Mihai Tufan scoate de la Elsid, nu demult cumpărător de energie ieftină de la Hidroelectrica, aproape 19 milioane lei. Compania și-a ridicat de aproape 4 ori profitul

Mihai Tufan scoate de la Elsid, nu demult cumpărător de energie ieftină de la Hidroelectrica, aproape 19 milioane lei. Compania și-a ridicat de aproape 4 ori profitul
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 2 iul 2018

Omul de afaceri Mihai Tufan, care deține firmele Elsid și Electrocarbon, cunoscute mai ales ca traderi de energie electrică și în special pentru contractele cu Hidroelectrica, scoate de la Elsid aproape 19 milioane lei sub formă de dividende, reprezentând o parte din profitul nerepartizat în anii precedenți.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În urmă cu 3 ani au fost distribuite alte 24,5 milioane lei.

Tufan controlează Elsid prin intermediul firmei Vektor Elements SRL, unde este asociat unic. Vektor Elements SRL deține 99,88% din acțiunile Elsid. La Electrocarbon, Vektor Elements SRL are 55,02% din capital.

În vara 2015, Mihai Tufan, pe de o parte, și soții Mihai și Emilia Anastasescu au încheiat un acord de separare a bunurilor și activităților comerciale, în care se stipula că părțile semnatare “își separă activitățile comerciale și bunurile și, în general, încetează orice formă de asociere între și/sau control direct sau indirect al acestora asupra și/sau în legătură cu societățile, bunurile, activele și pasivele descrise în acordul de separare”. Documentul citat făcea referire la companiile Elsid, Metaleuroest, MHC Water Power, Vivaio, Hidrotehnica Galați, Soceram, Dobromin, Electrocarbon, Cemart Invest, Ecowatt Invest și Cemrom, controlate împreună, direct, indirect și prin acționariat încrucișat, de părțile semnatare ale acordului de separare.

Ulterior, în decembrie, Consiliul Concurenței a aprobat tranzacțiile prin care, în urma separării, Mihai Tufan a preluat controlul asupra Elsid și Electrocarbon, iar Mihai Anastasescu a dobândit controlul asupra companiilor Metaleuroest și MHC Water Power. După tranzacție, sediile sociale ale ambelor firme, Elsid și Electrocarbon, au fost mutate în Snagov, la aceeași adresă. Anterior, acestea își aveau sediul în Titu (Dâmbovița), respectiv Slatina (Olt). 

EXCLUSIV Unul dintre cei mai bogați irlandezi iese de pe piața imobiliară din România, vânzând proiectul preluat în urmă cu 14 ani de la Ion Țiriac CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Unul dintre cei mai bogați irlandezi iese de pe piața imobiliară din România, vânzând proiectul preluat în urmă cu 14 ani de la Ion Țiriac

Profit.ro a relatat anterior că, în ianuarie 2016, Consiliul Concurenței a sancționat Hidroelectrica și pe zece dintre partenerii săi contractuali cu amenzi în valoare totală de 165.843.604 lei (aproximativ 37 milioane euro) pentru încheierea unor înțelegeri anticoncurențiale pe piața producerii și comercializării de energie electrică, potrivit unui comunicat al autorității de concurență.

Printre cumpărătorii de energie de la Hidroelectrica amendați s-au numărat și Elsid și Electrocarbon, care au primit sancțiuni de 570.000, respectiv 193.000 euro. Cele două firme, alături de Hidroelectrica, au recunoscut săvârșirea faptelor anticoncurențiale și, ca urmare, au beneficiat de reducerea amenzilor.

În noiembrie 2015, Elsid și Electrocarbon au pierdut definitiv procesul în care reclamau, cerând despăgubiri, măsura de aplicare, în anul 2012, a clauzei de forță majoră în contractul de furnizare energie electrică încheiat cu Hidroelectrica, prin care Hidroelectrica a redus cantitățile de curent livrate acestora, din cauza secetei, care a afectat semnificativ producția hidrocentralelor.

În momentul intrării în insolvență a producătorului de energie hidro, în 2012, Elsid și Electrocarbon cumpărau energie la prețul fix de 103 lei/MWh, mai mic decât costul de producție al Hidroelectrica, de 187 lei/MWh și decât prețul pieței la acel moment, de circa 220 lei/MWh, se arată în raportul administratorului judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, privind cauzele intrării în insolvență a companiei de stat. 

EXCLUSIV Răzvan Petrovici a primit 4 oferte pentru vânzarea parcului Terra Park și așteaptă o companie americană. Primarul Robert Negoiță - ofertant surpriză CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Răzvan Petrovici a primit 4 oferte pentru vânzarea parcului Terra Park și așteaptă o companie americană. Primarul Robert Negoiță - ofertant surpriză

Pe lângă tradingul de energie, Elsid și Electrocarbon au ca obiect principal de activitate producția de electrozi.

Elsid a terminat în 2015 cu un profit net de 36,62 milioane lei, cu 41% mai mare față de cel raportat în 2014, la o cifră de afaceri de 358,82 milioane lei, în creștere marginală, cu 0,4% față de anul anterior. 

În 2016, Elsid a avut afaceri de 256,4 milioane lei și un profit net de 4,3 milioane lei, iar anul trecut a raportat afaceri de 298,7 milioane lei și un profit net de 16,8 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
elsid
electrocarbon
hidroelectrica
baietii destepti din energie
mihai tufan
mihai anastasescu
euro insol
remus borza