Lukoil împrumută Socar 1,5 miliarde de dolari

Lukoil împrumută Socar 1,5 miliarde de dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 oct 2023

Producătorul privat de petrol rus Lukoil va împrumuta companiei petroliere de stat azere Socar cu 1,5 miliarde de dolari, ca parte a unui acord mai amplu care va permite rafinăriei turcești STAR, cu o capacitate de 200.000 de barili pe zi, a Socar să proceseze din nou țițeiul rusesc, au declarat joi trei surse din industrie familiare cu afacerea, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profit.ro organizează, pe 19 octombrie, cu cei mai mari jucători în domeniu, Profit Energy.forum Ediția a VII- a - A doua iarnă de război în energie. Evenimentul, care va fi transmis în direct și la PROFIT NEWS TV, este organizat cu sprijinul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Electrica Furnizare, Tinmar Energy, Black Sea Oil & Gas, Delgaz Grid, Artenie, Secrieru & Partners (AS Partners).

Detalii aici

Acordul va oferi Lukoil un alt client în imediata apropiere a porturilor rusești, după ce majoritatea rafinăriilor europene au încetat să mai importe țiței pentru a se conforma sancțiunilor Uniunii Europene impuse după ce Moscova a lansat ceea ce ea numește ”o operație militară specială” în Ucraina, în 2022, arată News.ro.

DOCUMENT Bunuri mobile ale Blue Air, pregătite să fie scoase la vânzare CITEȘTE ȘI DOCUMENT Bunuri mobile ale Blue Air, pregătite să fie scoase la vânzare

Turcia nu a impus sancțiuni Rusiei și continuă să importe petrol și gaze rusești.

Rafinăria STAR, totuși, a fost nevoită să reducă importurile de țiței rusești în această vară, din cauza complicațiilor generate de restricțiile financiare internaționale privind afacerile cu Moscova.

Rafinăria a scăzut importurile de petrol Urals la începutul acestui an, înainte de a suspenda complet achizițiile în august-septembrie, înlocuindu-l cu petrolul KEBCO din Kazahstan, care este de o calitate similară și încă încărcat din porturile rusești, potrivit datelor LSEG Eikon.

STAR a achiziționat în medie 100.000 de barili pe zi (bpd) de petrol Urals în 2022, dar sub 50.000 de barili pe zi în acest an, arată datele LSEG.

Lukoil va începe să livreze petrol Urals către STAR din octombrie și este așteptată să furnizeze aproximativ 100.000 bpd, echivalentul a jumătate din capacitatea fabricii, au spus sursele.

Trei tancuri petroliere provenite de la Lukoil - Azure Celeste, Ocean Faye și Sea Fidelity - se îndreaptă spre Turcia din Primorsk, după ce fiecare a încărcat 100.000 de tone de Urali la sfârșitul lunii septembrie și începutul lunii octombrie, arată datele LSEG.

Tancurile petroliere sunt primele transporturi efectuate în cadrul noului acord de aprovizionare, a spus una dintre surse.

De asemenea, Lukoil va oferi Socar un împrumut de 1,5 miliarde de dolari, au spus sursele.

Socar a împrumutat foarte mult pentru a construi STAR în ultimul deceniu.

Nici Lukoil, nici Socar, nici STAR nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Sursele nu știau durata tranzacției de furnizare și nici termenii împrumutului.

ULTIMA ORĂ BNR menține dobânda cheie și vede incertitudini mari la adresa inflației pe anul viitor din aplicarea pachetului fiscal CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ BNR menține dobânda cheie și vede incertitudini mari la adresa inflației pe anul viitor din aplicarea pachetului fiscal

Lukoil a fost supusă unor sancțiuni americane asupra sectorului energetic rus din 2014, dar a evitat măsurile mai dure impuse colegilor săi încă din 2022.

Brațul comercial al companiei, Litasco, încă furnizează petrol rafinăriilor sale din UE din Bulgaria și România și are birouri în Dubai și Geneva.

STAR, pusă în funcțiune în 2018, a fost concepută pentru a rafina în primul rând petrolul acru, precum Urals sau Kirkuk.

De la reducerea importurilor de petrol rusesc, rafinăria s-a bazat pe tipurile de petrol din Kazahstan, Africa de Vest și Irak, potrivit datelor LSEG.

viewscnt
Afla mai multe despre
lukoil
socar