Lukoil și-a majorat de 4 ori volumele de motorină aduse în România de la rafinăria pe care o deține în Bulgaria, care procesează încă țiței rusesc

Lukoil și-a majorat de 4 ori volumele de motorină aduse în România de la rafinăria pe care o deține în Bulgaria, care procesează încă țiței rusesc
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 21 mai 2024

Grupul rus Lukoil, care a devenit, prin Petrotel, cel mai important client al companiei de stat Oil Terminal, operatorul concesionar al facilităților de descărcare, depozitare și încărcare de țiței și produse petroliere din Portul Constanța, și-a intensificat activitatea de import și în aprilie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Luna trecută, grupul rus a importat în România de la propria rafinărie din Bulgaria, Neftohim Burgas, scutită de la embargoul impus procesării petrolului rusesc, o cantitate de motorină de aproape 4 ori mai ridicată decât în luna martie, relevă datele analizate de Profit.ro.

Astfel, fluxurile de diesel de la Burgas către Constanța au crescut de la 12 mii de tone în martie la 42 de mii de tone în aprilie, potrivit grupului de consultanță ucrainean A-95.

OMV Petrom va utiliza hidrogenul verde produs la Petrobrazi doar în scop industrial. Un proiect de folosire duală, și pentru alimentarea autobuzelor, al companiei-mamă austriece, a eșuat CITEȘTE ȘI OMV Petrom va utiliza hidrogenul verde produs la Petrobrazi doar în scop industrial. Un proiect de folosire duală, și pentru alimentarea autobuzelor, al companiei-mamă austriece, a eșuat

“Motorina importată este destinată, probabil, alimentării stațiilor pe care grupul le deține în România și Republica Moldova”, susține sursa citată.

Lukoil, prin Petrotel SA, a devenit în primul trimestru al acestui an principalul client al Oil Terminal, cu prestații facturate de circa 26 milioane lei, reprezentând aproape un sfert din totalul aferent primelor 3 luni din 2024. În perioada similară a anului trecut, pe primul loc în top s-a situat OMV Petrom, cu facturi de 15,35 milioane lei.

Profit.ro a anunțat la începutul lunii ianuarie că gigantul rus Lukoil pare decis să-și continue activitatea la Petrotel Ploiești, semnând în acest sens contracte mai oneroase decât cele de anul trecut cu Conpet, operatorul Sistemului Național de Transport al petrolului prin conducte, dar și cu Oil Terminal, operatorul terminalului petrolier de stat de la Marea Neagră, însă nu prin intermediul acționarului principal, Litasco SA Geneva, ci direct prin Petrotel Lukoil SA.

Rafinăria rușilor de la Lukoil a devenit principalul client al Oil Terminal. Profitul a crescut cu 22% în T1. Cantități mai mari de țiței, motorină și chimicale au trecut prin Portul Constanța CITEȘTE ȘI Rafinăria rușilor de la Lukoil a devenit principalul client al Oil Terminal. Profitul a crescut cu 22% în T1. Cantități mai mari de țiței, motorină și chimicale au trecut prin Portul Constanța

Astfel, Petrotel Lukoil SA, compania prin care grupul rus operează rafinăria de la Ploiești, a semnat un contract de 101,56 milioane lei cu Conpet, având ca obiect prestarea serviciilor de transport al țițeiului din import de la Oil Terminal SA la rafinaria Petrotel-Lukoil SA pe perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2024. Contractul este cu 12 milioane lei mai ridicat decât cel semnat pentru aceleași servici prestate în 2023, care s-a ridicat la 89,2 milioane lei.

Totodată, a fost semnat un contract de 56 milioane lei cu Oil Terminal, având ca obiect „descărcare țiței din nave maritime și predare la Conpet pentru pompare la rafinărie, descărcare/încărcare benzină, motorină, păcură și produse chimice și petrochimice din/în nave maritime, barje fluviale, vagoane cisternă CF, autocisterne, depozitare țiței și produse petroliere”. Valoarea de anul trecut contractului similar a fost de 55,85 milioane lei.

Prestațiile Oil Terminal către compania-mamă a Petrotel, traderul de mărfuri Litasco, înregistrat în Elveția și controlat de grupul rus Lukoil, s-au redus semnificativ după ce acesteia i-a fost invalidat atestatul de comercializare angro de produse energetice, după cum a relatat Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
lukoil
rafinăria petrotel