Iranul lansează producția de uraniu metalic,o nouă încălcare a Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian

Iranul lansează producția de uraniu metalic,o nouă încălcare a Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 feb 2021

Iranul a început să producă uraniu metalic pentru a-l folosi drept combustibil în reactoare, într-o nouă încălcare a angajamentelor pe care și le-a asumat prin Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, a anunțat Agenția Internațională a Energiei Atomice (AIEA), relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Agenția ONU, cu sediul la Viena, ”a procedat la 8 februarie la verificarea a 3,6 grame de uraniu metalic în instalația de la Ispahan (centru)”, potrivit unei declarații transmise AFP.

FOTO Nicușor Dan, pe șantier, anunță lucrări pe 5 tronsoane din sistemul de termoficare din Capitală CITEȘTE ȘI FOTO Nicușor Dan, pe șantier, anunță lucrări pe 5 tronsoane din sistemul de termoficare din Capitală

Acest subiect este sensibil, în contextul în care uraniul metalic poate fi folosit în fabricarea armelor nucleare, scrie News.ro.

Directorul general al AIEA Rafael Grossi a informat statele membre cu privire la această nouă evoluție, care are ca obiectiv, potrivit Teheranului, ”producerea de combustibil” în cadrul activităților sale de cercetare și dezvoltare.

Planul de acțiune global comun (PAGC, JCPoA), numele oficial al Acordului de la Viena, semnat de Iran cu marile puteri - China, Franța, Germania, Marea Britanie, Rusia și Statele Unite - prevede o interdicție - pe o perioadă de 15 ani - a ”producției sau achiziției unor metale de plutoniu sau uraniu sau aliaje ale acestora”.

Acordul prevede ca Iranul să fie autorizat să își înceapă cercetarea cu privire la producția de combustibil pe bază de uraniu ”în cantități mici”, după șase ani, numai cu autorizarea celorlalți semnatari.

Acest anunț intervine la o lună după ce Teheranul și-a reluat îmbogățirea uraniului la un nivel de 20%. Este vorba despre un nivel care se află departe de nivelul de 90% necesar în vederea construirii unei bombe, însă aceasta este încălcarea cea mai gravă a Acordului de la Viena după retragerea Statelor Unite din tratat în mai 2018 și reimpunerea sancțiunilor americane.

Instalarea la 20 ianuarie a lui Joe Biden la Casa Albă alimentează speranța unei reluări a dialogului, după politica ”presiunii maxime” a predecesorului său Donald Trump.

Însă noul președinte american a avertizat că că nu va face primul pas către Iran și nu va ridica sancțiunile americane, așa cum cer lideriiiranieni.

”Dacă ei vor ca Iranul să revină (la respectarea) angajamentelor sale, Statele Unite trebuie să ridice integral sanțciunile, în practică, ci nu pe hârtie”, sublinia duminică liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

”Noi vom verifica apoi dacă sancțiunile au fost ridicate corect, în fapt”, a avertizat el, dând asigurări că este vorba despre ”politica definitivă a Republicii islamice”.

viewscnt
Afla mai multe despre
iran
uraniu