Ministerul Energiei vrea ca Hidroelectrica și Complexul Energetic Oltenia să fie gata de privatizare până în octombrie

Ministerul Energiei vrea ca Hidroelectrica și Complexul Energetic Oltenia să fie gata de privatizare până în octombrie
scris 15 ian 2016

Ministerul Energiei își propune ca obiectiv continuarea pregătirilor pentru privatizarea Complexului Energetic Oltenia și a Hidroelectrica, cu termen de finalizare luna octombrie a acestui an, potrivit planului strategic al ministerului pe 2016.

Hidroelectrica ar putea ieși din insolvență în vara acestui an, premisă a listării companiei la BVB. În plus, compania a câștigat 75 din cele 84 de procese intentate de traderii de energie care beneficiaseră de contracte preferențiale cu producătorul hidro, la prețuri mult sub cel de piață, și care au fost reziliate după intrarea în insolvență a companiei.

Hidroelectrica a obținut în primele zece luni din anul trecut un profit brut de 951 de milioane de lei, în creștere cu 1% față de aceeași perioadă din 2014, potrivit ultimului raport al administratorului judiciar, cifra de afaceri netă a companiei scăzând cu 3%, la 2,6 miliarde de lei. Recent, Fondul Proprietatea și-a reevaluat participația de aproape 20% din acțiuni la Hidroelectrica, a doua ca pondere în portofoliul FP, reprezentând aproape 22% din activul net al Fondului, în creștere cu aproape 22% (peste 476 milioane de lei) față de finalul lui 2014, de la 2,178 la 2,654 miliarde de lei.

Cum decide statul cine câștigă și cine pierde între două companii la care este acționar CITEȘTE ȘI Cum decide statul cine câștigă și cine pierde între două companii la care este acționar

CE Oltenia, unde Ministerul Energiei a schimbat recenta atât directorul general, cât și componența Consiliului de Supraveghere, a înregistrat un profit operațional (EBITDA) de 392,72 milioane de lei în primul semestru din 2015, triplu față de rezultatul similar aferent primei jumătăți a anului anterior, și o cifră de afaceri de 1,231 miliarde de lei, cu 4,85% mai mare decât în S1 2014. Profitul brut a fost de 13,562 milioane de lei, față de o pierdere de 193,52 milioane de lei în prima jumătate a anului 2014.

În vara anului trecut, ministrul Energiei în funcție la acea dată, Andrei Gerea, declara că, la acel moment, nu se poate vorbi despre o privatizare majoritară a Complexului Energetic Oltenia, ci doar de o vânzare de către stat a 15% din acțiuni, care ar putea avea loc cel mai devreme în 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul energiei
privatizari companii de stat
hidroelectrica
complexul energetic oltenia