Iulian Iancu: Furnizorii de gaze vor plăti o taxă pe veniturile suplimentare din liberalizare

Iulian Iancu: Furnizorii de gaze vor plăti o taxă pe veniturile suplimentare din liberalizare
scris 24 iun 2020

Furnizorii de gaze vor vira către bugetul statului o taxă din veniturile suplimentare obținute odată cu liberalizarea pieței, a declarat, miercuri, președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, Iulian Iancu, prezent la o conferință de profil.

Aceasta în contextul în care, de la 1 iulie, piața gazelor va fi complet liberalizată. Marii furnizori, E.ON și Engie, au trimis clienților lor oferte la prețurile care erau în vigoare și până acum, în timp ce ministrul de resort, Virgil Popescu, susține că facturile ar trebui să scadă cu 10-15%, scrie Agerpres.

Doar o săptămână până la liberalizarea gazelor. ATENȚIE la contractele concurențiale trimise de furnizori. Studiu de caz - Engie. Companie: Este un contract standard. Avocat: Pot fi clauze abuzive! CITEȘTE ȘI Doar o săptămână până la liberalizarea gazelor. ATENȚIE la contractele concurențiale trimise de furnizori. Studiu de caz - Engie. Companie: Este un contract standard. Avocat: Pot fi clauze abuzive!

Pe bursă, cotațiile gazelor cu livrare în a doua jumătate a anului au scăzut la circa 30-40 de lei pe MWh, față de 68 de lei, cât era prețul reglementat până acum.

"Liberalizarea este un proces ireversibil. Dar trebuie să fim conștienți că o piață liberă nu este liberă de reguli, o piață liberă fără reguli este un dezastru pentru consumatori. Iată că prețul gazelor naturale s-a prăbușit la cotații pe care nu le-a bănuit nimeni, iar dacă de la 68 de lei la Viena la ei s-a dus la 20 de lei și la noi la 30 de lei, de la 30 la 68 sunt 38 de lei, ceea ce ar trebui să se resimtă în prețul consumatorului", a spus Iancu.

Potrivit acestuia, Comisia pentru industrii a decis marți introducerea în Legea energiei a unei taxe suplimentare, astfel încât furnizorii să vireze la bugetul de stat veniturile suplimentare.

"Acum această diferență este preluată de furnizori, care au trimis consumatorilor o scrisoare spunând 'vă păstrăm prețul'. Nu este o atitudine responsabilă, dar poți să te aștepți într-o piață fără reguli la etică, la morală? Exclus. Atunci ce trebuie să facem? Trebuie să creăm o regulă, iar regula se numește 'windfall tax', adică o sumă care îți vine din vânt, din cer, nu ai făcut tu nimic ca să beneficiezi de ea. Atunci această taxă noi am introdus-o ieri în lege și spune că la prețul pe care un furnizor îl plătește producătorului îi lăsăm marja lui de furnizare, dar majorată, iar diferența în totalitate se preia prin această taxă în bugetul de stat pentru consumatorul vulnerabil", a susținut parlamentarul.

El a argumentat că este nevoie de această intervenție pentru că nu ne putem aștepta de la un operator ca, de la sine putere, să renunțe la o sumă pe care o poate obține având această libertate în piață.

Pe de altă parte, marți, reprezentanții E.ON România au declarat, pentru AGERPRES, că nu există în prezent pe piață cantități de gaze disponibile la prețuri rezonabile și pe termen lung, astfel încât facturile populației să scadă de la 1 iulie.

"Prețul final al gazelor naturale este influențat în cea mai mare măsură de evoluția costurilor de achiziție a gazelor naturale din surse interne și import după 1 iulie a.c. și mai ales în sezonul rece, când consumul nu poate fi asigurat în totalitate din surse interne, apelându-se și la importuri, așa cum o arată experiența anilor anteriori. În măsura în care cantitățile disponibile pentru piața internă vor putea fi cumpărate la prețuri rezonabile și pe termen lung, nu este exclus să avem scăderi ale prețului final. Din păcate, la momentul la care legislația a impus să transmitem oferte tuturor celor circa 1,55 milioane de clienți, aceste cantități nu au fost disponibile în piață. Și nici în prezent nu sunt disponibile la vânzare cantități de gaze naturale la nivelul necesar pentru acoperirea integrală, pentru un an de zile, a consumului estimat al acestor clienți la un preț garantat sub nivelul celui actual din oferta noastră", spun reprezentanții companiei energetice.

viewscnt
Afla mai multe despre
iulian iancu
taxa energie