Iranul a prelungit licitația pentru concesionarea de zăcăminte petroliere și gazifere, îndemnând BP să depună o ofertă

Iranul a prelungit licitația pentru concesionarea de zăcăminte petroliere și gazifere, îndemnând BP să depună o ofertă
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 5 feb 2017

Iranul a prelungit până la jumătatea lunii februarie termenul până la care companiile internaționale pot depune oferte pentru dezvoltarea de proiecte petroliere și gazifere și a îndemnat gigantul britanic BP să se alăture licitanților.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Gazprom, Lukoil, Shell, ENI și Total au trimis oferte pentru obținerea unor noi licențe de explorare și producție în Iran, însă nu și BP, a spus șeful companiei petroliere de stat National Iranian Oil, Ali Kador.

"Vrem să vedem mai multe companii pe listă. BP nu ne-a transmis documentele", a precizat Kador sâmbătă, citat de AFP. Potrivit acestuia, termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost extins din cauză că informațiile trimise de unii ofertanți sunt incomplete.

Iranul are cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume și este pe locul patru în privința rezervelor de țiței.

EXCLUSIV Insolvențele ELCEN și RADET sunt gestionate \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Insolvențele ELCEN și RADET sunt gestionate "la pachet". Statul i-a mai plătit ELCEN o rată la Societe Generale

Printre companiile care au mai depus oferte se numără compania olandeză Schlumberger, CNPC și Sinopec (China) și Mitsubishi și  Japan Petroleum Exploration (Japonia).

Licitația are loc la aproximativ un an de la ridicarea sancțiunilor economice impuse țării de către statele din Vest în contextul programului nuclear. Joi, autoritățile din SUA au decis instituirea unor noi sancțiuni împotriva mai multor cetățeni și companii iraniene și au avertizat că lista ar putea crește, după ce Teheranul a efectuat două teste cu rachete balistice.

Pe fondul temerilor privind un eventual declin al investițiilor străine, Iranul intenționează să își majoreze producția de petrol la peste 4 milioane barili pe zi până la finele lunii martie, de la circa 3,9 milioane barili pe zi în prezent.  Iranul nu participă la acordul semnat în luna noiembrie de membrii OPEC, prin care cartelul s-a angajat să reducă producția zilnică de petrol cu 1,2 milioane barili.

viewscnt
Afla mai multe despre
iran
licitatie
zacaminte petroliere
bp
shell
national iranian oil