Ministerul Energiei a dat undă verde investiției de peste 130 milioane euro în două conducte care urmează să fie conectate la gazoductul Iași-Ungheni

Ministerul Energiei a dat undă verde investiției de peste 130 milioane euro în două conducte care urmează să fie conectate la gazoductul Iași-Ungheni
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 19 sep 2017

Transgaz a obținut de la Ministerul Energiei autorizația de construire a conductelor de transport al gazelor naturale pe ruta Onești-Gherăști și Gherăști-Lețcani, costurile proiectului fiind estimate să ajungă la 131,7 milioane de euro, dintre care 47 de milioane de euro vor fi reprezentate de fonduri nerambursabile. Cele două conducte, cu o lungime totală de 169 kilometri, urmează să fie conectate la gazoductul Iași-Ungheni (Rep. Moldova). Construcția efectivă a celor două conducte este estimată să înceapă în 2018, iar intrarea în operare este programată pentru 2019.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dezvoltarea infrastructurii de transport al gazelor naturale în zona de Nord-Est a României (în județele Bacău, Neamț și Iași) va îmbunătăți aprovizionarea cu gaze a consumatorilor din regiune și va asigura capacitatea de transport către Republica Moldova.

BERD negociază preluarea unei participații la proiectul Black Sea Oil & Gas de exploatare gaze din Marea Neagră CITEȘTE ȘI BERD negociază preluarea unei participații la proiectul Black Sea Oil & Gas de exploatare gaze din Marea Neagră

Proiectul are două obiective: în primul rând, construcția tronsonului Onești-Gherăști (cu o lungime de 104 kilometri) și realizarea conductei Gherăști-Lețcani (cu o lungime de 65 kilometri). Pe lângă aceste două conducte, proiectul prevede și construirea a două stații de comprimare, la Onești (jud. Bacău) și Gherăști (jud. Neamț).

”Este a doua autorizație de construire pe care Ministerul Energiei o emite în acest an: după proiectul BRUA, am reușit ca prin structura pe care am înființat-o în cadrul ministerului, să asigurăm condițiile începerii lucrărilor și la conductele din Nord-Estul României. Realizarea acestui proiect pregătește momentul în care România va începe exploatarea rezervelor de gaze din Marea Neagră și contribuie la consolidarea infrastructurii pentru BRUA. De asemenea, realizarea acestui proiect va crea premizele unei noi piețe de desfacere a gazelor către Republica Moldova, la un debit de 1,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an. Totodată, noile conducte vor putea asigura o presiune compatibilă cu cea din sistemul de gaze al Republicii Moldova, astfel că, la graniță va fi asigurată o presiune de 38 bar”, a declarat, potrivit comunicatului citat, ministrul Energiei, Toma Petcu.

România, prin OMV Petrom Gas, a vândut în ultimii doi ani Republicii Moldova doar puțin peste 2 milioane metri cubi de gaze naturale, în pofida faptului că, în prezent, gazoductul Iași-Ungheni ar putea asigura un debit maxim de 60.000 mc/h (525 milioane metri cubi pe an).

Cu alte cuvinte, volumul de gaz care a părăsit România cu destinația Republica Moldova, mai exact către compania SC Energocom SA Moldova, parteneră a OMV Petrom Gas, reprezintă doar 0,2% din debitul maxim al gazoductului.

Principalele motive invocate sunt condițiile tehnice și configurația existentă a Sistemului de Transport Gaze din Republica Moldova, care limitează debitul maxim ce poate fi preluat de operatorul Vestmoldtransgaz la 10.000 de mc/h. Însă, chiar și așa, Vestmoldtransgaz ar putea prelua anual un volum de peste 87 milioane de metri cubi și nu unul de doar 1 milion metri cubi, cum s-a întâmplat atât în 2015, cât și în 2016. Și ar putea importa gaz din România pe tot cuprinsul anului și nu numai 2 luni pe an, cum a făcut în 2015 și 2016.

În anul 2015, livrările de gaze naturale către Republica Moldova s-au situat la nivelul de 1.086.905 mc (luna martie 695.718 mc, luna decembrie 391.187 mc), în timp ce, în 2016, acestea s-au majorat doar cu 100.000 de metri cubi, la nivelul de 1.183.398 mc (luna aprilie 592.735 mc, luna august 590.663 mc), se precizează într-un document al Ministerului Economiei, consultat de Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
conducte
republcia muldova
ungheni
gazoduct