Ministerul Energiei se explică după anunțul Profit.ro: România își poate asigura consumul de gaze, însă din motive pur comerciale importăm

Ministerul Energiei se explică după anunțul Profit.ro: România își poate asigura consumul de gaze, însă din motive pur comerciale importăm
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 9 ian 2024

România își poate asigura consumul de gaze naturale din surse proprii, însă din motive pur comerciale sunt importate și exportate cantități mici de gaz, de câteva milioane de mc, susține Ministerul Energiei, după ce Profit.ro a anunțat volumul record al extragerilor de gaze din depozite, care va depăși astăzi nivelul din friguroasa iarnă 2016-2017.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Producția internă în această perioadă este de aproximativ 24 milioane mc, iar din depozite se extrag între 25 și 30 milioane mc, la un consum estimat zilnic de 50–55 milioane mc în zilele cu ger. Astfel, România își poate asigura consumul de gaze naturale din surse proprii. Din motive pur comerciale se importă și se exportă cantități mici de gaz, de câteva milioane de mc”, spune ministerul.

Actualul consum este de 54,7 milioane mc, iar astăzi nu este o zi geroasă, ci doar una mai friguroasă.

INFOGRAFIC Extragerile de gaze din depozite au depășit producția internă și au bătut recordul din friguroasa iarnă 2016-2017. Importuri pentru acoperirea consumului curent CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Extragerile de gaze din depozite au depășit producția internă și au bătut recordul din friguroasa iarnă 2016-2017. Importuri pentru acoperirea consumului curent

Producția internă este de 24,1 milioane mc, iar extragerile din depozite estimate se ridică la 27 milioane mc, cu numai 3 milioane mc sub capacitatea maximă raportată de minister, de 30 milioane mc. Chiar dacă ar fi fost folosită capacitatea maximă de extracție, România tot mai avea nevoie de importul a 0,6 milioane mc poentru a-și acoperi consumul.

Așa se explică faptul că importurile sunt necesare, chiar dacă gradul de umplere la acest moment al depozitelor este, așa cum anunță ministerul, de peste 80%, cu un surplus de peste 170 milioane mc față de anul trecut.

Extragerile de gaze din depozite depășesc astăzi, pentru prima dată în această iarnă, volumele de gaze intrate în sistemul național din producția curentă, atingând un nivel record, de 27 milioane mc (aproape 290 GWh), peste precedentul record înregistrat în friguroasa iarnă 2016-2017, potrivit datelor analizate de Profit.ro.

Pentru a acoperi consumul, nivelul record al extragerilor nu este suficient, România fiind nevoită să mai importe astăzi alte 3,8 milioane mc, exporturile fiind nule.

Încă de luni trendul părea evident, producția internă situându-se la 24,1 milioane mc, în timp ce extragerile s-au situat la 23,6 milioane mc. Majorarea consumului ca urmare a răcirii vremii a făcut ca, în pofida creșterii substanțiale a extragerilor din depozite (duble față de cele de săptămâna trecută), România să mai aibă nevoie de aproximativ 3 milioane mc de gaze din import pentru a-și acoperi consumul.

Data la care PPC își va anunța planul pentru România după ce a preluat Enel. Primul anunț lansat prin Profit.ro: Angajații nu vor fi afectați CITEȘTE ȘI Data la care PPC își va anunța planul pentru România după ce a preluat Enel. Primul anunț lansat prin Profit.ro: Angajații nu vor fi afectați

Luni, România a importat 4,8 milioane mc via Bulgaria și a exportat 2 milioane mc în Ungaria.

Cum temperaturi scăzute se anunță cel puțin până la finalul acestei săptămâni, capacitatea de extragere a gazelor din depozitele de înmagazinare va fi pusă sub presiune, tehnologic, cantități ridicate putând fi extrase doar pentru câteva zile consecutiv.

Alternativa este majorarea importurilor, via Bulgaria, fie de gaz rusesc, fie de gaz azer sau LNG din Grecia.

viewscnt
Afla mai multe despre
extrageri
depozite
înmagazinare
gaze
producție
importuri