Ioan Niculae nu renunță la ideea de a-și vinde unul din combinatele chimice, chiar dacă nu mai primește gaze ieftine. De la ce preț se poate porni

Ioan Niculae nu renunță la ideea de a-și vinde unul din combinatele chimice, chiar dacă nu mai primește gaze ieftine. De la ce preț se poate porni
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 21 mai 2019

Vânzarea combinatului chimic Ga Pro Co Chemicals Săvinești, parte a grupului Interagro al omului de afaceri Ioan Niculae și intrat anul trecut în faliment, companie care s-a aflat pe lista consumatorilor industriali finali beneficiari de gaze de producție internă la preț plafonat de 68 lei/MWh prin varianta inițială a OUG 114/2018, este discutată în continuare, potrivit unor surse din piață, deși între timp Guvernul a decis să nu mai aloce gaze ieftine decât pentru consumul populației.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profit.ro a scris în martie că lichidatorul judiciar al combinatului negocia cu mai mulți investitori preluarea acestuia.

"La acest moment s-au realizat mai multe inspecții în cadrul combinatului de către potențiali cumpărători care și-au manifestat interesul achiziționării acestuia. De asemenea, există interes real din partea unor societăți pentru a investi în industria chimică, ce se poate concretiza prin achiziția combinatului chimic. La acest moment suntem în stadiul de negociere cu potențialii investitori, urmând să prezentăm adunării generale a creditoriilor rezultatul negocierii și, în consecință, să procedăm la valorificarea activului în integralitate", se arăta într-un document oficial al Ga Pro Co Chemicals analizat de Profit.ro.

Anul trecut, producătorul de gaze controlat de stat Romgaz, unul din cei mai mari creditori ai Interagro SA, a afirmat de mai multe ori că intenționează să își extindă activitatea în sectorul petrochimic, fie printr-o investiție greenfield, fie prin preluarea unuia dintre combinatele de îngrășăminte chimice insolvente din grupul Interagro.

Fondul de 100 de milioane de dolari înființat de Roman Abramovich pentru cinematografie, deschis producțiilor internaționale CITEȘTE ȘI Fondul de 100 de milioane de dolari înființat de Roman Abramovich pentru cinematografie, deschis producțiilor internaționale

Acum, lichidatorul judiciar al Ga Pro Co Chemicals Săvinești a prezentat recent comitetului creditorilor companiei un raport de evaluare a bunurilor acesteia și a propus vânzarea acestora prin negociere directă și la valoare de lichidare, estimată la 17,8 milioane euro.

Unul dintre membrii comitetului creditorilor, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Neamț din cadrul ANAF, a transmis lichidatorului că nu este de acord cu vânzarea prin negociere directă la valoare de lichidare și a propus în schimb organizarea unei licitații, la care bunurile Ga Pro Co Chemicals să fie valorificate în bloc, de la prețul de pornire de 23,6 milioane euro, stabilit în urma unei evaluări realizate în 2017.

Un alt membru al comitetului, Interagro SA, care este și cel mai mare creditor al combinatului, cu o creanță garantată de peste 123 milioane lei, a solicitat lichidatorului să scoată din lista bunurilor care ar urma să fie vândute un cazan de abur de la o centrală termică, acesta fiind proprietatea sa și aflându-se doar în custodia Ga Pro Co Chemicals.

Sorina Pintea: A scăzut numărul celor cărora li s-a pretins sau care au dat șpagă în spitale CITEȘTE ȘI Sorina Pintea: A scăzut numărul celor cărora li s-a pretins sau care au dat șpagă în spitale

Decizia finală cu privire la vânzarea bunurilor combinatului chimic va fi luată în cadrul unei adunări a creditorilor ce urmează a fi convocată în perioada următoare.

Deocamdată, Ga Pro Chemicals a scăpat, cel puțin temporar, de riscul de a fi deconectată de la rețeaua de distribuție a energiei electrice pentru neplata facturilor. Luna trecută, instanța de judecată a respins cererea operatorului concesionar de rețea din Moldova, Delgaz Grid din grupul E.ON, de emitere a unei ordonanțe președințiale prin care combinatul să fie obligat să permită accesul angajaților Delgaz Grid la instalațiile de distribuție a energiei de pe proprietatea Ga Pro Co Chemicals, pentru deconectarea acestuia de la rețea.

"(...) instanța consideră că nu s-a făcut dovada în ce măsură și dacă acest refuz de a permite accesul reprezentanților Delgaz Grid SA în vederea realizării lucrărilor necesare pentru deconectarea acestui consumator de la rețeaua de distribuție a energieie electrice reprezintă o exercitare abuzivă ce poate fi sancționată doar prin intervenția instanței. Nu în ultimul rând, relativ la situația de fapt invocată de lichidatorul judiciar raportat la înscrisurile depuse la dosar, nu se poate reține că ar fi întrunit caracterul vremelnic al măsurii deconectării de la sistemul de alimentare cu energie electrică întrucât, pe de o parte, este vorba de o măsură cu caracter definitiv, iar pe de altă parte nu s-a dovedit că aceasta este sigura posibilitate reală pentru prevenirea unei pagube iminente ce nu s-ar putea repara prin luarea cu întârziere a aceleiași măsuri, pe calea dreptului comun", se arată în motivarea deciziei instanței.

Ioan Niculae nu renunță la ideea de a-și vinde unul din combinatele chimice, chiar dacă nu mai primește gaze ieftine. De la ce preț se poate porni
Extras din motivarea deciziei instanței

Extras din motivarea deciziei instanței

Germania a autorizat circulația trotinetelor electrice CITEȘTE ȘI Germania a autorizat circulația trotinetelor electrice

Ga Pro Co Chemicals datorează în total, foștilor și actualilor angajați, salarii restante în valoare de aproape 6 milioane lei. La finalul anului 2018, compania mai avea 56 de angajați, față de 170 în anul anterior și 339 la sfârșitul lui 2014, anul în care a intrat în insolvență. În 2018, Ga Pro Co Chemicals a avut pierderi de 6,8 milioane lei, la o cifră de afaceri de doar circa jumătate de milion de lei.

La 31 decembrie 2018, datoriile căre bugetele statului se cifrau la aproape 100 milioane lei. Cel mai mare creditor privat al Ga Pro Co Chemicals este chiar Interagro SA, cu o creanță garantată de peste 123 milioane lei, datoriile totale ale societății ridicându-se la mai mult de 252 milioane lei.

În aprilie, Ioan Niculae amenința că își va alimenta combinatele numai cu gaze de import și le ura producătorilor autohtoni să facă un foc mare în Piața Victoriei cu gazele din producția internă. "Vreau să-i văd (pe producătorii români de gaze - n.r.) ce vor face. Și nu trebuie să ajungem în 2022, dacă se va importa gaz. Să presupunem că eu îmi import tot gazul pentru fabricile mele, trei miliarde de metri cubi! Ce vor face ei cu gazul (din producție internă - n.r.)? Că nici în pământ nu mai pot să-l bage. O să facă ce a zis acel oficial din Ungaria, dacă tot ne-am distrus industria chimică și petrochimica. «O să facem un foc mare în Piața Victoriei și să ne uitam toți la el»", spunea Niculae într-un comunicat InterAgro.

Isărescu spune că bancherii vor fi nevoiți să crească dobânzile la depozite din vară, când BNR va retrage lichiditate din sistem. \ CITEȘTE ȘI Isărescu spune că bancherii vor fi nevoiți să crească dobânzile la depozite din vară, când BNR va retrage lichiditate din sistem. "Să vină frumos să ia numai la Lombard, la 3,5%, și își vor schimba opinia!"

El adăuga că repornirea combinatelor nu ar fi fost posibilă nici în varianta inițială a OUG nr. 114/2018, din cauza faptului că fabricilor sale li se alocaseră cantități mult prea mici de gaze ieftine. “InterAgro are un consum total de circa 2,7 miliarde metri cubi de gaze anual, adică în jur de 30 milioane MWh/an. Prin OUG 114 ni s-au oferit 5% din producția internă, iar aproape 95% trebuie să luăm din import. Nu am ce face cu cei 5%, nu ne ajută la nimic. Spre exemplu, la Chemgas avem nevoie de 487.000 MWh lunar, iar ei ne-au repartizat 25.000 MWh/lună la prețul de 68 de lei”, spunea Niculae, care adăuga că, oricum, producătorii interni îl refuză, susținând că nu dispun de cantitățile de gaze pe care le solicită.

Pe de altă parte, tot luna trecută, reprezentanții a cinci fabrici producătoare de îngrășăminte din grupul Interagro, plus Ioan Niculae însuși în numele Interagro, au cerut o audiență la premierul Viorica Dăncilă, “cu speranța” de a identifica împreună o soluție pentru reluarea producției în combinate, acum oprită.

“Având în vedere că România are un renume internațional în ceea ce privește producția de îngrășăminte chimice de calitate superioară, sperăm ca această întâlnire cu domnia voastră să permită identificarea unor soluții privind oportunitatea de reluare a activității de producție a combinatelor de îngrășăminte chimice în contextul actual al scăderii constante a prețului gazului natural pe piața europeană (piața de la Baumgarten, Austria), raportat la prețul gazului natural autohton influențat de recentele modificări aduse OUG nr. 114/2018, modificări legislative prin care consumatorii industriali au fost excluși de la posibilitatea de a achiziționa gazul natural la prețul de 68 lei/MWh, și implicit excluși de la posibilitatea vânzării de îngrășăminte chimice pe piața românească și externă la un preț competitiv”, se arăta în scrisoare.

INFOGRAFICE Blocajul financiar se accentuează: 7 din 10 companii își plătesc cu greu facturile CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Blocajul financiar se accentuează: 7 din 10 companii își plătesc cu greu facturile

Planul de reorganizare a Interagro SA, principala firmă, cu profil agricol, din grupul de companii omonim controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, prevede plata către creditori a doar circa 44% din totalul datoriilor înscrie la masa credală a Interagro, respectiv distribuiri către creditori de 510,74 milioane lei, în condițiile în care tabelul definitiv de creanțe al companiei conține pretenții în sumă totală de 1,155 miliarde lei. Planul a fost aprobat recent de creditori.

"Ne-am propus să salvăm valoarea business-ului InterAgro SA, iar primul pas a fost făcut deja. Considerăm că prin păstrarea liniei de producție agricolă și a contractelor de concesiune în vigoare, vom reuși să salvăm core-business-ul actual și vom putea reda circuitului economic acest brand important în sectorul agricol. Strategia propusă în plan este una complexă, care îmbină pastrarea activității din sectorul agricol, unde a fost întocmit un business plan specific acestei activități, cu o strategie de restructurare și a celorlalte companii din grupul InterAgro. Această măsură va crește gradul de recuperare a creanțelor societății, iar strategiile de vânzare pentru activele non-core, completate cu strategii de marketing aferente, ne vor ajuta să valorificăm respectivele active la cel mai bun preț", a declarat recent Aurel Podariu, Senior Partner CITR, administratorul judiciar al companiei.

Potrivit acestuia, de la preluarea de către CITR, pierderile operaționale ale companiei au scăzut de circa 20 de ori, de la 47,2 milioane de lei în 2016, în momentul intrării în insolvență, la doar 2,34 milioane de lei în 2018.

viewscnt
Afla mai multe despre
interagro sa
grupul interagro
ga pro co chemicals
ioan niculae
combinate chimice
producatori ingrasaminte chimice
pret gaze
scumpire gaze
plafonare pret gaze
oug 114
gaze ieftine
gaze din import
gaze din productia interna