Kazahstanul a trimis spre România un prim transport de petrol expediat din portul turcesc Ceyhan

Kazahstanul a trimis spre România un prim transport de petrol expediat din portul turcesc Ceyhan
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 apr 2023

Compania KazMunayGas (KMG) a început expedierea petrolului kazah din portul Ceyhan în direcția României, a anunțat serviciul de presă al companiei din Kazahstan.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Șeful KMG, Magzum Mirzagaliev, a vizitat portul turcesc Ceyhan și a fost informat despre procesul de expediere a petrolului kazah către rafinăria "Petromidia", care este deținută de KMG.

CONFIRMARE Romgaz și-a majorat cu 210 milioane lei plafonul de îndatorare la BCR pentru a depune garanția solicitată de Transgaz la transportul gazelor din Marea Neagră CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Romgaz și-a majorat cu 210 milioane lei plafonul de îndatorare la BCR pentru a depune garanția solicitată de Transgaz la transportul gazelor din Marea Neagră

"Astăzi suntem prezenți la un eveniment important pentru industria națională de petrol și gaze. Nu este o coincidență faptul că șeful statului acordă o atenție atât de mare dezvoltării de noi rute de aprovizionare pentru petrolul kazah. În această ordine de idei, este bine că acordurile noastre cu compania azeră SOCAR au devenit acum o realitate. Acest lucru indică perspective bune pentru extinderea în continuare a cooperării noastre", a declarat Mirzagaliev în timpul ceremoniei de începere a transportului, scrie News.ro.

Prima încărcătură de 80.000 de tone de petrol de la terminalul Ceyhan este transportat cu petrolierul kazah Alatau, deținut de Kazmortransflot (o subsidiară a KMG), și se va îndrepta spre portul românesc Constanța cu descărcare pentru rafinăria Petromidia.

Un acord pe cinci ani pentru tranzitul de petrol pe ruta Aktau-Baku-Ceyhan, în volum anual de 1,5 milioane de tone, a fost semnat la sfârșitul anului trecut între KMG și SOCAR din Azerbaidjan. În luna martie a acestui an, au început transporturile de petrol kazah de-a lungul rutei Aktau-Baku. Flotele din Kazahstan și Azerbaidjan sunt implicate în transport pe bază de paritate. Până la 20 aprilie, din portul Aktau au fost expediate 86.000 de tone.

Aflat la Ceyhan, șeful KMZ a mulțumit conducerii companiei mixte Tengizchevroil pentru o serie de negocieri de succes privind condițiile de transport prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan.

Europenii își schimbă planurile pentru vacanțele de vară din cauza aglomerației CITEȘTE ȘI Europenii își schimbă planurile pentru vacanțele de vară din cauza aglomerației

Petrolul kazah nu este supus sancțiunilor occidentale, spre deosebire de țițeiul rusesc, deși sancțiunile au creat probleme pentru unele produse din Kazahstan.

În octombrie anul trecut, ministrul energiei Virgil Popescu a fost în Kazahstan, împreună cu alți colegi din guvern, pentru 16-a sesiune a Comisiei Interguvernamentale româno-kazahe pentru cooperare comercial-economică și tehnico-științifică.

viewscnt
Afla mai multe despre
kazahstan
petrol