Libanul - scufundat din nou în întuneric

Libanul - scufundat din nou în întuneric
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 ian 2022

Compania națională Electricité du Liban (EDL) a anunțat ca centralele sale au fost oprite, acuzând manifestanți ca sunt responsabili pentru acest nouă blackout prin sabotarea rețelei electrice, notează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Electricitatea publică este tăiată în mod obișnuit pentru cel puțin 20 de ore pe zi în Liban din cauza lipsei de combustibil legată de colapsul economic al țării, scrie Agerpres.

Mercedes-Benz a pierdut titlul de cel mai mare producător mondial de automobile de lux CITEȘTE ȘI Mercedes-Benz a pierdut titlul de cel mai mare producător mondial de automobile de lux

Sâmbătă, manifestanții revoltați de întreruperi au luat cu asalt o centrală de distribuție al EDL din regiunea Aramoun, la nord de Beirut, a indicat compania de stat într-un comunicat.

"Manifestanții au deconectat un transformator de putere de 150-220 kilovolți și au tăiat linia de înaltă tensiune care leagă centrala electrică Zahrani de centrala de distribuție Aramoun", a adăugat EDL.

"Acest lucru a perturbat rețeaua electrică (...) provocând un blackout complet pe teritoriul libanez la orele 17.27 (15.27 GMT)", a mai scris compania.

Noua întrerupere va crește și mai mult presiunea asupra generatoarelor private care se luptă deja să compenseze absența aproape totală a curentului electric de stat în această țară aflată în criză.

Întreruperile paralizează de luni de zile viața populației și mai multe sectoare vitale, în timp ce administratorii generatoarelor private, care de obicei preiau ștafeta, raționalizează și magazinele, spitalele și locuințele pe măsură ce combustibilul devine rar.

În prezent, factura medie lunară de energie electrică pentru o familie libaneză care folosește un generator privat depășește salariul minim de 675.000 de lire libaneze - aproximativ 22 de dolari -, deoarece moneda locală s-a prăbușit în raport cu bancnota verde pe piața neagră.

Libanul, a cărui clasă conducătoare este acuzată de corupție și incompetență, suferă de zeci de ani din cauza subproducției endemice de energie electrică și a gestionării proaste a EDL care au costat finanțele publice peste 40 de miliarde de dolari de la sfârșitul războiului civil (1975-1990).

Comunitatea internațională solicită autorităților reforme urgente, în special pentru EDL, simbol al proastei guvernări și al degradării serviciilor publice ale țării.

Libanul a negociat în toamnă cu Egiptul și Iordania pentru livrarea de gaze și electricitate prin Siria, în timp ce mișcarea șiită Hezbollah a anunțat mai multe livrări de combustibil iranian pentru a atenua penuria. 

viewscnt
Afla mai multe despre
liban
energie