară, la ora 21:30.

Inițial, potrivit Transelectrica, unitatea Nuclearelectrica ar fi urmat să fie reconectată la sistemul național sâmbătă, la ora 12.

Potrivit Programului de pornire al unității 2 de la Cernavodă, aceasta va fi sincronizată gradual la sistemul energetic național.

Astfel, între orele 1,00 și 2,30 unitatea va produce doar 60 MW din capacitatea totală de 700 MW, iar între 2,30 și 4,00, între 60 și 350 MW.

Între orele 4,00 și 9,00, unitatea va funcționa la jumătate din capacitate, și anume 350 MW, pentru ca între 9,00 și 11,00 puterea activă să crească treptat până la 560 MW.

EXCLUSIV DOCUMENT Cum a ajuns COS Târgoviște în faliment CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT Cum a ajuns COS Târgoviște în faliment

După jumătate de oră de funcționare la o putere activă de 560 MW, începând cu ora 12,00 și până la ora 21, unitatea ar urma să producă 650 MW, pentru ca începând cu ora 21,30 să ajungă la capacitatea totală de 700 MW.

Unitatea 2 a centralei s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național (SEN) în seara zilei de 28 iulie 2021, în apropierea orei 23, ca urmare a unui tranzient în sistemul energetic care a afectat partea clasică, fără a fi afectate funcțiile de securitate nucleară ale unității.

Avaria, apărută într-un moment în care România înregistra consumuri record la nivel de vară ca urmare a caniculei, a făcut ca prețurile spot pentru energia pentru ziua următoare, vineri, să bată toate recordurile istorice.

Astfel, a fost înregistrat cel mai mare preț orar din istorie, de 885 lei/MWh, pentru energia cu livrare vineri, în intervalul orar 20-21. Precedentul record era de 801 lei/MWh, stabilit tot în acest an, pentru energia tranzacționată pe 11 iulie și livrată în același interval orar în data de 12 iulie. Și atunci fusese înregistrată o avarie, la același reactor al centralei nucleare, motiv pentru care a fost amânată repornirea acesteia, după ce fusese inițial în revizie programată. Motivul invocat la acea dată pentru întârziere: "disfuncționalități pe partea clasică a unității".

Tot un record absolut este și prețul mediu înregistrat pentru energia furnizată în întreaga zi de vineri, de 645,03 lei/MWh sau 131,11 euro, în creștere cu 16,85% față de cel înregistrat cu o zi înainte.

Tranzacție: O “mare companie globală” cumpără drepturile pentru construcția a 3 parcuri eoliene în România CITEȘTE ȘI Tranzacție: O “mare companie globală” cumpără drepturile pentru construcția a 3 parcuri eoliene în România

Prețuri record s-au înregistrat și pe cealaltă piață spot, cea Intraday, unde, pentru energia furnizată joi în intervalul orar 17-18 s-au achitat și prețuri de 905,18 lei/MWh.

Cu toate acestea, prețul PZU din România nu a fost cel mai mare din Europa, situându-se cu 5,8 euro/MWh sub cel din Grecia, și fiind egal cu cel din Ungaria, țară cu care România este interconectată.

viewscnt
Afla mai multe despre
nucleralelctrica
cernavodă
avarie
sen
repornire