Italia își asigură gaze din Qatar. Acord pentru cel mai mare proiect de GNL din lume

Italia își asigură gaze din Qatar. Acord pentru cel mai mare proiect de GNL din lume
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 iun 2022

Qatar Energy a semnat un acord cu grupul italian Eni privind extinderea North Field East din Qatar, cel mai mare proiect de gaze naturale lichefiate (GNL) din lume, ca urmare a unui acord convenit cu TotalEnergies în această lună, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Qatar colaborează cu companii internaționale în prima și cea mai mare fază a proiectului extins, de aproape 30 de miliarde de dolari, care va spori poziția Qatarului ca principal exportator de GNL la nivel mondial, scrie News.ro.

Nicușor Dan explică de ce tramvaiele cumpărate de primărie sunt mai lungi decât peroanele CITEȘTE ȘI Nicușor Dan explică de ce tramvaiele cumpărate de primărie sunt mai lungi decât peroanele

CEO-ul Qatar Energy, Saad al-Kaabi, a declarat că Eni va deține 25% dintr-o nouă societate mixtă, oferindu-i un pachet de 3,12% din proiectul care ar urma să livreze primele gaze la începutul anului 2026.

”Este o mișcare strategică pentru Eni, care extinde prezența Eni în Orientul Mijlociu și obține acces la un producător de GNL care este lider mondial”, a spus Eni într-un comunicat.

CEO-ul Eni, Claudio Descalzi, a declarat într-o conferință de presă că amprenta redusă de carbon a proiectului a atras compania.

GNL nu este lipsit de emisii, dar este deosebit de apreciat, deoarece Europa caută alternative la energia rusească, în special cele care evită utilizarea cărbunelui cu emisii intense de carbon.

Companiile petroliere au licitat pentru patru linii (trenuri) - respectiv instalații de lichefiere și purificare.

TotalEnergies a spus că va avea 25% dintr-o linie, oferindu-i o cotă de aproximativ 6,25% din cele patru.

North Field face parte din cel mai mare zăcământ de gaze din lume, pe care Qatarul îl împarte cu Iranul, care își numește cota South Pars.

În total, planul de extindere North Field include șase linii GNL, care vor crește capacitatea de lichefiere a Qatarului de la 77 de milioane de tone pe an (mtpa) la 126 mtpa până în 2027.

A cincea și a șasea linie fac parte dintr-o a doua fază, North Field South.

Exxon Mobil, Shell și ConocoPhillips vor participa, de asemenea, la extinderea North Field, au spus surse.

Kaabi a afirmat că, odată ce investițiile au fost finalizate, se așteaptă ca cumpărătorii asiatici să constituie jumătate din piață pentru proiect, iar cumpărătorii europeni restul.

Total, Exxon, Shell, italienii Eni și Chevron au oferit Qatar Energy oportunități de a investi în activele valoroase pe care le dețin în străinătate.

Qatar Energy și Eni sunt parteneri în proiecte de petrol și gaze din Oman, Mexic, Maroc, Mozambic și Kenya.

viewscnt
Afla mai multe despre
qatar energy
eni
gnl