Petrolul crește pe fondul încrederii în acordul de reducere a producției și al unor eventuale sancțiuni împotriva Iranului

Petrolul crește pe fondul încrederii în acordul de reducere a producției și al unor eventuale sancțiuni împotriva Iranului
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 3 feb 2017

Cotațiile petrolului cresc vineri pe fondul speranțelor că acordul de reducere a producției, la care participă Organizația Tărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) alături de producători din afara cartelului, se va reflecta în reducerea ofertei globale. Totodată, cotațiile reflectă  posibilitatea ca președintele SUA Donald Trump să impună noi sancțiuni Iranului, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Trump a afirmat că nu exclude varianta sancționării Iranului după ce acesta a testat, zilele trecute, două rachete, printre care și o rachetă de croazieră.

Pachetul de sancțiuni ar urma să fie formulat în așa fel încât să nu contravină acordului nuclear încheiat cu Iranul în 2015. Sancțiunile ar urma să fie impuse unor entități iraniene, printre care și companii, după modelul celor impuse de fostul președinte american Barack Obama ca răspuns la programul de rachete balistice al Iranului. Obama a impus sancțiuni legate de acest program imediat după ridicarea măsurilor care vizau programul nuclear al Teheranului.

Cotațiile petrolului sunt susținute și de afirmațiile ministrului rus al energie, Alexander Novak, potrivit căruia companiile rusești ar putea reduce producția mai repede decât prevede acordul încheiat cu OPEC la finele anului trecut.

Decizie: Transenergo, unul dintre cei mai mari furnizori și traderi de energie, a intrat în insolvență CITEȘTE ȘI Decizie: Transenergo, unul dintre cei mai mari furnizori și traderi de energie, a intrat în insolvență

Potrivit ministrului, producția mondială de petrol a scăzut, luna trecută, cu 1,4 milioane de barili pe zi în urma acordului menit să susțină și să stabilizeze prețurile țițeiului.

Datele publicate joi de autoritățile din Rusia arată că producția de țiței a țării s-a redus, în ianuarie, cu 100.000 de barili pe zi. Cifrele stimulează optimismul investitorilor în ceea ce privește implementarea acordului de reducere a producție, atât de către OPEC cât și de statele din afara cartelului care s-au alăturat înțelegerii.

“Piața are o încredere ridicată că OPEC va ajuta la reducerea treptată a stocurilor de petrol în prima jumătate a anului”, a afirmat Bjarne Schieldrop, analist șef în domeniul materiilor prime la banca norvegiană SEB, citat de MarketWatch.

Efectele acordului de tăiere a producției ar putea fi diminuate însă de o majorare a producției în SUA.

viewscnt
Afla mai multe despre
teheran
obama
opec
iran