Măsuri radicale în Germania: Încălzirea cu gaze sau petrol ar putea fi interzisă din 2024

Măsuri radicale în Germania: Încălzirea cu gaze sau petrol ar putea fi interzisă din 2024
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 apr 2023

Germania intenționează să interzică instalarea majorității sistemelor de încălzire cu petrol și gaz începând din 2024, excepție făcând doar proprietarii de case de peste 80 de ani și asistații social.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Planurile radicale sunt concepute pentru a transforma sistemele de încălzire ale Germaniei, într-o încercare de a îndeplini obiectivele de emisii nete zero, pe care criticii le-au numit inutilizabile și discriminatorii, potrivit The Guardian.

Comerțul României cu Ucraina a explodat: De la petrol, gaze, elicoptere, medicamente și energie la abțibilduri, lumânări, bideuri CITEȘTE ȘI Comerțul României cu Ucraina a explodat: De la petrol, gaze, elicoptere, medicamente și energie la abțibilduri, lumânări, bideuri

Aproximativ jumătate din cele 41 de milioane de gospodării ale Germaniei folosesc în prezent încălzire cu gaz natural, iar aproape un sfert folosesc petrol pentru încălzire, arată Adevarul.

Susținut de ministrul Economiei, Robert Habeck, proiectul de lege urmează să fie prezentat în parlament în iunie.

Opinii pro și contra

Liderul FDP, Christian Lindner, care este și ministrul de finanțe, a indicat într-o notă de protocol trimisă colegilor săi de cabinet că este pregătit să susțină proiectul de lege doar dacă se vor face modificări. El a spus că se teme că bugetul necesar pentru îndeplinirea sarcinii va arunca în aer mecanismele stricte de control al datoriilor din Germania. Secretarul general al partidului, Bijan Djir-Sarai, a declarat că propunerea nu este practică și ar trebui schimbată.

Partidul de opoziție CDU (Uniunea Creștin Democratică) a spus că se va opune proiectului de lege, iar Jens Spahn, liderul grupului parlamentar, a spus că partidul său va „face tot posibilul pentru a se asigura că această lege nu va fi adoptată în această formulare".

Ecologiștii au salutat în mare măsură propunerea, Greenpeace numind-o o etapă de mult așteptată. Mulți experți au spus că nu merge suficient de departe.

Kelemen Hunor afirmă că nu va mai candida la alegerile prezidențiale: Trebuie să vină altcineva. Știam de fiecare dată care sunt șansele mele CITEȘTE ȘI Kelemen Hunor afirmă că nu va mai candida la alegerile prezidențiale: Trebuie să vină altcineva. Știam de fiecare dată care sunt șansele mele

Habeck a spus că este o parte necesară a ambiției Germaniei de a deveni neutru în carbon până în 2045 și a spus că țara rămâne în urmă. „În comparație cu alte țări care au făcut asta mai devreme, începem cam târziu cu asta”, a spus el, referindu-se la țările nordice, care depind mult mai puțin de combustibilii fosili pentru a-și încălzi casele.

Proiectul ar putea fi aprobat în iunie

Dacă proiectul de lege va fi adoptat în iunie, va promulga o interdicție virtuală a instalării de încălzire cu gaz și ulei începând cu 2024. Va necesita ca aproape toate sistemele de încălzire nou instalate să funcționeze cu 65% energie regenerabilă în clădirile noi și vechi, în care modele defuncte ar trebui înlocuite.

Proprietarii de case vor fi încurajați să instaleze pompe de căldură care să funcționeze cu surse regenerabile de energie electrică sau să treacă la sisteme de termoficare, electrice sau solare. Căldura din biomasă, hidrogenul și gazele obținute dintr-o sursă ecologică aprobată, cum ar fi biometanul, vor fi toate încurajate în cadrul unui program de plăți de subvenții de 10-40% pentru fiecare sistem de încălzire.

În plus, „Klimabonis” sau plăți suplimentare de bonus pentru climă, vor fi disponibile în anumite cazuri, de exemplu dacă cineva trece voluntar la un sistem mai ecologic, indiferent de veniturile sale.

Provocarea va fi de a face aceste surse de energie mai ușor disponibile. Alte întrebări se referă la lipsa de ingineri de încălzire – industria estimează un deficit de 60.000 de muncitori – problemele lanțului de aprovizionare și lipsa dezvoltării tehnologice. Pompele de căldură sunt încă considerate nepotrivite pentru multe tipuri mai vechi de case, pentru care necesită cantități mari de energie electrică pentru a fi eficiente, chiar dacă furnizorii mai mari din sectorul de încălzire lucrează cu febrilitate pentru a îmbunătăți sistemele.

Europenii își schimbă planurile pentru vacanțele de vară din cauza aglomerației CITEȘTE ȘI Europenii își schimbă planurile pentru vacanțele de vară din cauza aglomerației

Doar vârstnicii și asistații social pot fi scutiți

Proprietarii de case cu vârsta de peste 80 de ani vor fi scutiți de a trece la sisteme noi, la fel și cei care primesc prestații sociale.

Asociația Germaniei de Utilități Locale (VKU), care guvernează infrastructura municipală, a îndemnat guvernul să prelungească perioadele de tranziție, numind legea propusă un „coaster emoțional”.

Un sondaj realizat de Institutul Forsa a arătat că 78% dintre germani au fost împotriva planurilor și 62% se așteptau ca facturile la încălzire să crească ca urmare a trecerii la sursele regenerabile.

Se așteaptă inițial că schema îi va costa pe contribuabilii germani aproximativ 9,16 miliarde de euro pe an până în 2028, scăzând la 5 miliarde de euro din 2029, deoarece extinderea energiei regenerabile și o reducere a costurilor pompelor de căldură din cauza producției în masă ajută la compensarea costurilor.

Acesta urmează să fie finanțat din Fondul pentru climă și transformare în valoare de 180 de miliarde de euro, în care sunt plătiți banii strânși dintr-o taxă pentru emisiile de CO2 la combustibilii fosili. Un segment mare din acest fond este deja dedicat proiectelor de izolație a clădirilor pentru a le face mai eficiente din punct de vedere energetic, ceea ce provoacă îngrijorări că finanțele ar putea fi înguste.

Persoanele care nu respectă legea pot fi aplicate amenzi de la 5.000 EUR la 50.000 EUR.

Discuția despre eliminarea treptată a încălzirii cu gaz în Germania a fost rezervată experților în mediu până la invazia Ucrainei de către Moscova, care a oprit aprovizionarea cu gaz și petrol din Rusia și a turbo-alimentat decizia de a trece de la importurile de combustibili fosili.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
gaze
petrol