Liderii UE vor cere companiilor să ia parte la schema de achiziții comune de gaze

Liderii UE vor cere companiilor să ia parte la schema de achiziții comune de gaze
scris duminică, 18:08

Liderii țărilor membre ale Uniunii Europene ar putea cere săptămâna viitoare firmelor să ia parte la schema de achiziții comune de gaze, conform proiectului de concluzii ale summitului de la Bruxelles, consultat de Reuters.

Securitatea energetică a Europei, afectată de tăierea livrărilor de gaze rusești anul trecut, s-a îmbunătățit, dar UE trebuie să se pregătească pentru următoarea iarnă. Țările membre UE intenționează în următoarele luni să cumpere împreună gaze, pentru refacerea stocurilor înaintea majorării cererii iarna viitoare.

"Consiliul liderilor UE cere tuturor părților implicate să folosească la maximum mecanismul de achiziții comune de gaze", se arată în proiect, conform Agerpres.

UBS cere guvernului elvețian garanții de 6 miliarde de dolari pentru preluarea Credit Suisse CITEȘTE ȘI UBS cere guvernului elvețian garanții de 6 miliarde de dolari pentru preluarea Credit Suisse

Achizițiile comune de gaze sunt un nou instrument pe care blocul comunitar îl va folosi pentru a limita creșterea costurilor cu energia, declanșată de întreruperea livrărilor rusești, după invadarea Ucrainei. Chiar dacă în prezent prețurile de referință la gaze sunt cu mult sub valorile record atinse în luna august a anului trecut, ele alimentează totuși inflația și reduc competitivitatea companiilor europene în cursa cu rivalii din SUA și China.

Securitatea energetică a Europei la finalul iernii este mai bună decât se estima, după ce statele și-au redus consumul de energie, au umplut depozitele de gaze, iar vremea blândă a ajutat la evitarea penuriei.

În proiectul de concluzii se cere Comisiei Europene "să facă, după caz, propuneri pentru extinderea politicilor de urgență convenite în timpul perioadei de vârf a crizei energetice de anul trecut".

Executivul comunitar intenționează să propună extinderea reducerii voluntare cu 15% a consumului de gaze în iarnă.

În proiect nu sunt menționate divergențele privind politicile climatice ale UE.

Huawei a înlocuit peste 13.000 de piese din produsele sale în urma sancțiunilor comerciale impuse de SUA CITEȘTE ȘI Huawei a înlocuit peste 13.000 de piese din produsele sale în urma sancțiunilor comerciale impuse de SUA

Principala politică a blocului comunitar destinată să accelereze tranziția Europei la vehiculele electrice a fost pusă deja pe pauză, după ce Germania și-a exprimat, în ultimul moment, opoziția față de această inițiativă. Statele membre UE vor discuta din nou despre termenul limită din 2035 pentru retragerea mașinilor care emit dioxid de carbon, reglementări care vor face imposibilă vânzarea de mașini noi cu motoare pe combustie după 2035.

De asemenea, negocierile la nivelul blocului comunitar privind țintele de energie regenerabilă sunt blocate, din cauza divergențelor privind includerea energiei nucleare.

Negociatorii UE "ar trebui să ajungă rapid la un acord privind propunerile relevante pentru accelerarea tranziției verzi", se arată în proiect.

Spotify continuă să amâne lansarea opțiunii lossless, deși a promis-o în urmă cu peste doi ani CITEȘTE ȘI Spotify continuă să amâne lansarea opțiunii lossless, deși a promis-o în urmă cu peste doi ani

Diplomați UE au declarat pentru Reuters că țările speră să evite escaladarea tensiunilor și lupte politice, preferând să lase negocierile pe seama diplomaților sau ministerelor responsabile cu aceste dosare.

"Nu există, indiferent sub ce formă, interes pentru discuții pe acest subiect", afirmă oficialul UE, referindu-se la divergențele privind emisiile vehiculelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
gaze
achiziții
comune
companii
lideri