INFOGRAFICE România a exportat electricitate în ultima săptămână, mai friguroasă, în pofida majorării consumului

INFOGRAFICE România a exportat electricitate în ultima săptămână, mai friguroasă, în pofida majorării consumului
scris 18 feb 2021

În pofida majorării consumului ca urmare a instalării perioadei friguroase care a debutat vineri, România a fost în această perioadă exportator net de energie electrică. Astfel, în ultimele 5 zile, România a importat aproximativ 22 GWh și exportat 48 GWh, numai în urma tranzacțiilor efectuate pe piețele Intraday și pe cea pentru ziua următoare (PZU) operate de OPCOM.

Începând de marți seară, însă, potrivit datelor Transelectrica, România a devenit importator de energie din statele vecine.

eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți CITEȘTE ȘI eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți

Pe piața Intraday, până marți, fuseseră efectuate tranzacții prin care 4,37 GWh au fost exportați, iar 4,1 GWh importați.

Începând cu finalul lunii noiembrie 2019, piața intrazilnică de energie electrică din România funcționează în regim cuplat cu piețele din alte 20 de țări europene, respectiv Bulgaria, Ungaria, Croația, Republica Cehă, Polonia, Slovenia, Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Letonia, Lituania, Norvegia, Suedia, Olanda, Portugalia și Spania.

În urma tranzacțiilor efectuate pe piața pentru ziua următoare (PZU), de vineri până mirercuri, România a exportat 43,9 GWh în Ungaria și a importat 17,75 GWh de la vecinii maghiari.

Prețul mediu zilnic al energiei tranzacționate pe PZU s-a situat între 213 și 305 lei/MWh.

Începând cu finalul anului 2014, piața pentru ziua următoare funcționează în regim cuplat cu piețele similare Republica Cehă, Slovacia și Ungaria.

INFOGRAFICE România a exportat electricitate în ultima săptămână, mai friguroasă, în pofida majorării consumului

România nu a fost exportator net numai pe piața spot. Potrivit datelor Transelectrica, în perioada 12 februarie (ora 10:00) - 17 februarie (ora 10:00) România a avut un sold (diferența dintre producție și consum) de aproape 180 GW.

Creșterea puternică a Kindred Group în 2020, alimentată inclusiv de ascensiunea Unibet și Vlad Cazino în România CITEȘTE ȘI Creșterea puternică a Kindred Group în 2020, alimentată inclusiv de ascensiunea Unibet și Vlad Cazino în România

Conform raportului financiar al Transelectrica pe anul trecut, consumul intern net de energie al României a scăzut cu 3,1% în 2020, însă reducerea producției interne nete a fost mai amplă, de 5,4%.

viewscnt
Afla mai multe despre
frig
preț
electricitate
preț
volume
export
import