Justiția americană suspendă construirea controversatului oleoduct Keystone XL

Justiția americană suspendă construirea controversatului oleoduct Keystone XL
scris 9 nov 2018

Un judecător federal din Montana a suspendat construirea uriașului oleoduct Keystone XL, apreciind că administrația Trump nu a știut să-și motiveze în mod suficient decizia pe care a luat-o în martie 2017 de a pune în discuție suspendarea proiectului, hotărâtă de către fostul șef al statului Barack Obama în 2015, relatează AFP.

Menit să asigure o legătură între câmpurile petroliere din provincia canadiană Alberta și rafinăriile americane de la Golful Mexic, această infrastructură uriașă, operată de TransCanada, aflată în curs de construire, este ferm respinsă de către comunități autohtone de pe teritoriile pe care le traversează, îngrijorate de pagube de mediu pe care le poate crea, scrie News.ro.

Suspendarea dispusă joi de către judecătorul Brian Morris este temporară și impune Guvernului american să examineze mai în profunzime implicațiile proiectului asupra climei, faunei și culturilor autohtone.

Americanii de la BSOG își asigură transportul la țărm al gazelor din zăcământul Midia din Marea Neagră, deși nu au hotărât încă dacă investesc în proiect: \ CITEȘTE ȘI Americanii de la BSOG își asigură transportul la țărm al gazelor din zăcământul Midia din Marea Neagră, deși nu au hotărât încă dacă investesc în proiect: "Decizia finală depinde de evaluarea Legii offshore"

Însă ea pare o victorie majoră a apărărtorilor mediului și comunităților amerindiene și totodată o înfrângere importantă a președintelui american Donald Trump, care a autorizat construirea oleoductului ce leagă Canada și Texasul la două luni după ce s-a instalat la putere, concretizându-și astfel o promisiune din campanie.

Donald Trump a justificat ocolirea blocării decretate de predecesorul său în numele luptei împotriva modificărilor climatice prin voința de crea locuri de muncă și de a favoriza dezvoltarea unor infrastructuri.

Keystone XL, care urmează să se întindă pe 1.900 de kilometri, dintre care 1.400 pe teritoriul american, este menit să fie conectat la rețeaua existentă de oleoducte din Statele Unite.

Proiectul - estimat la opt miliarde de dolari (șapte miliarde de euro) - datează din 2008 și urmează să permită tranzitul zilnic al 830.000 de barili de petrol.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
oleoduct
keystone xl