Iranul acordă AIEA acces în două instalații nucleare suspecte

Iranul acordă AIEA acces în două instalații nucleare suspecte
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 aug 2020

Iranul a autorizat miercuri Agenția Internațională a Energiei Atomice (AIEA) să pătrundă - în curând - în două instalații în care jandarmul nuclear cerea acces, într-un context de tensiuni legate de o încercare americană eșuată pentru moment de a reimpune sancțiuni internaționale Teheranului, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Iranul acordă în mod voluntar AIEA acces la două instalații specificiate de Agenție”, au anunțat AIEA și Organizația Iraniană a Energiei Atomioce (OIEA) într-un rar comunicat comun, scrie News.ro.

”Datele accesului AIEA și activităților de verificare au fost convenite”, adaugă cele două instituții, însă fără să precizeze calendarul.

FOTO Porsche a prezentat noul hybrid Panamera și cel mai puternic motor din gamă, Turbo S. Clienții din România pot deja comanda noile motorizări CITEȘTE ȘI FOTO Porsche a prezentat noul hybrid Panamera și cel mai puternic motor din gamă, Turbo S. Clienții din România pot deja comanda noile motorizări

”AIEA nu are alte întrebări de pus Iranului și nici alte cereri de acces de formulat (...)”, afrimă Rafael Grossi și Ali Akbar Salehi, directorul OIEA în comunicat.

Acest anunț intervine în contextul în care miercuri se încheie prima vizită în Iran a noului director general al AIEA, argentinianul Rafael Mariano Grossi, care a preluat conducerea agenției în 2019.

În iunie, Consiliul Guvernatorilor AIEA, o organizație cu sediul la Viena, în Austria, a adoptat o rezoluție propusă de statele europene care cere Teheranului să permită unor inspectori accesul în cele două instalații cu scopul de a clarifica dacă în ele au avut loc activități nucleare nedeclarate la începutu anilor 2000.

Iranul a refuzat până în prezent să răspundă în mod favorabil cererilor AIEA, argumentând că ele aveau la bază acuzații israeliene.

Rafael Grossi a sosit la Teheran luni, pentru a cere regimului să autorizeze inspectarea celor două instalații în care, potrivit AIEA, s-ar putea afla în continuare materiale radioactive nedeclarate sau reziduuri susceptibile să demonstreze că în ele s-au efectuat cercetări nucleare în scopuri militare.

Atât serviciile americane și israeliene de spionaj, cât și AIEA cred că Iranul a încercat să se doteze cu arma atomică, dar că Republica islamică și-a întrerupt programul în 2003, de frică să nu fie descoperit. Cele două instalații pe care AIEA a fost autorizată să le inspecteze ar fi făcut parte din acest program.

Grossi a obținut să vină personal la Teheran, într-un context de tensiuni tot mai puternice între Statele Unite și aliații lor europeni cu privire la încercarea Washingtonului de a menține un embargo asupra armamentului impus Iranului și de a-i reimpune sancțiuni ONU.

Regatul Unit, Franța și Germania au respins această inițiativă, afrimând că le contracarează eforturile în vederea unei salvări a Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, din care Donald Trump a ieșit în 2018.

Washingtonul susține în continuare că are dreptul să reimpună cu forța sancțiuni, prin intermediul unui mecanism cunoscut sub numele de ”snapback”, prevăzut de acordul nuclear, o procedură fără precedent pe care Statele Unite intenționează să o folosească într-un mod juridic controversat.

Comisia Comună a Acordului între europeni, China și Rusia se reunește marți la Viena.

viewscnt
Afla mai multe despre
aiea
iran