INFOGRAFICE Recordul istoric de consum de electricitate pe timp de vară - bătut de două ori

INFOGRAFICE Recordul istoric de consum de electricitate pe timp de vară - bătut de două ori
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 2 iul 2021

În mai puțin de o săptămână, România a bătut de 2 ori, pe 25 iunie, respectiv 30 iunie, recordul consumului național de energie pe timp de vară, acesta atingând cote istorice, nemaiîntâlnite de la începutul acestui mileniu. Cu toate că aceste majorări ale consumului au fost realizate într-o perioadă în care România are un deficit de capacități de generare electricitate, pe 30 iunie, producția a acoperit consumul intern, fiind înregistrat și un sold mediu de export de 38 MW.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, ucb
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Exportul înregistrat în ultima zi a lunii iunie în pofida nivelui record al consumului este explicabil prin faptul că, în comparație cu zilele precedente, în după-amiaza respectivei zile a început să bată destul de puternic și vântul, ceea ce a majorat producția de energie electrică la peste 1.500 MW, de la un nivel de sub 500 MW înregistrat dimineață. La ora 23,24 a fost înregistrat nivelul maxim de producție de energie eoliană, de 1.658 MW (aproximativ 55% din capacitatea totală instalată).

Potrivit datelor Transelectrica, miercuri, 30 iunie 2021, “valorile consumului național de energie în sezonul verii au atins cote maxime istorice, depășindu-le pe cele înregistrate vineri, 25 iunie 2021”.

Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România CITEȘTE ȘI Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România

Astfel, pe fondul condițiilor meteo caniculare, consumul mediu al zilei de miercuri a fost cu 132 de MW mai mare decât cel înregistrat vinerea trecută. Cel mai mare consum de electricitate a fost înregistrat în intervalul orar 13:00 – 14:00, când s-a atins valoarea instantanee maximă de 8656 MW (ora 13:38), cu 222 MW mai mult decât în data de 25 iunie 2021.

În istoricul ultimilor 5 ani, cel mai mare consum instantaneu de energie electrică a fost consemnat iarna, în luna ianuarie 2017, având o valoare de 9.930 MW.

Valoarea instantanee maximă atinsă vineri 25 iunie a fost de 8.434 MW, la ora 12:48, valoarea medie orară a fost de 8349 MW, în intervalul 13-14, iar consumul mediu al zilei a fost de 7.298 MW.

Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților CITEȘTE ȘI Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților

Precedentul record a fost atins în vara anului 2019, în data de 2 iulie, când s-a înregistrat o medie orară de 8.335 MW, în intervalul 13-14, respectiv o medie a consumului din întreaga zi de 7.287 MW.

Potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare (ANRE), România are o putere totală instalată în capacități de producție de electricitate de 1958 MW. Însă aceasta este doar pe hârtie, producția maximă nesituându-se decât la jumătatea aceste valori, inclusiv în lunile de iarnă.

“Pe plan local, dacă vorbim de energia electrică, încă din 2019 avem deficit de producție. Din 2019 am devenit importator net și deficitul se manifestă din ce în ce mai acut, a declarat recent, vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege în cadrul celei de-a cincea ediții a Videoconferinței Profit Energy.forum - Energia post-coronavirus, oferind o posibilă explicație a scumpirilor înregistrate la electricitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelelctrica
consum
record
electricitate
producție