Marii exportatori de petrol ar putea relua luna viitoare discuțiile privind înghețarea producției

Marii exportatori de petrol ar putea relua luna viitoare discuțiile privind înghețarea producției
scris 14 mar 2016

Marii exportatori de petrol ai lumii se vor întâlni, probabil, la jumătatea lunii aprilie la Doha (Qatar) pentru noi discuții privind plafonarea producției mondiale, în încercarea de a stabiliza prețurile, au declarat mai multe surse din cadrul OPEC pentru Reuters.

Anterior, ministrul nigerian al Petrolului, Emmanuel Kachikwu, a anunțat că producătorii se vor întâlni în Rusia pe 20 martie, dar, potrivit unor surse OPEC, această reuniune nu va avea loc, în special din cauza refuzului Iranului de a îngheța producția.

Unul dintre motivele pentru care întâlnirea din Rusia ar urma să nu aibă loc este teama producătorilor că, în lipsa unui acord, reuniunea s-ar putea reflecta în scăderea cotațiilor petrolului. Iranul este principalul obstacol în calea semnării primului acord între OPEC și producătorii din afara organizației din ultimii 15 ani.

Iranul se va alătura discuțiilor privind plafonarea producției de țiței după ce va produce 4 mil. barili/zi CITEȘTE ȘI Iranul se va alătura discuțiilor privind plafonarea producției de țiței după ce va produce 4 mil. barili/zi

Duminică, ministrul iranian al Petrolului, Bijan Zanganeh, a declarat că Iranul se va alătura discuțiilor dintre marii exportatori de petrol privind o eventuală plafonare a producției numai după ce rafinăriile proprii vor procesa 4 milioane de barili de țiței pe zi.

Zanganeh a estimat că exporturile de țiței iranian vor atinge 2 milioane barili/zi în martie, de la un volum de 1,75 milioane barili/zi în luna anterioară.

Luna trecută, Arabia Saudită, Rusia, Venezuela și Qatar au anunțat că sunt dispuse să înghețe producția de petrol la nivelul lunii ianuarie, cu condiția ca și ceilalalți mari producători să facă același lucru. Oficialii iranieni s-au opus însă unui astfel de acord, având în vedere că exporturile Iranului au fost lovite de sancțiunile occidentale, ridicate în luna ianuarie. Exporturile iraniene de petrol au scăzut cu aproximativ 1,1 milioane barili/zi în 2013, după înăsprirea sancțiunilor economice impuse de statele din Vest din cauza programului nuclear al Iranului.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
opec
reuters
bijan zanganeh
emmanuel kachikwu
intalnire
doha