Ministerul Energiei a cerut Guvernului bani pentru marii consumatori industriali de electricitate, datorați drept subvenții pentru acoperirea costurilor CO2 de anul trecut

Ministerul Energiei a cerut Guvernului bani pentru marii consumatori industriali de electricitate, datorați drept subvenții pentru acoperirea costurilor CO2 de anul trecut
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 14 sep 2023

Ministerul Energiei a solicitat Guvernului suplimentarea creditelor bugetare și de angajament aprobate pentru luna septembrie, pentru a avea banii necesari plății subvențiilor de stat pentru acoperirea unei părți din costurile certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) incluse în prețul electricității, suportate de marii consumatori industriali de energie din România anul trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Instituția, care administrează această schemă de ajutor de stat, a solicitat în plus în acest scop suma totală de aproape 715 milioane lei, potrivit unui document guvernamental analizat de Profit.ro.

EXCLUSIV Antifrauda a identificat, în controale, venituri din criptomonede de peste 1 miliard de lei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Antifrauda a identificat, în controale, venituri din criptomonede de peste 1 miliard de lei

″(…) au fost elaborate documentele necesare plății de ajutoare de stat, pentru un număr de 30 beneficiari, în cuantum de 714,847 milioane lei, având ca obiectiv sprijinirea întreprinderilor din sectoarele care sunt considerate a fi expuse unui risc real de relocare a emisiilor de dioxid de carbon din cauza costurilor indirecte semnificative pe care le suportă efectiv ca urmare a transferării costurilor emisiilor de gaze cu efect de seră în prețul energiei electrice″, se menționează în document, aflat ca memorandum pe agenda ședinței de Guvern de astăzi. UPDATE Memorandumul a fost aprobat de Guvern.

În 2022, subvențiile aferente costurilor CO2 din 2021 au fost plătite aproape de finalul anului și s-au ridicat la peste 621 milioane lei.

Prețul mediu al certificatului de carbon UE a crescut cu 53% anul trecut, de la 52,50 euro/certificat în 2021 la 80,32 euro/certificat în 2022, potrivit datelor publice disponibile. În prezent, cotația pe piață este de 87 euro, după ce luna trecută fusese de peste 90 euro.

FOTO Când se va încheia Revoluția vestimentară la Poșta Română. Viitoarele uniforme ale poștașilor vor costa aproape 5 milioane de lei CITEȘTE ȘI FOTO Când se va încheia Revoluția vestimentară la Poșta Română. Viitoarele uniforme ale poștașilor vor costa aproape 5 milioane de lei

Principalul beneficiar al ajutorului de stat este producătorul de aluminiu Alro Slatina. Acesta a încasat 367 milioane lei în 2022 în baza acestei scheme și ar urma să primească peste 430 milioane lei anul acesta, potrivit raportărilor sale financiare. 

Schema de ajutor de stat se va aplica până în 2030, bugetul total estimat fiind de 1,5 miliarde euro. Măsura vizează reducerea riscului de „relocare a emisiilor de dioxid de carbon”, situație în care întreprinderile își mută producția în țări din afara UE cu politici mai puțin ambițioase privind clima, ceea ce duce la sporirea emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel mondial.

viewscnt
Afla mai multe despre
subvenții de stat certificate co2
certificate de emisii de gaze cu efect de seră
preț energie certificate co2
alro slatina preț energie certificate co2